Πολιτική

Μητσοτάκης στη Γερμανία: “ Η Ελλάδα της κρίσης δεν υπάρχει πια” [vid]

Μητσοτάκης στη Γερμανία: “ Η Ελλάδα της κρίσης δεν υπάρχει πια” [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot, Συζήτηση με τον αρχηγό της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του CDU Friedrich Merz, στο ίδρυμα «Konrad Adenauer» στο Βερολίνο, έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Βερολίνο και μίλησε στον Friedrich Merz για τον τρόπο που συμμάζεψε το χρέος στην Ελλάδα και τη δημοσιονομική πειθαρχία που είναι απαραίτητη για ξένους επενδυτές

Συζήτηση με τον αρχηγό της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του CDU Friedrich Merz, στο ίδρυμα «Konrad Adenauer» στο Βερολίνο, έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θέλουμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας και να ανακτήσουμε την οικονομική μας ανάπτυξη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά, τονίζοντας ότι «η οικονομία μας αναπτύσσεται ταχύτατα, πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το χρέος μας μειώνεται και προσελκύουμε επενδύσεις με ταχύ ρυθμό. Αυτό ίσως σηματοδοτεί το τέλος ενός επώδυνου κύκλου δεκαετίας». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας ότι «στόχος μας είναι να φέρουμε την Ελλάδα κοντά στην Ευρώπη. Η Ελλάδα που θυμάστε, της δημοσιονομικής κρίσης, δεν είναι η σημερινή. Δεν υπάρχει πια. Η κοινωνία κατάφερε να παραμείνει ενωμένη αυτά τα κρίσιμα χρόνια». 

Ο Friedrich Merz επαίνεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την προσπάθεια και μίλησε για τον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας πως, «είχατε έναν πρωθυπουργό που κατέστησε πολύ δύσκολη την προσπάθειά μας μαζί σας». Επιπλέον, τόνισε ότι σε ό,τι αφορά τις τωρινές παγκόσμιες προκλήσεις, τους πολέμους σε Ισραήλ και Ουκρανία, αλλά και την πιθανότητα να ξαναβγεί ο Ντόναλντ Τραμπ Πρόεδρος των ΗΠΑ, είπε ότι «χρειαζόμαστε δυνατούς εταίρους και η Ελλάδα είναι τέτοιος». 

Ο Friedrich Merz ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το χρέος και τον έλεγχό του και ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι «χρειαζόμαστε δημοσιονομική πειθαρχία και να μην κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος». «Παλιότερα», σχολίασε, «υπήρχαν αυστηρά μέτρα λιτότητας, κάτι που σήμαινε ότι δεν είχαμε έσοδα». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα εστίασε «στη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή» και συνέχισε λέγοντας ότι «αν καταφέρουμε να εστιάσουμε στη φοροδιαφυγή, θα μπορούμε να μειώσουμε τον ΦΠΑ και να αυξήσουμε τα έσοδα». Επιπλέον, σχολίασε ότι «η Άνγκελα Μέρκελ πήρε μια τολμηρή απόφαση, να δώσει στην Ελλάδα 36 δισ. ευρώ». «Είναι ευκαιρία μας και εστιάζουμε στην καλύτερη διαχείριση των πόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε. 

«Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις, διαφορετικές συνθήκες σε κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», απάντησε ο κ. Merz  σε ερώτηση για τη διαχείριση του χρέους από την Ελλάδα. 

Ωστόσο, μίλησε για το δημόσιο χρέος παγκοσμίως, που είναι πολύ υψηλό: «Το δημόσιο χρέος σε όλον τον κόσμο είναι 300 τρισ. δολάρια και αυτό απειλεί τις κεφαλαιαγορές. Θα πρέπει να βρούμε ανθρώπους που θα θέλουν να χρηματοδοτήσουν αυτό το χρέος, οι κεφαλαιαγορές δεν είναι διαθέσιμες να το κάνουν. Νομίζω ότι η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Υόρκης τα κατάφερε λίγο καλύτερα από την Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης και αυτός ίσως είναι ο λόγος που τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά». 

«Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση τα τελευταία χρόνια, μία δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό είναι ότι δεν θα ξαναβιώσουμε αυτό που βιώσαμε το 2010. Θέλουμε να προάγουμε την ανάπτυξη, υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, ξέρω ότι οι Γερμανοί επιχειρηματίες αναζητούν χώρες για να επενδύσουν, θέλουν να είναι σίγουροι, για αυτό η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχουμε μειώσει την ανεργία, προσελκύουμε επενδύσεις και καταφέραμε να πάρουμε πίσω την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό σηματοδοτεί το τέλος μιας επώδυνης δεκαετίας. Τώρα το θέμα είναι να συγκλίνει η Ελλάδα με την Ευρώπη. Μην ξεχνάμε ότι χάσαμε το 25% του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα που θυμάστε κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν υπάρχει πλέον» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Στο μεταναστευτικό πλέον στην Ελλάδα μπορούμε να διαχειριστούμε τις ροές και να προωθούμε ταυτόχρονα τις διαδικασίες απονομής ασύλου. Εάν η Γερμανία είναι ένας μεγάλος «μαγνήτης» για τους μετανάστες τότε η διαχείριση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης θα γίνει πολύ δυσκολότερη. Χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια, περισσότερα χρήματα, καλύτερη συνεργασία με τις τρίτες χώρες και αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφών. Είμαι περισσότερο αισιόδοξος πλέον, καθώς στο Ευρωπαικό Συμβούλιο υπάρχει πλέον μεγαλύτερη κατανόηση για το ζήτημα του Μεταναστευτικού», τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Με την Τουρκία έχουμε συμφωνήσει σε έναν Οδικό Χάρτη για την εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων, ώστε να προβάλλουμε τη «θετική» ατζέντα και μην επιτρέψουμε στις δυσκολίες που έχουμε να καταλήξουν σε μία στρατιωτική αναμέτρηση. Πείσαμε την Τουρκία πως η προηγούμενη αναθεωρητική της στάση έναντι της Ελλάδος ήταν εξόχως αντιπαραγωγική, τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις μας χαρακτηρίζονται από détente, έχω συναντήσει ήδη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο φορές τους τελευταίους μήνες, προφανώς και διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλια του για τη Χαμάς, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μην τον καλωσορίσω στην Ελλάδα σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα, όπου θα συζητήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις. Έχουμε όλοι μας συμφέρον να μη γενικευθεί η σύρραξη ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς» σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments