EDITOR'S PICK

Πώς η κατανόηση του «τύπου δεσμού ή προσκόλλησης» μπορεί να βοηθήσει τη σχέση σας

Πώς η κατανόηση του «τύπου δεσμού ή προσκόλλησης» μπορεί να βοηθήσει τη σχέση σας

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Ο ρόλος της παιδικής ηλικίας στην ενήλικη ερωτική ζωή

Κάθε άτομο ξεχωριστά διαθέτει ένα ευρύ φάσμα εμπειριών στην ερωτική του ζωή – άλλοι επιδιώκουν την αποκλειστικότητα και άλλοι την αποφεύγουν πάση θυσία προτιμώντας τις περιστασιακές καταστάσεις. Οι συνήθειες και οι συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν την ερωτική ζωή των ανθρώπων επηρεάζονται από έναν μεγάλο αριθμό παραγόντων. Ωστόσο, μάλλον δεν περιμένατε ότι η πρώιμη σας ζωή μπορεί να είναι ένας από τους σημαντικότερους.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Couple Goals (@couplegoals)

Όσο παράξενο και αν ακούγεται, τα πρώτα χρόνια της ζωής σας μπορούν στην πραγματικότητα να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο λειτουργείτε στις σχέσεις και στο είδος των συντρόφων με τους οποίους τείνετε να ταιριάζετε. Μια από τις επιπτώσεις εμφανίζεται με τη μορφή του τύπου προσκόλλησης – ένας ψυχολογικός όρος που κατηγοριοποιεί τον τρόπο με τον οποίο οι σχέσεις στα πρώτα χρόνια της ζωής σας επηρεάζουν τις σχέσεις σας αργότερα στη ζωή.

Ενώ η θεωρία της προσκόλλησης είναι εγκαθιδρυμένη και έχει ερευνηθεί μέσα στα χρόνια από τον κόσμο της ψυχολογίας, μόλις πρόσφατα έκανε την άφιξή της στον καθημερινό διάλογο όσον αφορά τα ραντεβού. Ο καθένας μπορεί να αποκτήσει χρήσιμες γνώσεις για τα δικά του πρότυπα και συμπεριφορές μαθαίνοντας για το στυλ προσκόλλησής του, αλλά το να καταλάβετε από πού να ξεκινήσετε μπορεί να είναι συντριπτικό.

Καλώς ορίσατε στην θεωρία της προσκόλλησης και στους 4 τύπους της! Τι ακριβώς είναι αυτή η θεωρία;

Παρά το ρόλο που αποτελεί δημοφιλή όρο στον κόσμο των ραντεβού, η θεωρία της προσκόλλησης είναι ένα αξιόπιστο εργαλείο στην ψυχολογία εδώ και δεκαετίες. Το 1969, ο Βρετανός ψυχολόγος John Bowlby δημοσίευσε το βιβλίο Attachment and Loss (Προσκόλληση και Απώλεια), το οποίο περιείχε την έρευνά του σχετικά με τη σχέση μεταξύ των μικρών παιδιών και των μητέρων τους και το πώς η φύση αυτής της σύνδεσης επηρεάζει τις σχέσεις τους αργότερα στη ζωή τους. Καθώς συνέχισε να ερευνά αυτό το θέμα, γεννήθηκε η θεωρία της προσκόλλησης -και έκτοτε πολλοί άλλοι ψυχολόγοι και ειδικοί συνέχισαν να αναπτύσσουν και να βελτιώνουν το έργο του.

Ως παιδιά, έχουμε ανάγκη να προσκολληθούμε ή να συνδεθούμε με τους φροντιστές μας, αφού αυτοί μας παρέχουν και μας περιθάλπουν ώστε να μπορούμε να ευδοκιμήσουμε. Αυτό ακριβώς το θεμέλιο μπορεί να συνεχίσει να μεταφράζεται και να επαναλαμβάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας με διάφορες μορφές, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί την ίδια αρχική ανάγκη για επιβίωση. Αυτό μπορεί να συμβεί σε πολλαπλά κοινωνικά περιβάλλοντα, όπως οι φιλίες, οι συνάδελφοι και οι ερωτικοί μας σύντροφοι.

Οι 4 τύποι προσκόλλησης Οι επακόλουθες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από ειδικούς μετά τον Bowlby δημιούργησαν διάφορες εκδοχές της θεωρίας της προσκόλλησης και των συγκεκριμένων στυλ προσκόλλησης που κατοχυρώθηκαν ως μέρος της. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν τέσσερα βασικά στυλ προσκόλλησης που είναι γενικά αποδεκτά στον κόσμο της ψυχολογίας. Η κατανόηση των τυπικών χαρακτηριστικών και συμπεριφορών μέσα σε κάθε στυλ προσκόλλησης μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε ποιο από αυτά μπορεί να σας αφορά.

1. Αγχώδες στιλ προσκόλλησης Ένα αγχώδες στιλ προσκόλλησης μπορεί να χαρακτηρίζεται από συναισθήματα ανασφάλειας και χαμηλής αυτοεκτίμησης, φόβο απόρριψης ή εγκατάλειψης και συνολική αβεβαιότητα για το πόσο ασφαλής είναι ο δεσμός σας με τον σύντροφό σας. Αν έχετε την τάση να ανησυχείτε ότι πρόκειται να σας εγκαταλείψει, νιώθετε άγχος όταν δεν απαντά σε ένα μήνυμα ή μια κλήση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ή βιώνετε αισθήματα ότι δεν είστε “αρκετοί” γι’ αυτούς, πιθανόν να ανήκετε σε αυτή την κατηγορία.

2. Αποφευκτικό στιλ προσκόλλησης Όσοι έχουν αποφευκτικό στιλ προσκόλλησης τείνουν να είναι πολύ αυτάρκεις και συχνά φοβούνται την οικειότητα ή τη δέσμευση. Αν πιάνετε συχνά τον εαυτό σας να αποσύρεται από έναν σύντροφο ή μια σχέση μόλις αυτή γίνει πολύ οικεία ή να επιδίδεται σε συμπεριφορές που αφορούν τα ραντεβού, όπως το ghosting ή το stonewalling, αυτό μπορεί να υποδεικνύει ότι έχετε αποφευκτικό στυλ προσκόλλησης.

3. Αποδιοργανωμένο στιλ προσκόλλησης Θεωρείται συχνά ως ένα “μείγμα” τόσο της αγχώδους όσο και της αποφευκτικής προσκόλλησης. Μάλιστα, ενώ κάποιος με αποδιοργανωμένο στιλ προσκόλλησης επιθυμεί την εγγύτητα και την ασφάλεια σε μια σχέση, έχει επίσης έναν υποβόσκοντα φόβο για την οικειότητα. Μπορεί να έχετε αποδιοργανωμένο στυλ προσκόλλησης αν δεν εμπιστεύεστε τον εαυτό σας ή τους άλλους, έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση ή βρίσκετε τον εαυτό σας να πηγαινοέρχεται στη λήψη αποφάσεων όταν πρόκειται για τις σχέσεις σας.

4. Ασφαλές στιλ προσκόλλησης Ενώ πολλοί άνθρωποι βιώνουν τον αντίκτυπο των άλλων στιλ προσκόλλησης στις σχέσεις τους, υπάρχουν άλλοι που έχουν ένα ασφαλές στυλ προσκόλλησης που υποδηλώνει συναισθηματική νοημοσύνη, την ικανότητα να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους και μια αίσθηση ισορροπίας μεταξύ ανεξαρτησίας και οικειότητας με τους άλλους. Μπορείτε να συμπεράνετε ότι έχετε ένα ασφαλές στυλ προσκόλλησης εάν έχετε την τάση να διατηρείτε υγιείς, μακροχρόνιες σχέσεις, αισθάνεστε αυτοπεποίθηση και ασφάλεια τόσο μέσα στον εαυτό σας όσο και στις σχέσεις σας με τους άλλους και είστε σε θέση να χειρίζεστε καλά τις διαπροσωπικές συγκρούσεις.

Πώς η κατανόηση του στιλ προσκόλλησής σας μπορεί να σας βοηθήσει να επαναφέρετε την ερωτική σας ζωή Αν και η εξοικείωση με το στιλ προσκόλλησής σας μπορεί να ωφελήσει οποιαδήποτε σχέση στη ζωή σας, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να αναγνωρίσετε πώς επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο βγαίνετε ραντεβού και τις συμπεριφορές σας στις ρομαντικές σας σχέσεις. Η κατανόηση του δικού σας στυλ σας βοηθάει να καταλάβετε γιατί οι προηγούμενες σχέσεις απέτυχαν και ακόμη και γιατί προσελκύετε έναν συγκεκριμένο τύπο ατόμου. Σας βοηθά να κάνετε καλύτερες ερωτήσεις από νωρίς για να διαπιστώσετε αν το άτομο με το οποίο βγαίνετε κλίνει περισσότερο προς ένα ασφαλές στυλ.

Αν και δεν υπάρχει κάτι εγγενώς κακό στο να έχετε ένα αγχώδες, αποδιοργανωμένο ή αποφευκτικό στιλ προσκόλλησης, τα αρνητικά χαρακτηριστικά που συχνά προέρχονται από αυτά μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο τη ζωή σας στα ραντεβού, αλλά και τους συντρόφους σας και την επιτυχία των σχέσεών σας στο σύνολό τους. Το να μάθετε περισσότερα για το στυλ προσκόλλησής σας και πώς να το περιηγηθείτε μέσα στις ρομαντικές σας σχέσεις μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να διορθώσετε τα “τυφλά σημεία” σας. Τα τυφλά σημεία είναι εμπόδια που θα μας εμποδίσουν να έχουμε τη σχέση που ονειρευόμαστε. Όταν αυτά τα τυφλά σημεία απομακρύνονται, μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε μοτίβα στις σχέσεις μας, τα οποία στην πραγματικότητα μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε καλύτερα και να αρχίσουμε να αναδιαμορφώνουμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments