Τι σημαίνει η συμμετοχή του πρωθυπουργού στη Διάσκεψη του Παρισιού για τη Γάζα
Πηγή Φωτογραφίας: [363216] ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINISSI)
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αποδέχεται την πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν να διευρύνει για άλλη μια φορά το γεωπολιτικό αποτύπωμα και τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι την ερχόμενη Πέμπτη στη διάσκεψη της Γάζας. Στο πλαίσιο αυτό, μετά την παρουσία του στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επέμεινε να συμμετέχει ενεργά στη διπλωματική διαδικασία για την προώθηση της βελτίωσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, ισχυριζόμενος ότι διαδραματίζει πολυεπίπεδο ρόλο.
Άλλωστε, από τις πρώτες στιγμές της εκδήλωσης της νέας σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά να διεκδικήσει και να παίξει ενεργό ρόλο ως πυλώνας σταθερότητας και δύναμης. για την παγκόσμια ειρήνη. Η παρεμβατική φωνή της είναι δυνατή και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Υπό το πρίσμα αυτό, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε έντονα τις ενέργειες της Χαμάς και την υπεράσπιση της Ελλάδας. Τα δικαιώματα του Ισραήλ θεσπίστηκαν σε αυτοάμυνα. Εν τω μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε ανησυχίες στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, εστιάζοντας στην ανάγκη συνέχισης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους.
Άλλωστε, η δημιουργία θαλάσσιων ανθρωπιστικών διαδρόμων παραμένει στο επίκεντρο των συζητήσεων. Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης σε στενή επαφή με την Κύπρο μετά τη χθεσινή παράδοση της πρώτης παρτίδας ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολίτες της Γάζας μέσω της Αιγύπτου, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Το βασικό ζήτημα είναι η πρωτοβουλία για το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα στο πλαίσιο μιας τριμερούς πρωτοβουλίας που συντονίζουν Ελλάδα, Κύπρος και Γαλλία με διεθνείς οργανισμούς, ιδιαίτερα τα Ηνωμένα Έθνη, και το ίδιο το Ισραήλ.
Πρόκειται για ένα επίπονο εγχείρημα καθώς πρέπει να εκτιμηθούν αντικειμενικές δυσκολίες, όπως το γεγονός ότι τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει ασφαλές λιμάνι στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να μπορέσουν να προσεγγίζουν πλοία που θα μεταφέρουν τη βοήθεια. Για αυτό άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν συνεχείς επαφές τόσο της Ελλάδας όσο και της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών με την Κύπρο, με στόχο να χρησιμεύσει ως “βάση” για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο που επιχειρείται για τη Γάζα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας