Εθνική Τράπεζα: Ξεκινά η διάθεση μετοχών του ΤΧΣ
Πηγή Φωτογραφίας: ΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
Μεγάλη αισιοδοξία επικρατεί σε Μέγαρο Μαξίμου και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για το επικείμενο placement στην Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κουμπί για την εκκίνηση της διαδικασίας θα πατηθεί, εκτός απροόπτου, την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη. Στο επικρατέστερο σενάριο το 15% των μετοχών θα διατεθεί σε θεσμικούς επενδυτές μέσω βιβλίου προσφορών, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να δοθεί μεγαλύτερο ποσοστό, ανάλογα με τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί, και ένα 5% σε μικρομετόχους.
Μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου την περασμένη εβδομάδα από τον CEO της Εθνικής Παύλο Μυλωνά, οι προσδοκίες για το τίμημα που θα πιάσει το ΤΧΣ είναι εξαιρετικά θετικές. Όπως λένε αναλυτές, η τράπεζα όχι μόνο πέτυχε υψηλή κερδοφορία της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ με δείκτη απόδοσης επί των κεφαλαίων της στο 18%, αλλά ταυτόχρονα μείωσε τα κόκκινα δάνεια στο 3,6%, μία ανάσα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και ενίσχυσε τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από το 20% όπως γράφει ο Αγης Μάρκου.
Επιβράβευση μετόχων
Σε συνδυασμό με την υπερβάλλουσα ρευστότητα, η Εθνική διαθέτει σήμερα τα απαραίτητα καύσιμα τόσο για την επιβράβευση των μετόχων της, διανέμοντας το 20%-30% των κερδών του 2023, αλλά και για να επεκτείνει τις εργασίες της. Ο κ. Μυλωνάς στο call με αναλυτές την περασμένη εβδομάδα μίλησε για στρατηγικές κινήσεις, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τους σχεδιασμούς του. Κατά τα άλλα, αύριο αναμένονται από το ΤΧΣ οι ανακοινώσεις για την πώληση του 9% της Alpha Bank στην ιταλική UniCredit, μετά το deal των δύο τραπεζών για κοινή πορεία σε Ελλάδα και Ρουμανία. Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, ο μοναδικός υποψήφιος που συμμετείχε στη διαδικασία και υπέβαλε προσφορά είναι η UniCredit. Είναι η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα που επενδύει στην Ελλάδα μετά από 17 ολόκληρα χρόνια. Κι αυτό κάτι δείχνει για το πόσο πιστεύουν πλέον οι ξένοι στις προοπτικές του κλάδου στη χώρα μας. Με αυτά τα δεδομένα δεν θα αργήσει η στιγμή για την πώληση και του 27% της Πειραιώς από το Ταμείο.
Θετικές προοπτικές
Πλέον ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στη σύγκλιση με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα. Η επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα συνέπεσε με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων 9μήνου 2023, τα οποία αποπνέουν κανονικότητα, συνθήκη αναγκαία για την προσέλκυση επενδυτών, στο πλαίσιο της εν εξελίξει αποχώρησης του κράτους από το μετοχικό τους κεφάλαιο. Η υψηλή κερδοφορία, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των οργανικών επιδόσεων, η ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, καθώς και η μείωση των κόκκινων δανείων στη ζώνη του 5% κατά μέσο όρο, καταδεικνύουν τις θετικές προοπτικές. Με αυτά τα δεδομένα, οι τραπεζικές διοικήσεις αισιοδοξούν ότι ο επόπτης θα ανάψει στις αρχές του 2024 το πράσινο φως για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη της εφετινής χρήσης, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια.
Τα επόμενα βήματα
Σύμφωνα με αναλυτές, η στρατηγική των τραπεζών σε αυτή τη φάση επικεντρώνεται σε τρία μέτωπα:
Πρώτον, στην αποτελεσματική αξιοποίηση του πλεονάζοντος κεφαλαίου για την αύξηση της απόδοσης επί των ιδίων κεφαλαίων τους. Πέραν της επιβράβευσης των μετόχων μέσω μερισματικής πολιτικής και προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων μετοχών, έμφαση θα δοθεί στην επιτάχυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης, αλλά και στην αναζήτηση ευκαιριών μεγέθυνσης των εκτός Ελλάδος εργασιών.
Δεύτερον, στη μείωση των δεικτών καθυστερήσεων κάτω από το 3% έως και το 2025, ώστε να πλησιάσουν τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που σήμερα διαμορφώνεται στο 1,8% περίπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ (SSM) έχει ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Κι αυτό διότι έχει τεθεί ως όρος για να επιτραπεί η επαναγορά θεραπευμένων δανείων που αποενοποίησαν την τελευταία τριετία. Οι ελληνικοί όμιλοι ποντάρουν πολλά στο άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς, καθώς με λίγες συναλλαγές θα διευρύνουν το ενεργητικό τους και θα ενισχύσουν το επιτοκιακό τους εισόδημα.
Στο πλαίσιο αυτό, τα επόμενα τρίμηνα σχεδιάζουν τιτλοποιήσεις ή και πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τάξεως των 2 δισ. ευρώ συνολικά, παράλληλα με τις ενέργειες οργανικής μείωσης του σημερινού αποθέματος επισφαλειών, μέσω επιτυχών ρυθμίσεων.
Τρίτον, στην περαιτέρω ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, στο πλαίσιο και της υποχρέωσης MREL για αύξησή τους στο 27% έως το 2026 και στη βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων, τόσο μέσω της κερδοφορίας όσο και με νέες εκδόσεις ομολόγων από την ερχόμενη χρήση.
Η επιτυχής εφαρμογή των προαναφερθεισών πολιτικών αποτελεί προϋπόθεση για την αύξηση αποδοτικότητάς τους την ερχόμενη διετία, καθώς τα καθαρά έσοδα από τόκους βρίσκονται κοντά στην οροφή τους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας