Πολιτική

Η κυβέρνηση προωθεί μεταρρυθμίσεις και προϋπολογίζει το πολιτικό κόστος

Η προώθηση μεταρρυθμίσεων, όπως αυτή που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, δεν είναι πάντα απαλλαγμένη πολιτικού κόστους.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν ο νέος τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών είναι έκφραση κοινωνικής δικαιοσύνης ή μια ολοκληρωμένη αλλαγή. Το βέβαιο, ωστόσο, είναι ότι πρόκειται για μια απόπειρα μεταρρύθμισης του φορολογικού τοπίου και μια ουσιαστική μεταρρύθμιση προσδίδει πόντους σε μια κυβέρνηση.

Πράγματι, οι μεταρρυθμίσεις δίνουν γενικά θετικό πρόσημο στην κυβέρνηση. Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα προκαλούσε αντιδράσεις από ένα τμήμα της κοινωνίας -αυτούς που πλήττονται άμεσα- και ότι η αντιπολίτευση θα προσπαθούσε να την παρουσιάσει  ως νέο φόρο, ακόμη και αν κάποιοι παραδέχονταν ότι φοροδιαφεύγουν όσο περισσότερους φόρους επέτρεπε το ισχύον σύστημα. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να προβεί στην ανακοίνωση τόσο νωρίς στη διαδικασία. Άλλωστε, εκτιμάται ότι το “μάθημα” του Κατρούγκαλου ήταν ότι μια και μόνο αναφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες θα μπορούσε να τους στοιχίσει αρκετές ποσοστιαίες μονάδες στις εκλογές.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι το πολιτικό κόστος του νέου τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών θα είναι τελικά διαχειρίσιμο.

Πρώτα απ’ όλα, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η κίνηση αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει περικοπές και να γίνει ακόμη και δυσάρεστη, αν χρειαστεί, σε κάποιους.

Δεύτερον, επειδή πιστεύουν ότι οι ρυθμίσεις περιέχουν στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης, έχουν τη στήριξη των πολιτών που προηγουμένως αισθάνονταν εξαπατημένοι- και τρίτον, επειδή ο δρόμος είναι ανοιχτός για τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση μπορεί να αποδείξει ότι τα χρήματα που φέρνει στα κρατικά ταμεία η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μπορούν να επιστραφούν στην κοινωνία με την ενίσχυση της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας, όπως επισημαίνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιπλέον, αξιοποιώντας τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει τις δεσμεύσεις της περί μείωσης των φόρων συνολικά, φέρνοντας νωρίτερα τη μείωση και, τελικά, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για μείωση έμμεσων φόρων, ώστε να προσεγγίσει η χώρα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στα κυβερνητικά επιτελεία είναι προετοιμασμένοι ότι στις επόμενες δημοσκοπήσεις αυτή η «διπλή εικόνα», που αντανακλά η συγκεκριμένη ρύθμιση στην κοινωνία, ίσως και να αποτυπωθεί. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι οι «κραδασμοί» θα μπορέσουν να απορροφηθούν, σε βάθος χρόνου και κυρίως, να ισορροπήσουν με τον θετικό αντίκτυπο, που θα υπάρξει αν τελικά ο νέος τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματικών οδηγήσει σε μια χειροπιαστή μείωση της φοροδιαφυγής και επιτρέψει τη χρηματοδότηση πολιτικών, που θα αφορούν το σύνολο των πολιτών. Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν, άλλωστε, ότι για να επιτευχθεί αυτό, που η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ως στόχο της τετραετίας, να καταπολεμηθούν δηλαδή, διαχρονικές παθογένειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο