Κυκλοφορεί νέο κουπόνι για πιο φθηνή γρήγορη σύνδεση στο ίντερνετ
Πηγή Φωτογραφίας: Smart Readiness Voucher Scheme: fibre optics in buildings - espa.io
Έχοντας στόχο να ξεκολλήσει η Ελλάδα από τους ουραγός της Ευρώπης στις υψηλές ταχύτητες του διαδικτύου, έρχονται νέα εφόδια για την κούρσα για να ενισχυθεί η πρόσβαση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων και να περάσει η χώρα στην εποχή των υπερυψηλών ταχυτήτων.
Η αρχή έχει γίνει με το κουπόνι Smart Readiness που τρέχει το τελευταίο διάστημα, με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χ. Παπαστεργίου να σημειώνει πρόσφατα πως «είναι πολύ σημαντικό να περάσουν τα κτίρια στη νέα εποχή των ευρυζωνικών ταχυτήτων», ενώ μέσα στο 2024 θα υπάρξει νέο κουπόνι επιδότησης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θα ενισχύσει τη ζήτηση για υπερυψηλές ταχύτητες διαδικτύου.
Το νέο κουπόνι Gigabit Voucher, το οποίο θα έρθει να αντικαταστήσει την αντίστοιχη δράση που ολοκληρώθηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να ενεργοποιηθεί από το νέο έτος, εκτιμάται πως θα αναθερμάνει τη ζήτηση για οπτικές ίνες σε καταναλωτές και επιχειρήσεις. Η Ελλάδα στον συγκεκριμένο τομέα αποτελεί έναν από τους ουραγούς της ΕΕ καθώς η διείσδυση της οπτικής ίνας στη χώρα παραμένει εξαιρετικά χαμηλή, με τους καταναλωτές να μη στρέφονται σε ταχύτητες άνω των 100 Mbps εξαιτίας του υψηλού κόστους.
Το νέο κουπόνι που αναμενόταν αρχικά να ενεργοποιηθεί τη φετινή χρονιά, έχει πάρει παράταση για το 2024, καθώς στόχος του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι να «κουμπώσει» πάνω στο κουπόνι Smart Readiness. Το νέο κουπόνι θα έρθει με τη μορφή μηνιαίας επιδότησης στο τιμολόγιο υπερυψηλών ταχυτήτων με στόχο να αυξηθεί η διείσδυση της οπτικής ίνας μέχρι τον τελικό καταναλωτή.
Το Gigabit Voucher Scheme, θα επιδοτεί το αρχικό κόστος σύνδεσης και τα μηνιαία τέλη για ταχύτητες άνω των 250 Mbps, έχοντας στόχο να αυξηθεί η διείσδυση των υπερυψηλών ταχυτήτων μέχρι το τέλος της δράσης και να ξεκολλήσει η χώρα από τον πάτο της ευρωπαϊκής κατάταξης. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης αυτής αναμένεται πως θα πλησιάσει τα 100 εκατ. ευρώ.
Την ενίσχυση από το Gigabit Voucher Scheme οι ωφελημένοι θα μπορούν να τη λάβουν μόνο μια φορά, ενώ θα είναι δυνατή και η μεταφορά της επιδοτούμενης σύνδεσης σε άλλη διεύθυνση εφόσον εξακολουθούν να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις της υπηρεσίας.
Παράλληλα έχει ήδη αρχίσει και τρέχει το κουπόνι Smart Readiness που στοχεύει στην αναβάθμιση της ετοιμότητας των κτιρίων καθώς επιδοτεί την εγκατάσταση υποδομής καλωδίωσης οπτικών ινών με ταχύτητες έως 1 Gbps σε 120.000 ακίνητα της χώρας με στόχο να μετατραπούν σε «έξυπνα» όπου θα μπορούν να διασυνδεθούν επίσης και οι αντίστοιχοι μετρητές των δικτύων κοινής ωφελείας. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 100.000.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Με την μετατροπή των κτιρίων σε «έξυπνα» με το Smart Readiness, τα κτίρια θα διαθέτουν σύγχρονες ψηφιακές υποδομές και θα μπορούν να τοποθετήσουν ακόμα και εξοπλισμό για ασφάλεια, καθώς και να ελέγχεται η καλή λειτουργία και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτιρίων.
Η Ελλάδα στην τελευταία θέση Η Ελλάδα παραμένει στην τελευταία θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη για τη διείσδυση της οπτικής ίνας και είναι η μοναδική χώρα όπου το ποσοστό είναι ακόμα μονοψήφιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του FTTH Council Europe. Ωστόσο την επόμενη πενταετία το χάσμα αυτό αναμένεται να γεφυρωθεί, με τη χώρα μας να εκτιμάται ότι θα καταγράψει εκρηκτική άνοδο.
Η χώρα πληρώνει το τίμημα της απουσίας επενδύσεων στα δίκτυα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, καθώς η κάλυψη με οπτική ίνα FTTH, FTTB φτάνει μόλις το 29,7% τον Σεπτέμβριο του 2022 σύμφωνα με το FTTH Council Europe ξεπερνώντας μόνο τη Γερμανία και το Βέλγιο, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 62,2%. Το FTTH Council Europe σημειώνει ότι οπτικές ίνες διέρχονται στην Ελλάδα έξω από 1,3 εκατ. νοικοκυριά σε σύνολο 4,17 εκατ. νοικοκυριών.
Επίσης η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση των συνδρομητών οπτικής ίνας, καθώς διέθετε περίπου 100.000 συνδέσεις οπτικών ινών FTTH/FTTB, όμως για το 2023 αναμένεται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά 73% και θα πλησιάσει τις 200.000 συνδέσεις, πολύ μακριά από την πρωτοπόρο Γαλλία με 20,55 εκατ. συνδέσεις και την Ισπανία με 14,15 εκατ. και τη Ρουμανία με 5,6 εκατ. συνδέσεις που βρίσκονται στην πρώτη τριάδα.
Ωστόσο η χώρα που καταγράφει ανοδική πορεία την τελευταία τετραετία, αναμένεται να διατηρήσει την αυξητική τάση και τα επόμενα χρόνια, καθώς απομένουν πάνω από 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να καλυφθεί η διαθεσιμότητα της χώρας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του FTTH Council Europe, το 2023 εκτιμάται ότι θα φτάσει σε 1,59 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις σημειώνοντας άνοδο 25% ενώ το 2028 υπολογίζεται πως 3,19 εκατ. γραμμές FTTH/ FTTB θα υπάρχουν στη χώρα έχοντας καταγράψει αύξηση 150% καλύπτοντας σημαντικά το χάσμα που χωρίζει την Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας