Επιστολή, με την οποία ενημερώνει τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, ότι οι βουλευτές Πέτη (Θεοπίστη) Πέρκα και Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τις δηλώσεις αποχώρησής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τίθενται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, απέστειλε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.
Οι εν λόγω βουλευτές οφείλουν να παραδώσουν άμεσα τις έδρες τους στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας των υποψήφιων βουλευτών. Συγκεκριμένα η παράδοση των εδρών προβλέπεται στην περίπτωση α) της παρ.2 του Κώδικα που αναφέρει ότι όλοι/ες οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα.
Τριχοτόμηση στον ΣΥΡΙΖΑ
Με τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς δημοψήφισμα για τις διαγραφές ολοκληρώθηκε η θυελλώδης διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, καθώς αποχώρησε η Ομπρέλα (ομάδα Τσακαλώτου), έφυγε από το κόμμα ο Στέφανος Τζουμάκας, ενώ οι ομάδες της Εφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα με αιχμηρές επιστολές κατά Κασσελάκη ανακοίνωσαν πως μένουν μέχρι νεοτέρας.
Εν τω μεταξύ, στις ομιλίες του στην Κεντρική Επιτροπή τις τελευταίες δύο ημέρες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασελάκης κάλεσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέλκα, δύο μέλη της Ομπρέλας που έχει ανεξαρτητοποιηθεί από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, να επιστρέψουν τις έδρες τους στο κόμμα. Κάλεσε επίσης τον Στέλιο Κούλογλου να επιστρέψει την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Οχι» στο τελεσίγραφο Κασσελάκη απαντούν Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα, καθώς σύμφωνα με πηγές οι δύο βουλευτές της Ομπρέλας δεν προτίθενται να παραδώσουν την έδρα τους. Εχουν παραιτηθεί από το κόμμα και δεν τους δεσμεύει το καταστατικό, υποστηρίζουν.
Με την αποχώρηση των τεσσάρων διαγραφέντων (Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Δημήτρης Βίτσας και Στέφανος Τζουμάκας) από το κόμμα τερματίστηκε η διαμάχη που είχε ξεσπάσει μετά την απόφαση του δημοψηφίσματος του κόμματος για τις διαγραφέ Κασσελάκη. Ο Στέφανος Κατσελάκης υποχώρησε ως προς το θέμα της εσωκομματικής ψηφοφορίας για τη διαγραφή, καθώς στην τελική απόφαση συμπεριλήφθηκε τροπολογία. Έτσι, το δημοψήφισμα αποσύρθηκε ως αχρείαστο, αφήνοντας μόνο την Πειθαρχική Επιτροπή ως πιθανή διαγραφή, στην οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με πρωτοφανή τρόπο, καταφέρνοντας να εκτοπίσει την αντιπολίτευση, χρησιμοποιώντας κυρίως απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς όπως “πέμπτη φάλαγγα της Νέας Δημοκρατίας”.
«Δεν θα γίνει δημοψήφισμα. Δεν υπάρχει λόγος. Θα ακολουθήσει ένα κείμενο από την Επιτροπή Απόφασης και σας λέω πως με βρίσκει σύμφωνο η παρακάτω διατύπωση: “Τα άτομα που εκτοξεύουν ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορούν να εκπροσωπούν το κόμμα”. Οι κυρώσεις επιβάλλονται από την επιτροπή δεοντολογίας», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης.