Γεωπολιτικά

Εξοπλιστικά: Νέο σχέδιο με αμερικανική συνδρομή

Εξοπλιστικά: Νέο σχέδιο με αμερικανική συνδρομή

Πηγή Φωτογραφίας: Lockheedmartin.com

Κρίσιμη παράμετρος η δημοσιονομική.

Ο δημοσιονομικός χώρος και οι εξοπλισμοί, η τεχνολογική καινοτομία και η ελληνική αμυντική βιομηχανία, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων είναι μεταξύ των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο δημοσιονομικός χώρος αποτελεί ακόμη και γρίφο για δυνατούς λύτες, καθώς συνδέεται άμεσα με την προοπτική προώθησης μεγάλων έργων που εκκρεμούν στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας.

Στην πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα αυτό, τονίζοντας ότι “η Ελλάδα, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, αποδίδει μεγάλη σημασία στην εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού της ελλείμματος, προκειμένου να αποφύγει τα υπερβολικά ελλείμματα”, γεγονός που αποτελεί ένδειξη της ανησυχίας της Αθήνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δωδεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα που ακολουθεί σήμερα ο Νίκος Δένδιας ανέρχεται σε 37,8 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Άμυνας αναζητά τρόπους σύνδεσης των εξοπλισμών με την εγχώρια βιομηχανία, ώστε να μην απειληθεί η οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Πριν από ένα χρόνο, εκπρόσωποι των γαλλικών και ιταλικών εταιρειών Naval και Fincantieri πέρασαν το κατώφλι του υπουργείου για να υποβάλουν τις τελικές προσφορές τους για το πρόγραμμα προμήθειας κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού. Τότε, ειπώθηκε ότι ήταν “θέμα ημερών” να επιλεγούν οι προτάσεις των δύο αυτών εταιρειών. Οι συνέπειες των δύο πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή έπαιξαν επίσης ρόλο στις αυξήσεις των τιμών.

Σύμφωνα με πηγές εμπειρογνωμόνων, η ανάγκη να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος έχει επίσης τεθεί από τον Δένδια σε αντιπαράθεση με τους ομολόγους του, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, με τις οποίες η Ελλάδα έχει “ανοίξει λογαριασμούς” όσον αφορά τα όπλα, προκειμένου να μπλοκάρει και να προωθήσει τις συγκεκριμένες κινήσεις που σχεδιάζονται, Τους έχει προτρέψει να στηρίξουν τη θέση της Ελλάδας. Αυτό γίνεται σε μια περίοδο που η Ελλάδα μετατρέπεται σε γείτονα της κρίσης και σε σύνορο ΕΕ-ΝΑΤΟ και το εξοπλιστικό της πρόγραμμα ξεπερνά τα σύνορα.

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί το καλοκαίρι στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να προμηθεύεται δωρεάν “σημαντικό πλεονάζον υλικό” από τις ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να υποτεθεί ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποδεσμευτεί στο πλαίσιο του πλεονάζοντος αμυντικού εξοπλισμού και ότι παραμένει η δυνατότητα να αναζητήσει η Ελλάδα μια μονάδα επιφανείας στην αμερικανική πλευρά, εάν είναι πρόθυμη να παραδοθεί στην Αθήνα υπό ορισμένες προϋποθέσεις. με την επικείμενη απόσυρση της φρεγάτας “S”, αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας και του Πολεμικού Ναυτικού Αυτό συμβαίνει ακόμη και αν αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας και του Πολεμικού Ναυτικού επισημαίνουν μόνο την ανάγκη για μια επιπλέον πλώρη.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα αναμένει τις LoA (απαντητικές επιστολές) από τις ΗΠΑ για την προμήθεια των F-35, των C-130, αλλά και των Black Hawk (για τα ελικόπτερα μάλιστα το σχέδιο της έγκρισης έχει ήδη εκδοθεί και βρίσκεται υπό επεξεργασία). Με το στοίχημα να παραμένει η σωστή συντήρησή τους.

Για τον κύριο Δένδια, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσει με τα σχέδιά του και να οδηγήσει το Υπουργείο Άμυνας σε μια εποχή καινοτομίας. Η διατήρηση των οπλικών συστημάτων που έχει αποκτήσει η Ελλάδα και η δημιουργία ενός οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας με τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών που δημιουργούν ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες για την υποστήριξη των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις. Και βρίσκεται σε συζητήσεις με όλους τους συμμάχους της χώρας για την αναζήτηση συνεργασιών που θα ωφελήσουν την εγχώρια βιομηχανία. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments