Πολιτική

MOE: Επανεκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου

Οι δύο πλευρές πιάνουν εκ νέου το νήμα των διαβουλεύσεων.

Οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) θα συνεχιστούν σήμερα στην τουρκική πρωτεύουσα, με στόχο τη διατήρηση καλών σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Η επανέναρξη συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον περασμένο Ιούλιο και αποτελεί πυλώνα συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών.

Το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ένας πολιτικός, ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, και όχι ένας ένστολος αξιωματικός, δείχνει μια αλλαγή σελίδας στις διμερείς συνομιλίες, μια προσπάθεια να “αποστρατιωτικοποιηθούν” και να πάρουν τη θέση τους σε πιο πολιτικούς και διπλωματικούς τομείς.

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) αποτελούν έναν ιδιαίτερα σημαντικό κρίκο στις διμερείς επαφές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, παράλληλα με τη θετική ατζέντα που συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο των διπλωματικών συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, με τελική ημερομηνία (πρώτο στάδιο) την 7η Δεκεμβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη.

Το γενικότερο κλίμα στην ελληνική πλευρά είναι ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας και δεν υπάρχει κοινή ανησυχία για την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων λόγω μιας νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Άλλωστε, στην Αθήνα επικρατεί και η βεβαιότητα ότι, εκτός απροόπτου, η νέα σύγκρουση στο Ισραήλ και η αστάθεια που θα προκαλέσει στην ευρύτερη “γειτονιά” δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Με άλλα λόγια, διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η τουρκική πλευρά έχει λόγους να ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τη Δύση, αλλά ταυτόχρονα δεν θα επέλεγε στην παρούσα φάση να αναζωπυρώσει ένα νέο “ελληνοτουρκικό” μέτωπο.

Ωστόσο, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να διατηρεί μια γενικά ανήσυχη κατάσταση στην περιοχή. Σε πρόσφατη δήλωσή της, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου απέρριψε αυτές τις “φωνές ανησυχίας” και εκτίμησε ότι η κατάσταση αυτή θα έχει θετικό αντίκτυπο στο διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είμαι της αντίθετης άποψης, ότι θα τον επηρεάσει θετικά. Διότι και η Τουρκία και η Ελλάδα ανεξάρτητα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις, τους διαφορετικούς στόχους, τις διαφορετικές κοσμοθεωρίες που μπορεί να έχουν, έχουν ένα κοινό συμφέρον: Δεν μπορούν να ζουν σε μια περιοχή η οποία εκρήγνυται».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο