Το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, αλλά και οι εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν τα θέματα της ραδιοφωνικής συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, στην ΕΡΤ.
Στο ερώτημα, αναλυτικώς, αν υπάρχει θέμα με την παραμονή στην κυβέρνηση, του κ. Γεωργιάδη, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε, «από ό,τι καταλαβαίνω, όχι. Αυτό είναι θέμα του πρωθυπουργού, επομένως αν ήθελε κάτι να πει, θα το είχε πει». Και, εν συνεχεία, «ο κ. Γεωργιάδης μίλησε, διευκρίνισε αυτά που ήθελε να πει και από εκεί και πέρα, το θέμα είναι λήξαν».
Ενώ σε μια γενικότερη τοποθέτηση, αμέσως μετά, επεσήμανε: «Οι δηλώσεις προφανώς έχουν μια κάποια σημασία, αλλά μια κυβέρνηση κυρίως κρίνεται από το τι κάνει και δεν κάνει. Το κυβερνητικό έργο είναι αυτό εν τέλει που έχει σημασία και λιγότερο -χωρίς να τον υποτιμώ- ο κυβερνητικός λόγος. Η κυβέρνηση θα κριθεί σε σχέση με τη δυνατότητά της να ανταπεξέλθει στα προβλήματα που δημιουργεί η πραγματικότητα, η ζωή, η πορεία των πραγμάτων. Πάνω σε αυτό είναι η κυβερνητική προσπάθεια, εκεί θα αναμετρηθεί η κυβέρνηση».
Σε αυτό καθ’αυτό το θέμα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, ο Μ. Βορίδης ρωτήθηκε εν πρώτοις για το ενδεχόμενο κατάθεσης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, πρότασης σύστασης προανακριτικής επιτροπής. Και είπε: «Μιλώντας ως δικηγόρος μου είναι πάρα πολύ δύσκολο πώς μπορεί να σταθεί μια κατηγορία για ανθρωποκτονία από αμέλεια ή από ενδεχόμενο δόλο σε βάρος υπουργού». Σε κάθε περίπτωση, δήλωσε πως θα περιμένει να δει το περιεχόμενο της πρότασης αυτής, εφόσον κατατεθεί.
Αναφορικώς με την πρόταση, από το ΚΚΕ, συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής, σημείωσε: «Δεχόμαστε τη σύσταση, δεν δεχόμαστε το σκεπτικό της σε διάφορα σημεία. Θα αναπτύξουμε το δικό μας σκεπτικό στο πλαίσιο της επιτροπής, αλλά συμφωνούμε και σε ορισμένα κομμάτια του σκεπτικού του ΚΚΕ. Να συζητήσουμε τις πολιτικές για τον σιδηρόδρομο, να συζητήσουμε το κατά πόσον η ιδιωτικοποίηση παίζει ρόλο στα ζητήματα ασφάλειας του σιδηροδρόμου». Συμπερασματικώς, «από τη στιγμή που υπάρχουν δύο ζητήματα να συζητήσει η Βουλή» (εξεταστική-προανακριτική), «το θέμα εκκρεμεί πολιτικά».
Παρόλ’ αυτά, διευκρίνισε, «παίζει ένα ρόλο ότι μεσολάβησαν δύο εκλογές. Η αντιπολίτευση είχε καταστήσει το ζήτημα των ευθυνών ως πολιτικό διακύβευμα των εκλογών. Η αντιπολίτευση είπε ότι θέλουμε να κριθεί το ζήτημα στις εκλογές. Η αντιπολίτευση είπε, “όταν ψηφίζετε για το κόμμα, θέλουμε να συνεκτιμήσετε ότι αυτή είναι μια κυβέρνηση δολοφόνων”. Δεν τα λέγαμε εμείς αυτά -και αυτό συνεκτιμήθηκε».
Κληθείς να πάρει θέση στη μομφή του ΠΑΣΟΚ για συμπαιγνία μεταξύ ΝΔ – ΚΚΕ (ως προς την υπερψήφιση της πρότασης για εξεταστική επιτροπή), ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για «αντιπολίτευση anyway, ό,τι και να γίνει». Και, εξήγησε: «Αν απορρίπταμε την πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος, θα μας έλεγαν ότι δεν θέλουμε να διαλευκανθεί η υπόθεση […] τώρα που λέμε “ναι” στην πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος, είμαστε συμπαιγνία. Ας καταλήξει το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορώ να το λύσω εγώ αυτό».
Η συνέντευξη έκλεισε με τις εσωκομματικές εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Η κυβέρνηση δεν έχει άποψη, ούτε την απασχολεί το θέμα», δήλωσε εξ αρχής. Πάντως -και με την ταυτόχρονη διευκρίνιση ότι ομιλεί ως ένας άνθρωπος που ασχολείται με την πολιτική και όχι ως υπουργός- επανέλαβε την προσέγγισή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει υποστεί στρατηγική ήττα, κάτι που αφορά, κυρίως, τις πολιτικές θέσεις τις οποίες παρουσίασε, όπως είπε. «Ηττήθηκαν συγκεκριμένες ιδεολογικές προγραμματικές θέσεις που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τις οποίες δεν έχει αποστεί ούτε ο κ. Κασσελάκης, ούτε ο κ. Παππάς, ούτε ο κ. Πολάκης, αλλά ούτε και οι της λεγόμενης αντιπολίτευσης στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποστεί από αυτές». Έφερε, μάλιστα, συγκεκριμένα παραδείγματα: «Η πολιτική ανοιχτών συνόρων καταδικάστηκε. Έχει αποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την πολιτική αυτή; […] Έχουν αποστεί από τη θέση για τη βαριά φορολόγηση των επιχειρήσεων; Η θέση αυτή έχει καταδικασθεί από το εκλογικό σώμα».
Διερωτήθηκε δε, συν τοις άλλοις, «κατά πόσο έχουν αποστεί από τις λαϊκιστικές θέσεις; Θεωρώ ότι ο κ. Κασσελάκης με το επιχείρημα του “αδιαμεσολάβητου” και το, “εμείς θα ακούμε το λαό και ό,τι μας λέει ο λαός, θα το κάνουμε”, στην πραγματικότητα επιστρέφει σε ένα σκληροπυρηνικό λαϊκισμό». Όμως, υπογράμμισε, «ο λαός εκλέγει ηγεσίες γιατί οι ηγεσίες αυτές έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάζουν επεξεργασμένες πολιτικές θέσεις που να επιλύουν τα προβλήματα».
Ένα τελευταίο παράδειγμα ήταν αυτό των δαπανών για τους εξοπλισμούς: «Δεχθήκαμε κριτική για τις αμυντικές δαπάνες -και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε, γιατί κατά την γνώμη του οι προτεραιότητες ήταν άλλες […] Από τη θέση αυτή έχουν αποστεί; Γιατί η θέση αυτή ηττήθηκε στις εκλογές», επέμεινε ο υπουργός Επικρατείας. Εν κατακλείδι, «αν ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείψει τις θέσεις αυτές, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό είναι το πρόβλημα που έχουν να επιλύσουν και δεν είναι εύκολο».