Θέματα οικονομίας όπως αυξήσεις στους μισθούς, φοροαπαλλαγές, φορολόγηση ελευθέρων επαγγελματιών και ακρίβεια βρέθηκαν στο επίκεντρο ραδιοφωνικής συνέντευξης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη, στα «Παραπολιτικά».
Αρχικά, σχετικά με το θέμα των φοροαπαλλαγών, «ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, και εκ του θεσμικού του ρόλου, έχει κάθε δικαίωμα να παρεμβαίνει στον δημόσιο διάλογο και να κάνει τις προτάσεις του. Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη στην κυβέρνηση, άλλωστε έχουμε χρησιμοποιήσει το εργαλείο των φοροαπαλλαγών και πρόσφατα, γιατί θεωρούμε ότι χρειάζονται και στοχευμένες επιλογές», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, επικαλούμενος και την πρόσφατη αύξηση του αφορολογήτου για κάθε παιδί. Κάτι που έγινε γιατί, όπως εξήγησε, «εντοπίσαμε ότι υπάρχει κίνδυνος διεύρυνσης ανισοτήτων στις οικογένειες με παιδιά». Συνεπώς, «δεν υπάρχει τέτοια σκέψη […] εμείς προχωράμε σε αυτά που έχουμε προαναγγείλει».
Όσον αφορά τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, σήμερα, περίπου το 85% αυτών έχουν εισόδημα, αποκλειστικά από το επάγγελμα αυτό, κάτω από 10.000 ευρώ, δήλωσε αρχικώς, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι η βασική φιλοσοφία της κυβερνητικής παρέμβασης θα παραμείνει ως έχει. Θα ακολουθήσει, ωστόσο, το στάδιο της διαβούλευσης και ίσως υπάρξουν κάποιες σημειακές παρεμβάσεις, είπε ο Θ. Κοντογεώργης, επικαλούμενος τον υπουργό Οικονομικών. Ζητούμενο -όπως προϊδέασε σχετικώς- η ενίσχυση τομέων, όπως η Υγεία, κάτι που «θα δείτε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού». Τομείς, εν τέλει, που «θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε και με τη φορολογική δικαιοσύνη». Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω θέμα «δεν είναι εύκολο θέμα», αναγνώρισε.
Απαντώντας, εξ άλλου, στη μομφή περί κρυφής προεκλογικής ατζέντας, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, εν σχέσει με το συγκεκριμένο μέτρο, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αντέτεινε ότι προεκλογικώς είχε αναφερθεί ότι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα συνοδευόταν από την παράλληλη, μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση των ελευθέρων επαγγελματιών. Επισημαίνοντας, σε επόμενο σημείο, ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις από το μέτρο, επί παραδείγματι για ανθρώπους με αναπηρία, άτομα με κύρια κατοικία σε μικρά χωριά, ο Θ. Κοντογεώργης υπογράμμισε εν κατακλείδι: «Τσουβάλιασμα δεν υπάρχει».
Στο κεφάλαιο της ακρίβειας, ξεκινώντας από τα επιβληθέντα, κατά καιρούς, πρόστιμα, σημείωσε: «Εξ όσων γνωρίζω, ούτε ένα πρόστιμο δεν έχει καταπέσει και (όλα) έχουν πληρωθεί». Επιπλέον, «και μόνο η εισαγωγή περισσότερων κωδικών στο σταθερό μέτρο της μόνιμης μείωσης τιμής στα σούπερ μάρκετ, δείχνει ότι λειτουργεί και έτσι ο έλεγχος», τον οποίον ασκεί το κράτος στην αγορά. Θυμίζοντας δε, ότι «με βάση την τελευταία νομοθετική ρύθμιση, υπάρχει μια υποχρέωση στα σούπερ μάρκετ και το λιανεμπόριο να ανεβάζουν τα τιμολόγια των προμηθευτών», παρατήρησε πως «εκεί μπορούμε να παρατηρήσουμε τις διακυμάνσεις των τιμών -και με αυτόν τον τρόπο η ΔΙΜΕΑ (Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς) μπορεί να προχωρήσει σε στοχευμένους ελέγχους».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης επέμεινε δε, ότι τα μέτρα που φέρνουν «διαρθρωτική παρέμβαση στο εισόδημα των συμπολιτών μας», στους δημοσίους υπαλλήλους, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τους συνταξιούχους δηλαδή, «αυτά τα μέτρα θα μείνουν». Επιπλέον, «τον Απρίλιο του 2024 θα υπάρξει νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό», ενώ «μέσα στο 2023, ανάλογα και με την εκτέλεση του προϋπολογισμού -όπως έχουν πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών- θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού, προκειμένου να δούμε τι περιθώρια θα υπάρχουν». Ταυτόχρονα, όμως, «θα πρέπει να κάνουμε και τα κουμάντα μας, γιατί οι ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή είναι ανησυχητικές και όλα αυτά θα πρέπει να τα προσμετρήσουμε», είπε κλείνοντας.