Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποκάλυψε τους κύριους στόχους της “επόμενης μέρας” στη Γάζα και φαίνεται να ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός αν δεν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς.
Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, ο οποίος θέλει πάση θυσία να εξαφανιστεί η Χαμάς, ανέφερε σε συνέντευξή του τα σχέδιά του για την επαύριον του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων πως η χώρα του θα αναλάβει τη «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας επ’ αόριστον αφού τερματιστεί ο πόλεμος που κήρυξε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
Το ζήτημα της διακυβέρνησης
Στο πλαίσιο συνέντευξής του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ρωτήθηκε ποιος πρόκειται να αναλάνει τη διακυβέρνηση του παλαιστινιακού θύλακα την επαύριον του πολέμου. Ο πολύπειρος πολιτικός απαντά: “Αυτοί που δεν θέλουν να συνεχίσουν στον δρόμο της Χαμάς».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, κατ’ ουσίαν, δήλωσε πως το Ισραήλ θα αναλάβει την πλήρη ευθύνη για την ασφάλεια στον παλαιστινιακό θύλακα επ’ αόριστον, γεγονός που αποτελεί μια ουσιαστική δήλωση για το πώς οραματίζεται την πολιτική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου.
Αρνητικός στο ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ απορρίπτει και πάλι την ιδέα της κήρυξης κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, εκτός εάν απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα από τις 7 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησαν οι επιθέσεις που προκάλεσαν αυτόν τον πόλεμο.
«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, γενική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς απελευθέρωση των ομήρων», είπε, την ίδια ημέρα που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε εκ νέου έκκληση να τερματιστεί «ο ανθρωπιστικός εφιάλτης στη Γάζα», που έχει μετατραπεί σε «νεκροταφείο παιδιών».
Ερωτηθείς σχετικά με την ευθύνη του για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου απάντησε πως η ευθύνη του είναι δεδομένη και αναντίρρητη, αναγνωρίζοντας ότι η κυβέρνησή του απέτυχε στο καθήκον της να προστατεύσει τον ισραηλινό λαό, αλλά ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να επιλυθεί μετά το πέρας των πολεμικών εχθροπραξιών.
Ένας τραγικός απολογισμός
Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την ισραηλινή πλευρά από τις 7 Οκτωβρίου, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Πρωτίστως, επρόκειτο για μια άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εναντίον τμημάτων του ισραηλινού εδάφους, που είχε ως αποτέλεσμα τις χειρότερες απώλειες από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.
Η Χαμάς πήρε επίσης περισσότερους από 240 ομήρους και τους μετέφερε στη Γάζα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τις απώλειες που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τουλάχιστον 10.022 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας σε έναν καταστροφικό βομβαρδισμό των ισραηλινών δυνάμεων από αέρος, θαλάσσης και ξηράς.