Pagenews.gr / Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κύπρος αξιόπιστοι μεσολαβητές στη Μέση Ανατολή [vid]
Μετά τις εργασίες της Ολομέλειας της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας - Κυπριακής Δημοκρατίας
Την έντονη ανησυχία της Αθήνας και της Λευκωσίας για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή και τον κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης στην γύρω περιοχή εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, μετά τις εργασίες της Ολομέλειας της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η επίλυση του Κυπριακού απτελεί εθνική μας προτεταιότητα. Στόχος να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, καθώς όσο διαρκεί η παρούσα κατάσταση, τόσο θα αυξάνεται η ένταση. Απαράδεκτη για εμάς η θέση για δύο έθνη. Κοινη μας επιδίωξη να ισχύσει το ευρωπαϊκό κεκτιημένο σε ολόκληρξ την κυπριακή επικράτεια. Συνεχίζουμε προσπάθειες για καλές σχέσεις με την Τουρκία. Η πρόοδος σε αυτό το πεδίο θα είναι προς όφελος και του Κυπριακού. Πενήντα χρόνια μετά την πληγή της Κύπρυ, τα κράτη μας ανοίγουν πρώτη φορά τόσο οργανωμένα τις σχέσεις τους. Είναι κατάκτηση που θα έχει σημαντικό αποτύπωμα στην εσωτερική ζωή των δύο κρατών μας. Προχωράμε στην ανάπτυξη με μεταρρυθμιστική βούληση. Ανταλλάζουμε τεχνογνωσία σε πολλούς τομείς, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πολιτική προστασία, η ναυτιλία. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τις συζητήσεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ελλάδα και Κύπρος υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Διαχωρίζουμε τη Χαμάς και τη δράση της από τον παλαιστινιακό λαό και την ηγεσία του. Τασσόμαστε υπέρ της απελευθέρωησ των ομήρων χωρίς όρους. Θέλουμε να υποστηρίξουμε τους άμαχους, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Έχουμε γεωγραφική εγγύτητα με την περιοχή, κυρίως η Κύπρος. Συγχαίρω τον κ. Χριστοδουλίδη για τη μελετημένη πρωτοβουλία διάνοιξης θαλασσίων διαδρόμων για τη Γάζα. Η οριστική λύση δεν μπορεί παρά να είναι μια λύση πολιτική, μια βιώσιμη λύση δύο κρατών. Τέλος, στον τομέα της ενέργειας, επανεπιβεβαιώσαμε την εξαιρετική μας συνεργασία. Μιλήσαμε για την πρωτοβουλία East Gas Mediterranean Forum, που θα αναλάβει η Ελλάδα. Χαιρόμαστε που θα συνδράμουμε στην υλοποίησή του».
Από την πλευρά του, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Επανεπιβεβαιώαμε τις άριστες σχέσεις μας, αλλά εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Θέλουμε να έχουμε καλύτερο συντονισμό, όχι μόνο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής κα άμυνας, αλλά σε όλο το κυβερνητικό έργο. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επηρεάζουν άμεσα την Κύπρο και την Ελλάδα. Συζητήσαμε την πρωτοβουλία για τους θαλάσσιους δρόμους και ευχαριστώ τον Έλληνα πρωθυπυοργό για τη στήριξη. Κύπρος και Ελλάδα μπορούν και επιχειρούν να είναι μέρος της λύσης. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να μιλήσουμε για το Κυπριακό, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη τη διερεύνση προοπτικών για επανέναρξη των διαπραγματέυσεων, καθώς και τις εξελίξεις στη Νεκρή Ζώνη και την υπαναχώρηση της Τουρκίας να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Κυβέρνηση: Τι ελπίζει και τι την ανησυχεί στη δεύτερη θητεία Τραμπ
Οι πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και οι υποστηρικτές του Τραμπ στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας
Οπτικές ίνες και 5G στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της Telekom
Ο κ. Höttges επαναβεβαίωσε τη δέσμευση του ομίλου Telekom να συνεχίσει να επενδύει στη χώρα μας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καλή συνεργασία με την κυβέρνηση.
Το σχόλιο σας