Η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί να διαδραματίσει ξεχωριστό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις που προκαλεί ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο οποίος απειλεί να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή. Η πρόταση της Λευκωσίας για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου διά θαλάσσης προς τη Γάζα, η οποία παρέχει ένα λιμάνι για την υλοποίησή του, έχει ιδιαίτερη σημασία για την ΕΕ.
Στην πρόταση της Κύπρου αναφέρθηκε χθες και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπερθεματίζοντας σε έναν θαλάσσιο διάδρομο από την Κύπρο μέσω του οποίου θα διασφαλίζεται όπως είπε μία διαρκής, ρυθμισμένη και ισχυρή ροή βοήθειας.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε την Κυριακή την Κύπρο στο πλαίσιο περιοδείας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την περιοχή. Σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο, τοποθέτησε την Κύπρο στη συνολική εικόνα των εξελίξεων και των διεργασιών. Ο Μπλίνκεν ενημερώθηκε για την κυπριακή πρωτοβουλία και έλαβε γραπτό σχέδιο.
Με την Κύπρο λόγω της γεωγραφικής της θέσης να μπορεί να διεκδικήσει ρόλο στις εξελίξεις.
Και μάλιστα σε μια εποχή που η Τουρκία φαίνεται να προσπαθεί και πάλι να απομακρυνθεί από τη Δύση. Τότε εμφανίζεται ως μια χώρα που επιθυμεί να διαδραματίσει τον δικό της περιφερειακό ρόλο, ανεξάρτητα από τον υπόλοιπο κόσμο. Το αν η Λευκωσία θα μπορέσει να αξιοποιήσει τη συμβολή της μένει να φανεί. Με βάση τα όσα έχει δείξει η ιστορία, είναι μάλλον αμφίβολο. Πρόκειται για τον ανθρωπιστικό διάδρομο Γαλλίας – Ελλάδας – Κύπρου.
Για να υλοποιηθεί η πρόταση της Κύπρου, πρέπει να υπάρξει μετριασμός της βίας και εγγυήσεις ασφάλειας. Προς το παρόν, αυτό φαίνεται αδύνατο.
Σε κάθε περίπτωση, η Κυπριακή Δημοκρατία θέλει να δείξει ότι αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Ειδικότερα, θέλει να διαγράψει το πρόσφατο παρελθόν που βρέθηκε στο στόχαστρο της, όπως τα περιστατικά με το “χρυσά διαβατήρια” και όσους έβαλαν την Κύπρο στα ανοιχτά κανάλια μιας χώρας με τη Μόσχα. Ειδικά στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης δείχνει να περνάει τα τεστ της Δύσης με επιτυχία και αν δεν μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις στο Κυπριακό για να σπάσει το αδιέξοδο που επιμένει να συντηρεί η Τουρκία και η κατοχική πλευρά, αποκτά την έξωθεν καλή μαρτυρία, όσον αφορά το διπλωματικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Παράλληλα, η πλευρά του ψευδοκράτους επιδιώκει να ανατρέψει κάθε πιθανή πρόοδο, όπως είναι η συναντίληψη αναφορικά με την Πύλα, στοχεύοντας ουσιαστικά στη δημιουργία επεισοδίων, που θα εκτροχιάσουν μία συμφωνία που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα στέρεο και ουσιαστικό Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.