Πολιτική

Τα μηνύματα της Αθήνας στο διεθνές στερέωμα

Τα μηνύματα της Αθήνας στο διεθνές στερέωμα
Με γνώμονα το διεθνές δίκαιο κινείται η Αθήνα.

Η Αθήνα κινείται σε ένα διεθνές περιβάλλον που επικεντρώνεται στις επικίνδυνες και ανησυχητικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να διατηρήσει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με όλους τους ενδιαφερόμενους και να τηρήσει αυστηρά τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Οι επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι, όπου συμμετείχε στη Διεθνή Διάσκεψη για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, συναντήθηκε στο περιθώριο με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό και κατόπιν με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ήρθαν να συμπληρώσουν ένα παζλ διεθνών επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού, που άρχισαν από τις πρώτες ημέρες της μεσανατολικής κρίσης, με τη συμμετοχή του στη Διάσκεψη για την Ειρήνη στο Κάιρο και στη συνέχεια με τη συνάντησή του με τον Μπένζαμιν Νετανιάχου κατά την επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ, την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Σειρά επαφών με κεντρικό στόχο την επικοινωνία της σταθερής θέσης της Αθήνας που βασίζεται σε δύο άξονες: καταδίκη της τρομοκρατίας και υποστήριξη του δικαιώματος αυτοάμυνας από τη μία πλευρά και προστασία των αμάχων με σεβασμό του ανθρωπιστικού δικαίου από την άλλη. Από την αρχή του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, το μήνυμα που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση ήταν σαφές. Η Αθήνα υποστήριξε ξεκάθαρα το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι σε φρικτές επιθέσεις και, ενώ χαρακτήρισε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, τη διαχώρισε πλήρως από τον παλαιστινιακό λαό.

Επιδιώκοντας να διατηρήσει ενεργό ρόλο σε όλα τα επίπεδα, η Αθήνα έχει τώρα στην ατζέντα της την επόμενη μέρα στην περιοχή. Υπό το πρίσμα των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την πάγια ελληνική θέση για επίλυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μέσω της δημιουργίας δύο κρατών. Η θέση αυτή επαναλήφθηκε στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάσκεψη του Παρισιού. Ωστόσο, είναι σαφές ότι παραμένουν εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν πολύ νωρίτερα από την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, όπως η διαχείριση της Λωρίδας της Γάζας μετά το τέλος των εχθροπραξιών.

Η Ελλάδα προσπαθεί επίσης να παρακολουθήσει τη βοήθεια που καλείται να παράσχει η διεθνής κοινότητα στους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση, η οποία βαθαίνει μέρα με τη μέρα. Η Ελλάδα είναι ήδη έτοιμη να στείλει τα πρώτα πακέτα βοήθειας με C130 και να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις εντοπισμού του θαλάσσιου διαδρόμου. Σήμερα, η επιχείρηση είναι πολύ σύνθετη, με βασικά στοιχεία, όπως η ασφάλεια, αλλά και πρακτικά στοιχεία, όπως το ποιος θα παραλάβει τις προμήθειες και πού, να βρίσκονται στον αέρα. Μόλις επιλυθούν αυτά τα ζητήματα, η Ελλάδα και η Κύπρος θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο λόγω της γεωγραφικής τους θέσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση “κοιτάζει” και προς την Άγκυρα. Καθώς η στάση της Τουρκίας είναι απολύτως αποκομμένη από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η ελληνική διπλωματία διερευνά το ενδεχόμενο μιας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή που θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τη Δευτέρα, ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Άγκυρα για να συζητήσει με την τουρκική πλευρά το θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, ενώ συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του κ. Μητσοτάκη και του κ. Ερντογάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments