Εμβληματικές επενδύσεις από την DIMAND στη Θεσσαλονίκη, εκτιμώμενης ακαθάριστης αξίας ανάπτυξης ύψους 410 εκατ. ευρώ: Το επιχειρηματικό πάρκο HUB26, η αξιοποίηση της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ και η ανάπτυξη logistics center στο ακίνητο της ΒΑΛΚΑΝ.
Σε διαρκή ανοδική πορεία βρίσκεται η DIMAND, καταγράφοντας ενίσχυση των μεγεθών της μέσα στο 2023. Η εταιρεία συνεχίζει το επενδυτικό της πλάνο με ανάπτυξη σύγχρονων ακινήτων που αποτελούν πρότυπο και θέτει στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της τη Θεσσαλονίκη, με, μεταξύ άλλων, τρία ιδιαιτέρως μεγαλεπήβολα σχέδια ανάπτυξης ακινήτων που θα αλλάξουν την εικόνα της συμπρωτεύουσας.
Από την αρχή της λειτουργίας της, το 2005, η DIMAND έχει ενσωματώσει τη φιλοσοφία των «πράσινων» κτηρίων στον πυρήνα της δραστηριότητάς της, δημιουργώντας μία νέα αγορά στο real estate της Ελλάδας. H επιχειρηματική της δραστηριότητα εστιάζεται στην υλοποίηση σύγχρονων βιοκλιματικών κτηρίων γραφείων, αστικών αναπλάσεων μεγάλου μεγέθους, σύνθετων έργων μικτών χρήσεων, καθώς και αθλητικών εγκαταστάσεων.
Η ισχυρή αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας αντανακλάται στα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, όπου το EBITDA υπερδιπλασιάστηκε και ανήλθε σε 11,1 εκατ. ευρώ. Η εύλογη αξία των επενδύσεων σε ακίνητα του ομίλου ανήλθε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου σε 148 εκατ. ευρώ έναντι 97 εκατ. ευρώ την 31.12.2022 και η εύλογη αξία των επενδύσεων σε κοινοπραξίες ανήλθε την 30.06.2023 σε 41,8 εκατ. ευρώ έναντι 37,3 εκατ. ευρώ την 31.12.2022.
Κατά το α’ εξάμηνο του 2023 συνεχίστηκε απρόσκοπτα η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της DIMAND με τη συνολική εκτιμώμενη ακαθάριστη αξία ανάπτυξης (Gross Development Value) του χαρτοφυλακίου επενδυτικών έργων που αναπτύσσει και διαχειρίζεται ο όμιλος να ξεπερνά το 1 δις ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο της DIMAND περιλαμβάνει 21 επενδυτικά έργα σε διάφορα στάδια ολοκλήρωσης, σε αστικές περιοχές ανά την Ελλάδα, με χρήσεις γραφείων, logistics, οικιστικών και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, πολυτελών κατοικιών καθώς και μικτών χρήσεων. Μεταξύ άλλων, απέκτησε το ακίνητο των πρώην εγκαταστάσεων της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας, στην περιοχή του Βοτανικού του Δήμου Αθηναίων, όπου σχεδιάζει να αναπτύξει σύγχρονο συγκρότημα μικτών χρήσεων, σύμφωνα με τα πρότυπα LEED για βιοκλιματικά κτήρια.
Παράλληλα, η DIMAND συμμετέχει στην υλοποίηση του Project Skyline της Alpha Bank μαζί με την Premia Properties, που αποτελεί τη μεγαλύτερη συμφωνία μεταβίβασης χαρτοφυλακίου ακινήτων (αμιγώς) που έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο με 573 ακίνητα, όπου περιλαμβάνονται γραφεία, εμπορικά ακίνητα, κατοικίες, χώροι βιομηχανικών χρήσεων και logistics, συνολικής μικτής επιφάνειας περί τα 500.000 τ.μ.
Οι επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη
Οι επενδύσεις της DIMAND στη Θεσσαλονίκη αγγίζουν τα 410 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται τα ακίνητα του Project Skyline, με τον όμιλο να θέλει να αλλάξει την εικόνα της πόλης με τα τρία μεγάλα έργα. Το πάρκο γραφείων HUB26, η αξιοποίηση της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ και η ανάπτυξη logistics center στο ακίνητο της ΒΑΛΚΑΝ, αποτελούν σημεία κλειδιά που θα αναβαθμίσουν τη Θεσσαλονίκη.
HUB26
Η DIMAND σε κοινοπραξία με την Prodea Investments δημιουργεί το πρώτο μεγάλης κλίμακας βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Βορείου Ελλάδος, με το έργο να παραδίδεται σε φάσεις από το 2024.
Το HUB26 θα αποτελέσει έναν καινοτόμο χώρο επιχειρηματικής δραστηριότητας για εθνικές και πολυεθνικές εταιρείες, ενώ στοχεύει σε πιστοποίηση LEED Gold, έχοντας ενσωματώσει τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Παράλληλα, θα αποτελέσει έναν χώρο όπου η φύση και η επιχειρηματική δυναμική συναντώνται και ενώνονται, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που προάγει την καινοτομία και την αειφορία, ανοίγοντας νέους δρόμους για την ανάπτυξη και την πρωτοπορία.
Το νέο συγκρότημα «πράσινων» και αειφόρων γραφείων, συνολικής δόμησης 31.000 τ.μ., σε οικόπεδο έκτασης 7,7 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε στρατηγική θέση στη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης, θα αποτελείται από τέσσερα ανεξάρτητα κτίρια με δυο κοινά υπόγεια.
Μεγάλο βάρος έχει δοθεί στο «πράσινο» πρόσημο του HUB26, με τα κτίρια να έχουν σχεδιαστεί και κατασκευάζονται με στόχο τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση, με χρήση εξοπλισμού και υλικών για μειωμένο ανθρακικό αποτύπωμα.
Παράλληλα έχει γίνει χρήση βιώσιμων υλικών, έχοντας προβλέψει και την αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων συμβάλλοντας στην περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Ενισχύοντας το πράσινο αποτύπωμα του κτιρίου, θα ευνοείται η χρήση ποδηλάτων, ενώ θα υπάρξει και εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Το βιομηχανικό συγκρότημα ΦΙΞ
Ένα ακόμη μεγαλεπήβολο έργο της DIMAND είναι η ανακατασκευή και η αξιοποίηση του εμβληματικού παλιού βιομηχανικού ακινήτου ΦΙΞ, στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης. Το ακίνητο ΦΙΞ άρχισε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του 1880 και ολοκληρώθηκε σταδιακά, στο τέλος του 1980. Συγκεκριμένα, το πρώτο κτίριο κτίστηκε το 1882 και σε αυτό στεγάστηκε μετέπειτα, το 1888, το οινοπνευματοποιείο Μισραχή.
Η αξιοποίηση αυτού του εξαιρετικού μνημείου συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Η ανακατασκευή της ιστορικής ζυθοποιίας, που αποτελεί μέρος της βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας, εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο αστικής ανάπλασης που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η εταιρεία στη Βόρεια Ελλάδα, εκτιμώμενης ακαθάριστης αξίας ανάπτυξης άνω των 400 εκατ. ευρώ.
Η DIMAND στα 23 στρέμματα που είναι το βιομηχανικό συγκρότημα ΦΙΞ, στοχεύει να κατασκευάσει σύγχρονους γραφειακούς χώρους, που πληρούν τα κριτήρια αειφορίας, ευρύχωρες κατοικίες, μία ξενοδοχειακή μονάδα, χώρους για εμπορικές χρήσεις αλλά και χώρους πολιτισμού.
Παράλληλα, στοχεύει στην αξιοποίηση και ανάδειξη των ιστορικών – διατηρητέων κτισμάτων αλλά και εξοπλισμού του συγκροτήματος,.
Η ανάπτυξη του συγκροτήματος περιλαμβάνει την αποκατάσταση και επανάχρηση των τριών διατηρητέων ακινήτων της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ Θεσσαλονίκης, καθώς και την ανέγερση δύο νέων κτιριακών όγκων, με κοινά υπόγεια χώρων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση του συγκροτήματος.
Ειδικότερα, στην αναβίωση του μνημείου, σημαντικό ρόλο για την αποκατάστασή του, αποτελούν η αυστηρή διατήρηση της μορφής του (όψεις), της αρχιτεκτονικής του αλλά και της πολύπλοκης ογκοπλασίας του. Το σύνολο των επεμβάσεων τόσο στις όψεις όσο και στο εσωτερικό των κτιρίων θα υλοποιηθεί με απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητα και σημασία του μνημείου και με οδηγό τα ιστορικά τεκμήρια που επιβεβαιώνουν μια σειρά από μορφολογικά, ογκοπλαστικά και διακοσμητικά στοιχεία.
Το έργο, εκτιμώμενης ακαθάριστης αξίας ανάπτυξης που αγγίζει τα 180 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2024 και θα παραδίδεται σε φάσεις μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2027.
Το κέντρο logistics στο πρώην ακίνητο της ΒΑΛΚΑΝ
Η DIMAND επενδύει στη Θεσσαλονίκη με επιπλέον έργα, όπως τη δημιουργία του μεγαλύτερου logistics center της Βορείου Ελλάδος, στο πρώην ακίνητο της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ, με την εκτιμώμενη ακαθάριστη αξία ανάπτυξης να φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ.
Σε μία προνομιακή τοποθεσία, καθώς απέχει 23 χλμ. από το κέντρο και 16 χλμ. από το λιμάνι της πόλης, η DIMAND πρόκειται να αναπτύξει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα logistics, μεγέθους 120.000 τ.μ., βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο τη Θεσσαλονίκη να λειτουργήσει ως διαβαλκανικός εμπορικός κόμβος.
Οι, μεγάλης κλίμακας και υψηλής προστιθέμενης αξίας, περιαστικές υποδομές Logistics, που θα αναπτυχθούν θα αποτελούν μια επένδυση που αναμένεται να δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και 150 μόνιμες θέσεις κατά τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
JP Morgan για ΔΕΗ: Ανεβάζει την τιμή στόχο στα 17,9 ευρώ
Στα 17,9 ευρώ ανά μετοχή ανεβάζει την τιμή στόχο για τις μετοχές της ΔΕΗ η JP Morgan, διατηρώντας παράλληλα σύσταση overweight. Να σημειωθεί, ότι σε προηγούμενα reports του οίκου η τιμή στόχος ανερχόταν στα 15 ευρώ ανά μετοχή, με την αύξηση να φτάνει το 19%. Παράλληλα, στο κλείσιμο της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών την Παρασκευή έκλεισε στα 11,70 ευρώ.
ΑΙ Factory και αξιοποίηση δεδομένων: Επιχειρηματικές ευκαιρίες και οφέλη – έρευνα ΣΕΒ
Το 86% των επιχειρήσεων που αξιοποιούν συστηματικά τα δεδομένα τους προσαρμόζονται καλύτερα στις αλλαγές της αγοράς, 20% μείωση του κόστους συντήρησης εξοπλισμού παραγωγής, 30% αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων, 73% βελτίωση της απόδοσης και παραγωγικότητας των εργαζομένων, 5%-10% χαμηλότερο κόστος αποθήκευσης, και μείωση 50% του χρόνου αναμονής εξυπηρέτησης αιτημάτων πελατών
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού, η προσοχή μας σε αυτούς που έχουν ανάγκη
Η εισήγηση του πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2024 - Νέα συνεδρίαση στις 10 Ιανουαρίου - Τι είπε για τον προϋπολογισμό, τις αλλαγές σε Παιδεία και Ένοπλες Δυνάμεις
Το σχόλιο σας