Οικονομία

Στουρνάρας: Προσπάθησε να βάλει «φρένο» στα σενάρια για παροχές – Χρειάζονται μαξιλάρια ασφαλείας

«Φρένο» στα σενάρια για παροχές προσπάθησε να βάλει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο συνέδριο «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ:Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα», που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών.

«Φρένο» στα σενάρια για παροχές προσπάθησε να βάλει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο συνέδριο «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ:Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα», που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών. Παράλληλα, ο ίδιος εξέφρασε την προσωπική του άποψη, χωρίς να έχει συζητηθεί -όπως τόνισε- εντός της ΕΚΤ, περί της ανάγκης μείωσης των επιτοκίων από τα μέσα του 2024, εφόσον συντρέξουν κάποιες προϋποθέσεις.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στο θέμα της φοροδιαφυγής, κάνοντας λόγο για τις φορολογικές δαπάνες στον προϋπολογισμό. Όπως σημείωσε με νόημα ο ίδιος, θα πρέπει να ικανοποιούν το κριτήριο ότι βοηθούν τους ευάλωτους, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει επανεξέταση για το αν όντως κατευθύνονται προς τα εκεί. Σε αυτό το σημείο, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε την ανάγκη της Ελλάδας να διατηρεί «μαξιλαράκια», για πολλούς λόγους, όπως είναι οι γεωπολιτικοί.

Να ξαναδούμε τις δαπάνες…

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «δεν είναι όλα παρανόμως αδήλωτα (σ.σ. τα εισοδήματα), χάρηκα που ο υπουργός Οικονομικών το είπε τελευταία. Για να δούμε λίγο τις λεγόμενες φορολογικές δαπάνες στον προϋπολογισμό, δηλαδή αυτά που η ίδια κυβέρνηση δίνει. Γιατί να τα δώσει; Ας τα αξιολογήσει πρώτα. Ικανοποιούν το κριτήριο ότι βοηθούν τους πλέον ευάλωτους;», προσθέτοντας ότι πρέπει να έχουν βοήθεια αλλά «να τα βάλουμε όλα σε έναν κορβανά, διότι θα χρειαστούμε έσοδα. Η Ελλάδα έχει ανάγκες για επενδύσεις, για δημόσιες επενδύσεις. Έχει ανάγκες για μαξιλαράκια για να αντιμετωπίσει κρίσεις, γεωπολιτικές, κλιματικές». Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο πολύ μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για το «δεύτερο μεγαλύτερο» των χωρών του ΟΟΣΑ, σημειώνοντας ωστόσο πως «Δε λέω ότι είναι επικίνδυνο διότι δεν προκαλείται από τον δημόσιο τομέα», κάνοντας μια αναδρομή στα δίδυμα ελλείμματα της περιόδου της ελληνικής κρίσης κατά το 2010.

Επιτόκια

Αναφορικά με την πορεία των επιτοκίων, ο κ. Στουρνάρας την συσχέτισε με την αντίστοιχη του πληθωρισμού. Ο ίδιος προέβλεψε πως ο πληθωρισμός θα ξανανέβει για λίγο, εξαιτίας τεχνικών λόγων -όπως είπε- διότι θα σταματήσουν να υπάρχουν οι επιδοτήσεις. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα ξαναπέσει στην πορεία. Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε: «Αν στα μέσα του επόμενου χρόνου γύρω στον Αύγουστο, ο πληθωρισμός πέσει κάτω από το 3% σε μόνιμη βάση», τότε μπορεί να υπάρξει η σκέψη για μια μικρή μείωση στην αρχή.

Ο διοικητής της ΤτΕ είχε αναφερθεί στις 10 προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων που έγιναν στις συνεδριάσεις, με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο του ευρώ να εκτοξευτεί από το -0,5% στο 4%. Μάλιστα, ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε πως οι συνέπειες αυτού του φαινομένου «είναι ακόμη στην ουρά», ενισχύοντας τις όποιες ανησυχίες υπάρχουν για τις μετέπειτα εξελίξεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο