Ανασχηματισμός – έκπληξη στη Μ. Βρετανία
Πηγή Φωτογραφίας: Upi.com
Ο καιρός στο Λονδίνο άλλαξε μετά από τη χθεσινή και πρωινή βροχή που άλλωστε είναι συνηθισμένη για τη χώρα. Η ηρεμία που επικρατεί καιρικά όμως δεν συμβαδίζει με το ταραχώδες κυβερνητικό τοπίο υπό την ηγεσία του Συντηρητικού Kόμματος.
Μετά από ημέρες πιέσεων από τους βουλευτές του, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ υπέκυψε. Ένας ευρύτερος ανασχηματισμός της κυβέρνησης έλαβε χώρα από την πρώτη κιόλας ημέρα της εβδομάδας, κάνοντας την αρχή από την απομάκρυνση της πρώην πια υπουργού Εσωτερικών, Σουέλα Μπράιβερμαν. Αφορμή στάθηκε άρθρο της στους Times, την προηγούμενη κιόλας Πέμπτη. Σε αυτό κατηγορούσε την Μητροπολιτική Aστυνομία του Λονδίνου (Metropolitan police) ότι λειτουργεί με “double standards”, δηλαδή με δύο μέτρα και δύο σταθμά, στις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα τa τελευταία πέντε Σάββατα στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας.
Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «οι ακροδεξιές οργανώσεις σωστά αντιμετωπίστηκαν με σκληρή απάντηση», όμως «ο φιλοπαλαιστινιακός όχλος αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό». Ως απάντηση, η μητροπολιτική αστυνομία την κατηγόρησε ότι «πυροδοτεί την κατάσταση». Από την πρώτη στιγμή που το άρθρο δημοσιεύθηκε, και σύμφωνα με πληροφορίες χωρίς τις αλλαγές που ήθελε η Ντάουνινγκ Στριτ να γίνουν, βουλευτές του ίδιου του Συντηρητικού Kόμματος (Tory party) ζήτησαν την παραίτησή της.
Η “σκληρή” Σουέλα
Σχεδόν μια ώρα μετά την ανακοίνωση της απομάκρυνσής της, λίγο μετά τις 8:30 τοπική ώρα, η πρώην υπουργός δήλωσε ότι «ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προνόμια της ζωής μου να υπηρετήσω ως υπουργός Εσωτερικών» προσθέτοντας ότι «θα πω περισσότερα εν ευθέτω χρόνω».
Αν και η ίδια παιδί μεταναστών, θεωρήθηκε ως σκληρή στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Χαρακτηριστικό ότι ήταν ουσιαστικά η δημιουργός του Rwanda plan, δηλαδή της συμφωνίας της Βρετανίας με την αφρικανική χώρα, ώστε να σταλούν εκεί όλοι οι αιτούντες άσυλο και να εξεταστούν τα αιτήματά τους από αυτή, την «τρίτη ασφαλή χώρα».
Λίγες ημέρες πριν μάλιστα είχε κάνει ακόμα μια προκλητική δήλωση για τους αστέγους στο κέντρο του Λονδίνου. Όπως ανέφερε, οι τέντες οι οποίες στήνουν είναι «επιλογή τρόπου ζωής».
Ο Κάμερον επιστρέφει
Όμως σήμερα, παραδόξως, η παραίτηση της Σουέλα Μπράιβερμαν αν και συζητούνταν έντονα τις τελευταίες ημέρες, μοιάζει ήδη να ξεθώριασε. Το ενδιαφέρον έχει τραβήξει πια ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον. Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ανασχηματισμού που διενεργεί ο Ρίσι Σούνακ, ο Βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε τον τέως ομόλογό του να αναλάβει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας.
Οι πολιτικοί αναλυτές χρησιμοποιούν τα επίθετα «σεισμικός», «μαζικός», «ξαφνικός» ανασχηματισμός. Ο αντικαταστάτης της Μπράιβερμαν βρέθηκε σχεδόν μετά από δύο ώρες, στο πρόσωπο του πρώην πια υπουργού Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι.
Η επάνοδος του Λόρδου Κάμερον θεωρείται αιφνιδιαστική για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, καθώς έλειπε από τη Βουλή των Κοινοτήτων (House of Commons) από το 2016, μετά την μάχη του δημοψηφίσματος που έχασε ώστε να παραμείνει η χώρα εντός της ΕΕ. Στην πρώτη ανακοίνωσή του ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «αν και έχω διαφωνήσει με κάποιες μεμονωμένες αποφάσεις του Ρίσι Σούνακ τον θεωρώ έναν ισχυρό και ικανό ηγέτη».
Πολιτικοί αναλυτές βλέπουν ότι με την επαναφορά του Κάμερον ο Ρίσι Σούνακ επιδιώκει να αποδείξει ότι η οικογένεια του Συντηρητικού Κόμματος συσπειρώνεται ξανά, με σκοπό να τονώσει το κόμμα μετά τις απανωτές ήττες που έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια.
Η αξιωματική αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος πάντως (Labour party) χλευάζει την απόφαση λέγοντας ότι «επιβεβαιώνει πόσο γελοίος είναι ο ισχυρισμός του Σούνακ ότι θα φέρει την αλλαγή μετά από 13 χρόνια αποτυχίας των Τόρις».
Πηγή: dw
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας