Ο ισραηλινός στρατός εγκαθίσταται στη Γάζα
Πηγή Φωτογραφίας: Noticias.caracoltv.com
Για επιχειρήσεις διαρκείας και για παραμονή των Ισραηλινών δυνάμεων για απροσδιόριστο διάστημα μετά από τη λήξη των συγκρούσεων, προειδοποιεί το Ισραήλ, κάτι που θα αλλάξει τα δεδομένα και σε διπλωματικό επίπεδο και επί του πεδίου.
Οι τακτικές που έχουν ήδη επιλεγεί για τις πολεμικές προετοιμασίες του Ισραήλ και την “εκκαθάριση” της Γάζας προμηνύουν μια παρατεταμένη συνέχιση της επιχείρησης.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε, ότι το Ισραήλ μπορεί να κυβερνά τη Γάζα για «αόριστο χρονικό διάστημα», μετά το τέλος του πολέμου προσθέτοντας ότι «έχουμε δει τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχει αυτό. Όταν δεν έχουμε αυτή την ευθύνη για την ασφάλεια, αυτό που έχουμε είναι η έκρηξη του τρόμου της Χαμάς σε μια κλίμακα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε…».
Δεν είναι ακόμη γνωστό αν η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού Νετανιάχου αποτελεί πραγματική και συνειδητή επιλογή ή αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χρησιμοποιεί την αναγκαστική κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ ως αποτρεπτικό μέσο, προκειμένου να ανακουφίσει την πίεση προς το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Εάν το Ισραήλ έχει πράγματι τον δηλωμένο στόχο να σταθμεύει ισραηλινά στρατεύματα στη Γάζα “επ’ αόριστον”, αυτό θα προσθέσει ένα νέο γεγονός στην κρίση.
Τα περισσότερα αραβικά κράτη, καθώς και η Δύση, συμφωνούν ότι η Χαμάς δεν μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη Γάζα ως βάση για επιθέσεις, ματαιώνοντας έτσι τις παλαιστινιακές πρωτοβουλίες και τα σχέδια για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και επιτρέποντας στους μαχητές της να παρεμβαίνουν ελεύθερα. Ωστόσο, αποτελεί επίσης βασικό ζήτημα εθνικής ασφάλειας για το Ισραήλ να μην επιτρέψει στη Γάζα να γίνει και πάλι βάση για τρομοκρατικές επιθέσεις όπως αυτή που υπέστη στις 7 Οκτωβρίου.
Ο κύριος στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ είναι η εξάλειψη της Χαμάς και, φυσικά, η απελευθέρωση των ομήρων, σε μια περιοχή από την οποία αποσύρθηκε το 2005.
Αυτό θα ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, τόσο στρατιωτικά, καθώς θα απαιτούσε τη διατήρηση μεγάλου αριθμού στρατευμάτων σε ένα εντελώς εχθρικό περιβάλλον, όσο και οικονομικά, καθώς θα κατανάλωνε τεράστιες ποσότητες πόρων. Το πιο σημαντικό διπλωματικά είναι ο έλεγχος της Λωρίδας της Γάζας να επιστραφεί στο Ισραήλ, γεγονός που θα έφερνε το Ισραήλ σε αντιπαράθεση όχι μόνο με τους δυτικούς υποστηρικτές του αλλά και με τα αραβικά κράτη. Με αυτή τη δήλωση, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ελπίζει πιθανώς να αποφύγει την πίεση των ΗΠΑ να ορίσει και την επόμενη μέρα στη Γάζα αυτή τη στιγμή. Και δεν είναι ξεκάθαρο αν εννοεί ένα μοντέλο όπως στη Δυτική Όχθη, όπου τη διοίκηση έχει η Παλαιστινιακή Αρχή και το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια της περιοχής.
Στη Γάζα, ωστόσο, η Παλαιστινιακή Αρχή και οι δυνάμεις της Φατάχ έχουν περιορισμένη επιρροή και θεωρούνται από πολλούς ως δυνάμεις που συνεργάζονται με τους “κατακτητές”, οπότε υπάρχει μεγάλο πολιτικό κενό.
Με προσεκτικά επιλεγμένες αεροπορικές επιδρομές, το Ισραήλ προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος για μια συστηματική και οργανωμένη χερσαία επιχείρηση μέσα στην πόλη. Αφού απέκλεισε τη Γάζα και εξαφάνισε τις υποδομές της Χαμάς στα περίχωρα και στο εσωτερικό της πόλης, το Ισραήλ αντιμετωπίζει τώρα το πιο δύσκολο μέρος αυτής της επιχείρησης.
Το Ισραήλ δέχεται έντονες πιέσεις να ζητήσει κατάπαυση του πυρός, κάτι που αρνείται να κάνει. Αλλά τουλάχιστον, χρειάζεται μια “ανθρωπιστική παύση” για να επιτραπεί η μεταφορά αμάχων και τραυματιών και η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ωστόσο, το Ισραήλ έχει θέσει ως όρο την απελευθέρωση των ομήρων, την οποία η πλευρά της Χαμάς χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας