Ενδυναμώνει τη δύναμη πυρός το Ισραήλ και εισέρχεται πλέον σε σκληρή μάχη αστικού περιβάλλοντος στη Λωρίδα της Γάζας για τη διάλυση του οικοδομήματος της Χαμάς, ενόσω στο διπλωματικό πεδίο επιχειρείται αποκωδικοποίηση των προθέσεων του Μπενιαμίν Νετανιάχου για την επόμενη ημέρα. Ο κίνδυνος διάχυσης του πολέμου κρίνεται, τουλάχιστον τη δεδομένη στιγμή, διαχειρίσιμος, με το Ιράν να «βρυχάται» μεν, αλλά να μην «ρισκάρει» μία ανοιχτή αναμέτρηση με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι η πιο κρίσιμη περίοδος της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης. Οι τρομοκράτες της Χαμάς δεν μπορούν να διαφύγουν από την πολιορκημένη πόλη της Γάζας. Ακόμη και η πιο εκτεταμένη διάνοιξη τούνελ δεν θα τους επιτρέψει να διασχίσουν τις ισραηλινές γραμμές. Για τους Παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα, το κόστος της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς είναι ανυπολόγιστο, ενώ η επόμενη μέρα είναι άγνωστη.
Οι φρενήρεις διπλωματικές κινήσεις των ΗΠΑ και τα μηνύματα που στέλνουν τόσο δημοσίως όσο και πίσω από κλειστές πόρτες, έχουν ως στόχο να αποτρέψουν την κλιμάκωση του πολέμου και να περιορίσουν το ανθρωπιστικό κόστος των ισραηλινών επιχειρήσεων κατά των Παλαιστινίων αμάχων.
Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό για την κυβέρνηση Μπάιντεν να αποτρέψει την κλιμάκωση περιφερειακών συγκρούσεων που θα έθεταν τις ίδιες τις ΗΠΑ σε κίνδυνο να εμπλακούν σε μια σύγκρουση που θα εξαπλωνόταν σε μια ευρύτερη περιοχή. Εξ ου και η αυξημένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ με αεροπλανοφόρα και πυρηνικά υποβρύχια και η σαφής προειδοποίηση προς το Ιράν να μην κινητοποιήσει τη Χεζμπολάχ ή άλλα “ανδρείκελα” της Μέσης Ανατολής.
Οι προσπάθειες για την ανακούφιση των δεινών του λαού της Γάζας αποτελούν προϋπόθεση για οποιαδήποτε διπλωματική λύση και η ισχυρή και ξεκάθαρη δέσμευση της Ουάσιγκτον σε αυτό αποτελεί μια προσπάθεια να ανακτήσει τη μερικώς χαμένη αξιοπιστία της πλειοψηφίας της αραβικής κοινής γνώμης.
Ζητούμενο, να μην χαθεί το νήμα μιας διπλής διπλωματικής διαδικασίας που η Ουάσινγκτον κατά τους αναλυτές διαπιστώνει σήμερα πως λανθασμένα θεωρήθηκε ότι μπορούσε να κρατηθεί χωριστά: Οι διαπραγματεύσεις προς επέκταση της Συμφωνιών του Αβραάμ με τη Σαουδική Αραβία και εκείνες, που έχουν από καιρό «νεκρώσει» μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής με απώτερο στόχο τα δύο κράτη.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο Άντονι Μπλίνκεν έδωσε χθες από το Τόκιο και τη συνάντηση της G7 την πιο ξεκάθαρη μέχρι σήμερα θέση των ΗΠΑ για το μεταπολεμικό μέλλον της Γάζας, ισχυριζόμενος πως θα πρέπει να τελεί μαζί με τη Δυτική Όχθη υπό τη διοίκηση της Παλαιστινιακής Αρχής.
Η Χαμάς δεν μπορεί να διοικήσει τη Γάζα και το Ισραήλ δεν μπορεί να την επανακαταλάβει, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου στο αμερικανικό δίκτυο ABC, στην οποία μίλησε για την ανάγκη το Ισραήλ να διατηρήσει επ’ αόριστον τον έλεγχο ασφαλείας…