Οικονομία

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Πηγή Φωτογραφίας: ΒΟΥΛΗ - ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η νομοθετική ρύθμιση για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας πρόκειται να αρχίσει να διεξάγεται δημόσια διαβούλευση σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί ως νόμος μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Κωστής Χατζηδάκης δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν είναι “γραμμένες σε πέτρα” και ότι είναι ανοιχτός σε τροποποιητικά μέτρα που δεν θα ανατρέπουν τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό των ελεύθερων επαγγελματιών που απαλλάσσονται από τον τεκμαρτό φόρο. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης έχει δηλώσει ότι θα διευρύνει τον όρο της μαχητότητας, αλλά ο πυρήνας της σκέψης του υπουργείου Οικονομικών θα παραμείνει ο ίδιος. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό, δηλαδή 10.920 ευρώ.

Έως αυτή τη στιγμή, εξαιρέσεις αποτελούν:

  • Οι νέοι επαγγελματίες έως 3 έτη (από τα 3 έτη και έπειτα οι εκπτώσεις αρχίζουν να σβήνουν μέχρι να μηδενιστούν από το 6ο έτος)
  • Όσοι δραστηριοποιούνται σε χωριά με έως 500 κατοίκους ή νησιά με έως 3.000
  • Όταν υπάρχει αναπηρία άνω του 80%
  • Όσοι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία
  • Φυλακισμένοι
  • Νοσηλευόμενοι
  • Όσοι συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού κι άρα έχουν μειωμένες δαπάνης διαβίωσης αφού συμβάλλουν στην στήριξη των συγγενών τους
  • Όσοι αποδεικνύουν ότι λόγω ανωτέρας βίας δεν είχαν τα εισοδήματα που τους αποδίδονται

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εξετάζεται η θέσπιση ηλικιακού κριτηρίου έως 65 ετών, εφόσον οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν δραστηριοποιηθεί τα τελευταία 10 χρόνια, καθώς και διατάξεις για τις εγκύους. Εξετάζεται επίσης η αύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος με το μισθολογικό κόστος και τον κύκλο εργασιών.

Επιπλέον, προβλέπεται να διευκρινιστεί στο νομοσχέδιο ότι οι συνταξιούχοι από εργασία θα εξαιρεθούν από τη νέα φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών.

Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών με αυτό το νομοσχέδιο είναι να δημιουργήσει έσοδα ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως έως το 2026, μέρος των οποίων θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης, ενώ τα υπόλοιπα για τη χρηματοδότηση του δεύτερου κύκλου φοροελαφρύνσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments