Policy Briefs

Μετσόλα: Η Ε.Ε. πρέπει να αναγνωρίσει τις αποτυχίες της στο μεταναστευτικό

Μετσόλα: Η Ε.Ε. πρέπει να αναγνωρίσει τις αποτυχίες της στο μεταναστευτικό

Πηγή Φωτογραφίας: ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

«Η μετανάστευση είναι ένας τομέας όπου έχουμε δει πολύ μικρή πρόοδο τα τελευταία δέκα χρόνια», λέει η Ρομπέρτα Μέτσολα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βελτιώσει την απάντησή της στο πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης, δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola (Εθνικιστικό Κόμμα της Μάλτας, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), καθώς το θέμα συνεχίζει να προκαλεί ανησυχίες. συζήτηση εντός της ΕΕ, επτά μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.

Αντιμέτωπες με την αυξανόμενη πίεση από την πρόσφατη αύξηση της παράτυπης μετανάστευσης, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του κοινού συστήματος ασύλου, αφού επανειλημμένα απέτυχαν να συμφωνήσουν σε ένα νέο λειτουργικό καθεστώς.

Στην ετήσια ομιλία για την κατάσταση της Ευρώπης του Ιδρύματος Konrad Adenauer (KAS) —μια δεξαμενή σκέψης που συνδέεται με το CDU (PPE) της Γερμανίας— στο Βερολίνο, η Metsola είπε ότι ήταν απαραίτητο να αναγνωρίσουμε αυτές τις αποτυχίες.

«Η μετανάστευση είναι ένας τομέας στον οποίο έχουμε δει πολύ μικρή πρόοδο τα τελευταία δέκα χρόνια », είπε, προσθέτοντας ότι η λύση θα απαιτούσε επίσης να είμαστε «σταθεροί με όσους δεν είναι επιλέξιμοι για μετανάστευση». «άσυλο» .

Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση του συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο περιλαμβάνει μια πιο ισορροπημένη κατανομή των αφίξεων μεταξύ των κρατών μελών και τον έλεγχο των αιτήσεων ασύλου που θα πραγματοποιείται απευθείας στα σύνορα της ΕΕ.

Η κ. Μέτσολα επιδεικνύει «επιφυλακτική αισιοδοξία» στο θέμα αυτό, δηλώνοντας ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις θα «έσβουν επιτέλους το αδιέξοδο»  για το μεταναστευτικό.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε τις επιτυχίες της ΕΕ για να μεταδώσουμε μια θετική εικόνα γι’ αυτήν και να αναζωογονήσουμε τον ενθουσιασμό για την Ένωση, επιβεβαίωσε επίσης ο Πρόεδρος.

«Χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους να σκεφτούν […] πώς μπορούμε να φέρουμε την ΕΕ πιο κοντά σε αυτούς που εκπροσωπούμε. πώς μπορούμε να κάνουμε την Ευρώπη λιγότερο γραφειοκρατική και περισσότερο προσανατολισμένη στην αλλαγή », τόνισε, ενώ ζήτησε από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση στο Βερολίνο να ασχοληθούν με την ευρωπαϊκή πολιτική και να δανείσουν Προσοχή στις επερχόμενες εκλογές της ΕΕ.

Η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει ορατότητα

Η ενεργή προώθηση θεμάτων της ΕΕ ήταν ένα σημαντικό μέλημα της κας Μέτσολα καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της.

Οι δημόσιες εμφανίσεις του έχουν προσελκύσει την προσοχή, συμπεριλαμβανομένης μιας συνάντησης με την ηθοποιό Κέιτ Μπλάνσετ στο Κοινοβούλιο και ενός μεγάλου ταξιδιού στο Ισραήλ με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που διέπραξε η παλαιστινιακή Χαμάς.

Το αυξανόμενο προφίλ της Μαλτέζου έχει προκαλέσει φήμες ότι θα μπορούσε να επιδιώξει θέσεις υψηλού προφίλ εντός της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της προεδρίας της Επιτροπής.

Στο Βερολίνο, η κ. Μέτσολα υπογράμμισε τις προσωπικές της φιλοδοξίες αντιμετωπίζοντας με αυτοπεποίθηση ευρύτερα γεωπολιτικά θέματα, όπως η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Επανέλαβε το αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ανθρωπιστικές παύσεις και, εν τέλει, λύση που θα αναπτυχθεί από τα δύο κράτη.

Τόνισε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να προσφέρει στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων «μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προοπτική […] αν θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments