To Ισραήλ θέλει τον Τόνι Μπλερ διαμεσολαβητή στη Γάζα
Πηγή Φωτογραφίας: (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠOΛΑΡΗ/ EUROKINISSI), Επικαλούμενο ανώνυμους ανώτερους αξιωματούχους, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ynet δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ελπίζει να αξιοποιήσει την εμπειρία του Μπλερ ως πρώην απεσταλμένου στην περιοχή για το Κουαρτέτο της Μέσης Ανατολής
Ο Νετανιάχου φέρεται να ελπίζει ότι ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, θα αναλάβει τον συντονισμό ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Στην περίπτωση που αναλάβει, θα προσδοθεί μεγαλύτερη νομιμοποίηση στην πολεμική προσπάθεια, πόσω μάλλον με την πίεση που ασκείται στην Ιερουσαλήμ να κάνει περισσότερα για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, όπως αναφέρουν οι Times of Israel.
Επικαλούμενο ανώνυμους ανώτερους αξιωματούχους, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ynet δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ελπίζει να αξιοποιήσει την εμπειρία του Μπλερ ως πρώην απεσταλμένου στην περιοχή για το Κουαρτέτο της Μέσης Ανατολής για να μετριάσει τις διεθνείς ανησυχίες σχετικά με το πολιτικό κόστος της εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα.
Το δημοσίευμα ανέφερε ότι ο Μπλερ έχει έρθει σε επαφή για το θέμα και οι συνομιλίες συνεχίζονται τις τελευταίες εβδομάδες. Το γραφείο του πρώην Βρετανού ηγέτη δήλωσε στο Ynet σε απάντηση ότι «δεν του έχει δοθεί ή του έχει προσφερθεί θέση», αλλά δεν διέψευσε ευθέως οποιαδήποτε επαφή.
Το Ynet ανέφερε ότι ο ακριβής ορισμός, το πεδίο εφαρμογής και οι αρμοδιότητες του προτεινόμενου ρόλου δεν έχουν ακόμη καθοριστεί με σαφήνεια, προσθέτοντας ότι θα δοθεί έμφαση στην «παροχή ιατρικής περίθαλψης και φαρμάκων και στη δυνατότητα εκκένωσης των τραυματιών και των ασθενών από τη Λωρίδα της Γάζας».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι προσπάθειες για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα συντονίζονται από τα υπουργεία Υγείας και Άμυνας του Ισραήλ, με το πρώτο να συνδράμει σε μια σειρά έργων τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών διεθνών παραγόντων για τη δημιουργία νοσοκομείων πεδίου στην Αίγυπτο και την άφιξη ενός νοσοκομειακού πλοίου από τη Γαλλία.
Το υπουργείο Άμυνας και οι IDF κατανοούν επίσης ότι για να κερδίσουν χρόνο για τον πόλεμο κατά της Χαμάς, οι ενέργειες του στρατού στη Γάζα πρέπει να θεωρηθούν νόμιμες, και αυτή η νομιμότητα εξαρτάται από την ανθρωπιστική κατάσταση.
Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο με την τρομοκρατική οργάνωση από τις 7 Οκτωβρίου, όταν περίπου 3.000 τρομοκράτες της Χαμάς εισέβαλαν στα σύνορα με το Ισραήλ, ρημάζοντας ισραηλινές κοινότητες, σκοτώνοντας τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας περίπου 240 ομήρους. Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να τερματίσει την κυριαρχία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και την ικανότητά της να θέτει σε κίνδυνο την ισραηλινή ασφάλεια.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας