Αρχάγγελος Μιχαήλ: Η Πολεμική Αεροπορία γιορτάζει τον Προστάτη της
Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI
Η αλματώδης τεχνολογική πρόοδος που συντελείται εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, τα «μαθήματα» από τις πολεμικές συγκρούσεις των τελευταίων ετών και οι μελέτες των στρατιωτικών αναλυτών δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο ρόλος της Πολεμικής Αεροπορίας είναι κομβικός σε κάθε σύρραξη και όχι μόνο.
Εξίσου σημαντική και ζωτικής σημασίας για την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας θεωρείται η Πολεμική Αεροπορία της χώρας, που δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, αλλά έχει αποτρεπτικό ρόλο-κλειδί, ιδιαίτερα σε περιόδους που η ένταση στις σχέσεις με την Άγκυρα βρίσκεται βρίσκεται στο «κόκκινο».
Η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας έχει επιφορτιστεί με την επιτήρηση του εναέριου χώρου, την αποτροπή παραβιάσεων και αν χρειαστεί, την άμεση επέμβαση.
Από το 1954
Ως προστάτης της Πολεμικής Αεροπορίας καθιερώθηκε την 11η Ιουνίου του μακρινού 1954 ο Αρχάγγελος Μιχαήλ. Έκτοτε η γιορτή του Αρχαγγέλου στις 8 Νοεμβρίου είναι παράλληλα μέρας εορτής και για την Πολεμική Αεροπορία και εορτάζεται μάλιστα με λαμπρότητα σε όλες της Μονάδες του Κλάδου.
Γιατί επιλέχθηκε όμως ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ως προστάτης της Πολεμικής Αεροπορίας; Τι γνωρίζουμε από την Εκκλησία και πως συνδέεται με μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη;
Στην Αγία Γραφή, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ χαρακτηρίζεται και ως «ένας των πρώτων αρχόντων» και «άρχων». Το όνομά του σημαίνει «Ποιος (Είναι) Όμοιος Θεού;».
Μάλιστα, σύμφωνα με αναλύσεις πιστεύεται ότι ότι ήταν ο ταξιάρχης Μιχαήλ ο άγγελος ο οποίος εμφανίζεται στην Παλαιά Διαθήκη, από τις πρώτες στιγμές δημιουργίας του κόσμου.Ήταν άλλωστε εκείνος που ανήγγειλε στον Αβραάμ την ανάγκη θυσίας του γιου του, Ισαάκ και ο οποίος στη συνέχεια την απέτρεψε. Επιπλέον, ο Μιχαήλ εμφανίστηκε στον Λωτ, και τον λύτρωσε μαζί με την οικογένειά του από την καταστροφή των Σοδόμων. Επίσης, σύμφωνα με τις Γραφές, ο Μιχαήλ οδήγησε το λαό του Ισραήλ στη φυγή από την Αίγυπτο προς τη Γη της Επαγγελίας.
Αρχάγγελος Μιχαήλ: Στρατιά στον ουρανό
Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ θα αναγγείλει τη δεύτερη έλευση του Ιησού Χριστού. Εμφανίζεται να ηγείται στρατιάς αγγέλων σε πόλεμο στον ουρανό, κατά «του μεγάλου Δράκοντα, του αρχαίου φιδιού, του Σατανά» και των δαιμόνων. Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, υπερισχύει ο Μιχαήλ και ρίχνει τους ηττημένους δαίμονες στη γη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις χριστιανικές Γραφές, ο Μιχαήλ διέσωσε, από την πτώση τις αγγελικές δυνάμεις και ο Θεός του έδωσε τη θέση του «Άρχοντος των αγγελικών Ταγμάτων».
Παράλληλα, πιστεύεται ότι μετά την πτώση του Εωσφόρου ηγήθηκε του στρατεύματος από αγγέλους. Παράλληλα, πιστεύεται ότι με εντολή του Θεού οι Πρωτόπλαστοι εκδιώχθηκαν από τον Παράδεισο από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.
Οι άγγελοι σύμφωνα με τον Χριστιανισμό είναι μέρος του σύμπαντος κόσμου και ο κάθε άγγελος έχει τη δική του ατομικότητα, χαρακτήρα και θέληση. Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός αναφέρει ότι είναι φύσεις νοερές, αεικίνητες, αυτεξούσιες, ασώματες. Υπηρετούν τον Θεό και είναι κατά χάριν αθάνατες, που δεν περιορίζονται από τον χρόνο και τον χώρο, ενώ δεν έχουν φύλο.
Για τη σωτηρία των ψυχών
Η μετακίνησή τους γίνεται ταχύτατα, αλλά δεν είναι πανταχού παρόντες. Κάθε φορά βρίσκονται σε συγκεκριμένο τόπο, δίχως να γνωρίζουν το τι συμβαίνει αλλού. Στόχος των αγγέλων είναι η προσπάθεια σωτηρίας των ψυχών. Ο άγγελος είναι σωτήρας και λειτουργεί ως εκτελεστής του λόγου του Θεού στον φυσικό κόσμο.
Έτσι λοιπόν γίνεται ξεκάθαρο γιατί η Πολεμική Αεροπορία της χώρας επέλεξε ως προστάτη τον Αρχάγγελο Μιχαήλ: Προστάτης κατά των σκοτεινών δυνάμεων και του κόσμου μας και ψυχοπομπός. Μετακινείται ταχύτατα, ηγείται της στρατιάς, είναι η αιχμή του δόρατος και φέρνει σε πέρας τις πιο δύσκολες αποστολές.
Όπως δηλαδή η Πολεμική Αεροπορία στην Ελλάδα, κυρίως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν δηλαδή άρχισε να γίνεται αντιληπτό ότι από αέρος αρχίζει τόσο η άμυνα, όσο και η επίθεση. Οι δύο πιο πρόσφατοι πόλεμοι το απέδειξαν ξεκάθαρα άλλωστε, καθώς και στην Ουκρανία και στη Γάζα, οι Ρώσοι και οι Ισραηλινοί άρχισαν τις επιχειρήσεις τους με εναέρια πολεμικά μέσα.
Ήξερες ότι:
Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ φέρει σκήπτρο και σφαίρα, σύμφωνα με αγιογραφία του 14ου αιώνα μ.Χ. στο Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο Αθηνών. Ο αρχάγγελος Γαβριήλ τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 26 Μαρτίου, στις 13 Ιουλίου, καθώς επίσης και στις 8 Νοεμβρίου, μαζί με τον Μιχαήλ (η Σύναξη αυτών). Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάζονται συνήθως με σπαθί ή σκήπτρο στο δεξί χέρι, σύμβολο της εξουσίας που τους χάρισε ο Θεός. Στο αριστερό χέρι κρατούν πολλές φορές μια σφαίρα που συμβολίζει τον κόσμο.
Κατά την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, ανήκουν μαζί με τον Γαβριήλ στο δεύτερο από τα εννέα τάγματα ασωμάτων και εορτάζονται στις 8 Νοεμβρίου. Στις 6 Σεπτεμβρίου εορτάζεται το εν Χώναις της Μικράς Ασίας θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Είναι ο προστάτης Άγιος των Βρυξελλών και του Κιέβου. Η εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στο Μανταμάδο της Λέσβου είναι φτιαγμένη – σύμφωνα με το θρύλο – από χώμα και αίμα μοναχών, που δολοφονήθηκαν από πειρατές. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ εμφανίστηκε στο Μανταμάδο για να διαφυλάξει τη μονή της περιοχής. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ εικονίζεται σε τοιχογραφία στο Μοναστήρι της Ρίλα να παίρνει την ψυχή των πλουσίων.
Σύμφωνα με την παράδοση, οι Άγγελοι περικυκλώνουν τον Θρόνο του Θεού στον Ουρανό, «αλλά στέκονται με δέος και φόβο και σεβασμό, μη δυνάμενοι να ατενίσουν τον Θεό κατά πρόσωπο». Γι’ αυτό και καλύπτουν με τις φτερούγες τους το πρόσωπό τους.
Η Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη είναι μοναστήρι, στη Σύμη, στα Δωδεκάνησα. Σύμφωνα με την παράδοση «η Χάρη του Αρχαγγέλου Μιχαήλ δίνει παιδιά σε άτεκνα ζευγάρια» που επισκέπτονται και κάνουν τάμα στο μοναστήρι.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας