Πολιτική

Δείπνο προς τιμήν του Χριστοδουλίδη παραθέτει απόψε ο Μητσοτάκης στο Μαξίμου

Δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, παραθέτει απόψε στις 20:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, παραθέτει απόψε στις 20:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αύριο Παρασκευή, στις 12:00, ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στις εργασίες της Ολομέλειας του 1ου ΑΣΣ Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις των δύο ηγετών.

Τι συζήτησαν Μακρόν και Μητσοτάκης στο Παρίσι

Συνάντηση είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και η ανάγκη για ανθρωπιστικές παύσεις, καθώς και η ανάγκη να αποκατασταθεί η συνεχής ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον πληθυσμό.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την πρόταση να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος διά θαλάσσης, αναγνωρίζοντας τις επιχειρησιακές δυσκολίες του σχεδίου, το οποίο θα απαιτούσε τη διασφάλιση της ασφάλειας της κυκλοφορίας των πλοίων.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμμανουέλ Μακρόν προχώρησαν σε μια συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων.

Στην ομιλία του στη Διάσκεψη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κυπριακή πρόταση και είπε πως “υποστηρίζουμε σθεναρά αυτό που είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης για την επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η κυπριακή πρόταση είναι καλά μελετημένη.

Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι ο εντοπισμός ενός κατάλληλου τόπου αποβίβασης στη νότια Γάζα, η ανάπτυξη των απαραίτητων λιμενικών υποδομών και, φυσικά, η διασφάλιση της ασφάλειας των θαλασσίων οδών, κάτι που απαιτεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών”.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι εάν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει ακτοπλοϊκά μέσα για την υποστήριξη του έργου και αναμένει υλικοτεχνική βοήθεια από όλα τα μέρη, ιδίως από εκείνους που γνωρίζουν καλύτερα τον γεωγραφικό χάρτη της περιοχής.

Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη να μιλήσουμε τώρα για μια πιθανή πολιτική λύση σε αυτή τη σύγκρουση ως τον μόνο δυνατό τρόπο για να διασφαλιστεί η διαρκής ειρήνη στην περιοχή.

«Η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη δυνατή οδός που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα», συμπέρανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο