Policy Briefs

Διεύρυνση της Ε.Ε. αλλά χωρίς την Τουρκία

Διεύρυνση της Ε.Ε. αλλά χωρίς την Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Turkey's President Tayyip Erdogan addresses lawmakers from his ruling AK Party at the Turkish Parliament in Ankara, Turkey October 11, 2023. Presidential Press Office/Handout via REUTERS/File Photo

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει την ετήσια έκθεσή της την Τετάρτη σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ σε πολλές υποψήφιες χώρες και όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην Ουκρανία ή τη Μολδαβία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να υποδεχθεί νέα μέλη στο λίγο πολύ εγγύς μέλλον, αλλά για την Τουρκία, αιώνια υποψήφια, το τέλος του δρόμου φαίνεται απρόσιτο. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν παγώσει από το 2018.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει την ετήσια έκθεσή της την Τετάρτη σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ σε πολλές υποψήφιες χώρες και όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην Ουκρανία ή τη Μολδαβία.

Αλλά η Τουρκία, επίσημα υποψήφια για ένταξη από το 1999, μετά βίας θα αναφερθεί.

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ χρονολογείται από το 2005. Ένα γεγονός που θεωρήθηκε ιστορικό από τον Τόνι Μπλερ, Βρετανό πρωθυπουργό τότε.

Αλλά πολύ γρήγορα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετώπισαν δυσκολίες που συνδέονται με την τουρκική παρουσία στη βόρεια Κύπρο, μια πρόγευση των πολλών προβλημάτων που θα έρθουν στις διαπραγματεύσεις.

Για πολλά κράτη μέλη, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, που έχουν παγώσει από τον Ιούνιο του 2018, βρίσκονται σε αδιέξοδο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τον Σεπτέμβριο, η Αυστρία, επί μακρόν αντίπαλος της ένταξης της Τουρκίας, ζήτησε να σταματήσει επισήμως η διαδικασία.

Αρκετοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι, υπό τον όρο της ανωνυμίας, πιστεύουν ότι αυτό θα ήταν πιο ειλικρινές, αλλά κανείς δεν θέλει να κάνει το πρώτο βήμα.

Οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Άγκυρας σήμερα βασίζονται ουσιαστικά στο «δούναι και λαβείν». Η Τουρκία λαμβάνει έτσι ευρωπαϊκά κονδύλια σε αντάλλαγμα για τη βοήθειά της στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Μετά τις εκλογές στην Τουρκία τον Μάιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δημιούργησαν νέες ελπίδες, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον επικεφαλής διπλωμάτη της ΕΕ να ετοιμάσουν μια έκθεση με σκοπό τη βελτίωση των σχέσεων.

Αυτή η έκθεση αναμένεται για τον Δεκέμβριο, πριν από τη σύνοδο κορυφής της 27ης, αλλά οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με την πρόοδο που θα μπορούσε να περιέχει.

«Δεν περιμένω σημαντική αναζωογόνηση της σχέσης γιατί υπάρχει περιορισμένος αριθμός τομέων στους οποίους μπορεί να σημειωθεί πρόοδος », δήλωσε ο Σενέμ Αϊντίν-Ντουζγκίτ, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Sabanci, Κωνσταντινούπολη.

Υπάρχει «αποθάρρυνση» προς την Τουρκία στην Ευρώπη, αναγνώρισε ο εισηγητής του τουρκικού φακέλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Nacho Sanchez Amor.

«Είμαστε κουρασμένοι να κρατάμε ζωντανή τη διαδικασία ένταξης όταν προφανώς δεν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση από το άλλο κόμμα να προχωρήσουμε στη δημοκρατική οδό », έκρινε ο Ισπανός ευρωβουλευτής.

Η ΕΕ κατηγορεί την Τουρκία ότι οπισθοδρομεί στον εκδημοκρατισμό, ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η έκθεση για την Τουρκία θα πρέπει στο πλαίσιο αυτό να αρκείται στο να προτείνει τη βελτίωση της τελωνειακής ένωσης μεταξύ των δύο μερών. Αλλά και πάλι, οι ειδικοί είναι δύσπιστοι. «Εάν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την Τελωνειακή Ένωση με την τρέχουσα (τουρκική) κυβέρνηση, δεν νομίζω ότι θα πάνε πολύ μακριά », είπε η κ. Aydin-Duzgit.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments