Διεθνή

Στο Τόκιο συνεδριάζουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της G7

Στο Τόκιο συνεδριάζουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της G7

Πηγή Φωτογραφίας: Azertag.az

Σήμερα και αύριο συνέρχονται οι ΥΠΕΞ της G7.

Oι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G7 συνέρχονται σήμερα και αύριο στο Τόκιο σε μία προσπάθεια να καταλήξουν σε κοινή γραμμή στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, επαναδιατυπώνοντας παράλληλα την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία και εγκύπτοντας παράλληλα σε άλλα θέματα, από τον Καύκασο μέχρι την ζώνη Ασίας-Ειρηνικού.

Η Ομάδα των 7 θα συναντήσει πάντως μεγάλες δυσκολίες για να απευθύνει με μία φωνή έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν το έχει καταφέρει μέχρι σήμερα και το Ισραήλ είναι αντίθετο στην προοπτική όσο οι όμηροι που κρατούνται από την οργάνωση Χαμάς δεν έχουν απελευθερωθεί.

Οι ΗΠΑ έχουν συζητήσει με το Ισραήλ την πιθανότητα «τακτικού χαρακτήρα παύσεων» για να επιτραπεί στους αμάχους να διαφύγουν από τις ζώνες των συγκρούσεων, αλλά η διάρκεια αυτών των «παύσεων» παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

«Μία έκκληση για ανθρωπιστική εκεχειρία ή μία διακήρυξη αρχών είναι πιθανή μεταξύ των χωρών μελών της G7 που μοιράζονται κοινές αξίες. Αλλά είναι βέβαιο ότι θα είναι χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα και με γενικές διατυπώσεις», λέει η Βαλερί Νικέ, της Fondation pour la recherche stratégique.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν έφθασε σήμερα στην Ιαπωνία, έπειτα από εντατική διπλωματική περιοδεία στην Μέση Ανατολή. Δεν έκανε κανένα σχόλιο κατά την άφιξή του.

«Θα συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε μία σειρά ανθρωπιστικών παύσεων, ώστε να αμβλύνουμε τα δεινά του πληθυσμού της Γάζας», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ σε χθεσινή ανακοίνωσή της.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε επίσης την ανάγκη «να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την πρόληψη μία περιφερειακής σύγκρουσης και να αξιολογηθεί η σημασία του καθορισμού ενός πολιτικού ορίζοντα στην προοπτική των δύο κρατών».

Η συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία

«Η Ουκρανία είναι και θα παραμείνει στην κορυφή της ατζέντας της G7», διαβεβαίωσε η Αναλένα Μπέρμποκ, την ώρα που το Κίεβο ανησυχεί για την εμφάνιση μιας χαλάρωσης στην δυτική υποστήριξη και για την συνεπακόλουθη καθήλωση σε έναν πόλεμο θέσεων και φθοράς.

«Αν η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία ατονούσε σήμερα, η Ρωσία θα εκμεταλλευόταν ανηλεώς το γεγονός αυτό, με τρομακτικές συνέπειες για τους Ουκρανούς και τους Ευρωπαίους. Αλλοι παίκτες σε άλλες περιοχές του κόσμου θα αντλούσαν επίσης αρνητικά συμπεράσματα», προειδοποίησε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.

«Για τον λόγο αυτόν είναι τόσο σημαντικό η G7 να συνεχίσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία κατά τρόπο αποφασιστικό και συνολικό. Για παράδειγμα, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για μία αντιαεροπορική ασπίδα για την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Συνομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα προβλέπεται επίσης από το πρόγραμμα της υπουργικής συνόδου της G7.

Η κατάσταση στον Καύκασο, με επίκεντρο την ένταση ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν θα βρίσκεται επίσης στο μενού των συνομιλιών του Τόκιο.

Τηλεδιάσκεψη προβλέπεται επίσης με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της κεντρικής Ασίας, σε μία προσπάθεια της G7 να αντισταθμισθεί η επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή αυτή.

Σύμφωνα με αναλυτές της Γεωπολιτικής, είναι πιθανόν η G7 να υιοθετήσει αυτήν την φορά πιο μετριοπαθείς τόνους απέναντι στο Πεκίνο, εν όψει της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον μήνα στο Σαν Φρανσίσκο ανάμεσα στον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και της COP28 για το Κλίμα.

Τα μέλη της G7 θα προσπαθήσουν κατά την σύνοδο του Τόκιο να διατηρήσουν μία ισορροπία ανάμεσα σε ένα άνοιγμα προς την Κίνα και την διατήρηση της εγρήγορσης απέναντι στην απειλή που αντιπροσωπεύει για την σταθερότητα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Γουάρντ, του International Institute for Strategic Studies (IISS) του Λονδίνου.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να γίνει προσπάθεια προώθησης του διαλόγου ανάμεσα στην Κίνα αυτήν την χρονική στιγμή, είτε πρόκειται για τις ανησυχίες σχετικά με την Ταϊβάν, για την συνέχιση της ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής από την Βόρεια Κορέα ή τον ταχύ εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων από την ίδια την Κίνα», σύμφωνα με την Ρόμπερτ Γουάρντ.

«Το κλίμα πάντοτε χρησίμευε ως “πρόσχημα” για την ανανέωση ή την προώθηση θετικών στοιχείων του διαλόγου με την Κίνα», σύμφωνα με την Βαλερί Νικέ, της Fondation pour la recherche stratégique.

Πηγή: liberal

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments