Έκρυθμη ατμόσφαιρα λίγο πριν την Κεντρική Επιτροπή
Πηγή Φωτογραφίας: [364930] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
Χθες, την πρώτη ημέρα της ΚΕ, καταγράφηκε βαθύ ρήγμα μεταξύ της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και των ετερόκλητων αντιπολιτευτικών μπλοκ (Ομπρέλα, η ομάδα υπό την Έφη Αχτσιόγλου και η ομάδα υπό τον Διονύση Τεμπονέρα) που επρόκειτο να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση. Η ατμόσφαιρα στη συνεδρίαση, που συνήθως αποτελούνταν από 300 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ήταν περισσότερο από πολεμική, ήταν και σε κάποιο βαθμό ανεξέλεγκτη.
Βέβαια, η φόρτιση ήταν μεγάλη την εβδομάδα των τριών αποχωρήσεων: η αποχώρηση των Σταθάκη, Σκουρλέτη και Βούτση και η δραματική δημοσιοποίηση του μηνύματος του Στέφανου Κασσελάκη το πρωί της Παρασκευής άνοιξε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην ΚΕ για τα στελέχη που προτείνονται προς απομάκρυνση. Για την ακρίβεια, πρόκειται για τους Νίκο Φίλη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα. Και αυτό αφού ο κύριος Σκουρλέτης είχε ήδη αποχωρίσει, από την Παρασκευή με επιστολή – και όχι μόνο κατά του Κασσελάκη, αλλά και με βαριές αιχμές κατά του Τσίπρα.
Οι αποχωρήσεις των Σταθάκη, Σκουρλέτη και Βούτση, αλλά και το δραματικό μήνυμα του Κασσελάκη που ανακοινώθηκε το πρωί της Παρασκευής, έθεσαν το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τα στελέχη που προτείνονται να αποχωρήσουν εντός της ΚΠ. Για την ακρίβεια, πρόκειται για τους Φίλη, Βίτσα και Τζουμάκα. Αυτό, όπως ήδη αναφέρθηκε, έρχεται μετά την επιστολή Σκουρλέτη που τους απηύθυνε την Παρασκευή και όχι μόνο στον Κασσελάκη, αλλά και στον Τσίπρα με πύρινα υπονοούμενα.
Η διαδικασία τερματίζεται σήμερα, Κυριακή, με την έκδοση σχεδίου απόφασης. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ομάδα μεσαίων στελεχών, μεταξύ των οποίων ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Στέργιος Καλπάκης, θα παρέμβει και θα θέσει εκ νέου τα υπέρ και τα κατά του δημοψηφίσματος.
Από την άλλη βέβαια, αυτό ακριβώς το κομμάτι στελεχών θεωρούσε χθες πως οι αποχωρήσαντες «πυροβόλησαν τα πόδια τους», αφού έπρεπε να μείνουν για να θέσουν σήμερα όλοι μαζί το εν λόγω ζήτημα του δημοψηφίσματος.
Μια άλλη ανάγνωση βλέπει, στην αποχώρηση των τριών μπλοκ μια τακτική συνύπαρξη που σημειώνεται πάνω σε διαδικαστικό θέμα.
Άλλοι πάλι, ένα στρατηγικό βάθος στην ένωση των τριών ρευμάτων. Και ειδικότερα αν υποθέσουμε πως η Ομπρέλα είναι με το ένα πόδι εκτός του κόμματος, την «ίδρυση» μιας νέας εσωτερικής αντιπολίτευσης με αιχμή και κορμό την ομάδα Αχτσιόγλου και την ομάδα Τεμπονέρα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας