Κόσμος

Ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός Μπάιντεν – Σι

Ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός Μπάιντεν – Σι

Πηγή Φωτογραφίας: Ndtv.com

Η γεωπολιτική κόντρα μεταξύ δύο ανδρών, δύο χωρών.

Οι «σκιές» στις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας είναι πλέον πολύ βαριές, στο φόντο του εμπορικού πολέμου, του γεωπολιτικού ανταγωνισμού και δύο κανονικών πολέμων στον πλανήτη.

Η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Χαμάς συμπληρώνει τον πρώτο μήνα της, ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εισέρχεται στον 22ο μήνα της, όταν ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθούν.

«Η πολιτική μας και ο τρόπος με τον οποίο πορευόμαστε με την Κίνα δεν έχει αλλάξει», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

«Αυτό θα κάνει ο πρόεδρος», συμπλήρωσε, αν και η συνάντηση δεν είχε επισήμως οριστικοποιηθεί.

«Θα κάνει μια δύσκολη, αλλά σημαντική συζήτηση».

Οι δύο χώρες πρέπει «να εξαλείψουν παρεμβάσεις, να ξεπεράσουν εμπόδια, να ενισχύσουν τη συναίνεση και να συγκεντρώσουν αποτελέσματα», τόνισε σε παρέμβασή του ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας υπογράμμισε σε ανακοίνωση ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με τον Γουανγκ Γι, είναι απαραίτητη η ανταλλαγή απόψεων και η επικοινωνία ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο. Οι δύο πρόεδροι Μπάιντεν και Σι, πρέπει να τηρούν ανοικτούς τους διαύλους της επικοινωνίας μεταξύ τους, τόσο για το εθνικό, όσο και το συνολικό – πλανητικό συμφέρον.

Ωστόσο, ο ανταγωνισμός και οι σκιές στις σχέσεις των δύο ανδρών πληθαίνουν.

Ο 69χρονος Σι Τζινπίνγκ συμπληρώνει αυτό το μήνα 11 χρόνια ως πρόεδρος της Κίνας.

Τώρα διανύει μια ιστορική και τρίτη κατά σειρά προεδρική θητεία, που τον καθιστά τον αδιαφιλονίκητο ισχυρό άνδρα της Κίνας από τη μακρινή περίοδο του Μεγάλου Τιμονιέρη, Μάο.

Έχει ήδη συναντηθεί στο παρελθόν με δύο Αμερικανούς ομολόγους του.

Δύο φορές  με τον δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα  και μια φορά με τον ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ.

Εδώ και έξι χρόνια, ,δεν έχει επισκεφθεί τις ΗΠΑ.

Η μοναδική έως τώρα δια ζώσης συνάντησή του με τον -γνωστό του από παλιά- Τζο Μπάιντεν ως πρόεδρο των ΗΠΑ ήταν πέρυσι τον Νοέμβριο, στο περιθώριο της συνόδου των G20 στο Μπαλί.

Αν και οι δύο ηγέτες είχαν τότε συμφωνήσει να θέσουν σε τροχιά αποκλιμάκωσης τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο ισχυρότερων δυνάμεων του πλανήτη, τούτο δεν επιβεβαιώθηκε στην πραγματικότητα.

Αλλά και από την αμερικανική πλευρά, τα πράγματα πόρρω απέχουν από το να θεωρηθούν ρόδινα.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποκάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του «δικτάτορα», μόλις μια μέρα μετά την επιστροφή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, από το Πεκίνο, όπου είχε συνομιλίες με τον Σι.

Τώρα, στο πακέτο-«μαμούθ» που ζήτησε να εγκρίνει άμεσα το διχασμένο Κογκρέσο πρωτίστως για την παροχή πρόσθετης βοήθειας και πόρων στην Ουκρανία και στο Ισραήλ, συμπεριέλαβε και την Ταϊβάν.

Συσφίγγει τους δεσμούς με τη Ρωσία, την ώρα που η νέα κρίση στη Μέση Ανατολή πυροδοτεί γεωπολιτική αστάθεια και, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, δοκιμάζει τα όρια της αμερικανικής ισχύος.

Μοναδικό ρεαλιστικό φως είναι το ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν θα ήθελε επ’ ουδενί να οδηγήσει την προεδρική προεκλογική κούρσα, με ένα πρόσθετο πολεμικό μέτωπο στην Ταιβάν ή σε άλλο “τρίτο έδαφος” μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments