Policy Briefs

Η ΕΕ επικρίνει Σερβία και Κοσσυφοπέδιο για έλλειψη προόδου

Η ΕΕ επικρίνει Σερβία και Κοσσυφοπέδιο για έλλειψη προόδου

Πηγή Φωτογραφίας: Koha.net

Δεν προωθείται αποτελεσματικά η ειρηνική συμβίωση, κατά την Ε.Ε.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε το Βελιγράδι και την Πρίστινα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει προηγούμενων συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της επανέναρξης των συνομιλιών εξομάλυνσης που έχουν σταματήσει αυτή τη στιγμή, τονίζοντας ότι αυτό το βήμα ήταν ζωτικής σημασίας για το μέλλον τους εντός της ΕΕ.

«Η εξομάλυνση των σχέσεων αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση στην ευρωπαϊκή πορεία και για τα δύο μέρη, τα οποία κινδυνεύουν να χάσουν σημαντικές ευκαιρίες ελλείψει προόδου », διαβάζουμε στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής για τη διεύρυνση.

Το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο υπέβαλε την αίτησή του στην ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2022, θα πρέπει ωστόσο να «επιδείξει μια πιο σοβαρή δέσμευση» για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία.

Η αποκλιμάκωση της έντασης θα καθορίσει επίσης εάν μια σειρά από προσωρινά μέτρα της ΕΕ που είχαν ληφθεί προηγουμένως κατά του Κοσσυφοπεδίου θα αντιστραφούν, αναφέρει η Κομισιόν.

Η Σερβία, εν τω μεταξύ, “συνέχισε να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την ένταξη στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του κράτους δικαίου ” , αλλά η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ σημείωσε ότι “θα χρειαστούν περαιτέρω αλλαγές για την πλήρη ευθυγράμμιση με το κεκτημένο της ΕΕ και τα ευρωπαϊκά πρότυπα”. . Το κοινοτικό κεκτημένο αναφέρεται στο νομικό σώμα του μπλοκ, δηλαδή στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κρατών μελών.

Το Βελιγράδι θα πρέπει επίσης «να δώσει προτεραιότητα στην ευθυγράμμισή του με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων περιοριστικών μέτρων και θέσεων έναντι της Ρωσίας».

Οι Βρυξέλλες προσπαθούν εδώ και χρόνια να επιλύσουν τη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ της Σερβίας και της πρώην επαρχίας της, του Κοσσυφοπεδίου, η οποία κήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments