«Δεν μπορώ εγώ να κρίνω την επιλογή του προέδρου του κόμματος. Προφανώς την έκανε λαμβάνοντας υπόψη κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Εγώ αυτό που θέλω να πω, είναι ότι η ιστορία και ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρίνει τους διατελέσαντες πρωθυπουργούς της χώρας» ανέφερε ο Πέτρος Παππάς, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Κασσελάκη όταν ρωτήθηκε για την απουσία του από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Κώστα Σημίτη.
Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «σίγουρα, δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει στη διακυβέρνηση Σημίτη και τις μεγάλες επιτυχίες της, όπως την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως την ένταξή μας στο ευρώ, παρά τα όποια προβλήματα ήταν μια μεγάλη επιτυχία και τα πολλά δημόσια έργα τα οποία γίνανε σε αυτή την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση όμως, νομίζω και η κριτική η οποία γίνεται και αυτή έχει κάποια βάση. Όποτε κανείς τα ζυγίζει και αποφασίζει» συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Παππάς είπε «θεωρώ ότι οι δύο καλύτεροι πρωθυπουργοί της μεταπολίτευσης ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ανδρέας Παπανδρέου και νομίζω ότι αυτή είναι και η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ».
«Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε να διαχειριστεί μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και παράλληλα διαχειρίστηκε με επιτυχία τη συμφωνία των Πρεσπών, λύνοντας ένα εθνικό θέμα 30 ετών. Και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος έφερε την αλλαγή στην Ελλάδα και στην ουσία ενσωμάτωσε ξανά τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας στη διαδικασία των πολιτικών πραγμάτων. Ένας μισός πληθυσμός ο οποίος ήταν εξόριστος από τα πολιτικά πράγματα για 30-40 χρόνια. Οπότε αυτούς θεωρώ κορυφαίους πρωθυπουργούς» είπε χαρακτηριστικά.
Ως προς το κατά πόσο μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε μελλοντική συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ύστερα από τις συγκεκριμένες δηλώσεις του κ. Κασσελάκη, η γνώμη που εξέφρασε ο κ. Παππάς ήταν η εξής.
«Σε κάθε περίπτωση, το σπουδαιολογούμε νομίζω πολύ. Ήταν μια εκδήλωση εθιμοτυπική, στην οποία δεν παραβρέθηκε. Αυτό το οποίο στρατηγικά κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και συμμαχεί αυτή τη στιγμή και ο πρόεδρός του, είναι στα θέματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να έχουμε μια κοινή γραμμή ούτως ώστε να έχει ο ελληνικός λαός τις απαντήσεις που πρέπει».
Σχετικά με τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος και τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή», οι οποίες σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες προμηνύουν την έξοδό του από το κόμμα, ο κ. Παππάς δήλωσε ότι συνεχίζει να είναι αισιόδοξος.
«Συνεχίζω να πιστεύω ότι μπορεί να προχωρήσει η μεγαλύτερη πλειοψηφία του στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ προς το μέλλον, όταν μας εξηγηθούν κάποια πράγματα. Από εκεί και πέρα, ναι, κάποιες στάσεις, κάποιες δηλώσεις είναι απαράδεκτες. Έχουν δρομολογηθεί οι κομματικές διαδικασίες για τους ανθρώπους αυτούς. Θα συνεχίσουν οι διαδικασίες και θα αποφανθούν τα όργανα για το τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση. Εγώ θεωρώ τη συμβολή του κυρίου Τσακαλώτου πολύ σημαντική στον διάλογο» ανέφερε ο κ. Παππάς.
Με λυπεί η προοπτική της αποχώρησης Τσακαλώτου
Απαντώντας στο αν θα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Παππάς επισήμανε «εγώ εύχομαι να είναι. Αν επιλέξει ο ίδιος διαφορετικά, θα μας λυπήσει και θα με λυπήσει και εμένα προσωπικά ιδιαίτερα. Εγώ θέλω να πω ότι πρέπει όλοι μας να είμαστε περήφανοι που είμαστε σε αυτό το κόμμα και πρέπει να χτίσουμε ένα κόμμα, ένα νέο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί σε αυτό πρέπει να συνομολογήσουμε, ότι πρέπει να έχουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο θα είμαστε όλοι περήφανοι. Αν κάποιος θεωρεί ότι δεν θα είναι περήφανος σε αυτό το κόμμα, προφανώς δεν μπορεί κανείς να τον εμποδίσει. Ωστόσο, θα πω ότι με λυπεί η προοπτική του να αποχωρήσει ο κ. Τσακαλώτος.
Όσο αφορά στις παραπομπές στα όργανα του κόμματος, στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με το ερώτημα της διαγραφής, ερωτηθείς εάν θα αποτελούσε μια κίνηση εκτόνωσης η ανάκλησή τους, ο κ. Παππάς εξήγησε γιατί κατά την γνώμη του δεν μπορεί να γίνει αυτό.
«Πώς να το πει αυτό όταν δεν έχει αλλάξει κάτι στη στάση των ανθρώπων αυτών οι οποίοι ερευνώνται, που έχει κινηθεί μια διαδικασία για αυτούς από τα πειθαρχικά όργανα. Πώς να το πει αυτό;
Θέλω να πω ότι υπάρχει και μια αξιοπρέπεια στο πώς μπορεί κανείς να διαχειριστεί ανθρώπους. Νομίζω ότι κανείς μέσα στο κόμμα δεν μπορεί να είναι στο ίδιο τραπέζι με ανθρώπους που θεωρούν ότι έχει εισχωρήσει η διαπλοκή μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ή ότι ο αρχηγός είναι φυτευτός, δεν ξέρω εγώ τι άλλο ανεκδιήγητο έχει ειπωθεί.
Δεν μπορεί κάποιος να συνυπάρξει με ανθρώπους οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν τη δημοκρατική διαδικασία, λένε ότι έχουν έτοιμο ένα νέο κόμμα με ένα νέο όνομα και προβαίνουν σε σκαιότατες προσωπικές επιθέσεις εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αδιανόητο αυτό να συμβαίνει.
Εγώ θεωρώ ότι οι διαδικασίες και εγώ δεν θα πω εγώ ποιος πρέπει ή δεν πρέπει να φύγει από το κόμμα, αλλά σε αυτή την περίπτωση και όταν έχουμε τέτοιες πολιτικές συμπεριφορές, οι διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν και να αποφανθούν τα όργανα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται και στο μέλλον τέτοιες συμπεριφορές».