Πολιτική

Τα εμπόδια στη νέα πολιτική πορεία Κασσελάκη

Οι πιθανές πολιτικές παγίδες για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε λιγότερο από δύο μήνες στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης είδε το κόμμα να συρρικνώνεται, με 46 μέλη της “Ομπρέλας” να αποχωρούν μετά από τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ύστερα από την αποχώρηση της «Ομπρέλας» έχουν φουντώσει τα σενάρια για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα που θα μπορέσει να κατέβει και στις ευρωεκλογές.

Το ενδεχόμενο αυτό υπαινίχθηκε σε κείμενο που υπέγραψαν χθες 46 μέλη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος ήταν ένας από τους τέσσερις βουλευτές που ήθελαν τη διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη, προέβη σήμερα σε σχετική δήλωση.

Λίγες ώρες μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία δέχθηκε έντονη κριτική για την αποστασία 46 μελών της Ομπρέλας και την πρόθεση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να διενεργήσει δημοψήφισμα για τέσσερα μέλη του κόμματος, ο κ. Κασσελάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νέα πραγματικότητα. Το πώς θα εξελιχθεί μπορεί να το μαντέψει κανείς. Το βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του χθες δεν υπάρχει. Ένα μέρος του θα αποχωρήσει, ένα άλλο μέρος (Ομάδα 6+6) θα παραμείνει και είναι βέβαιο ότι η πλευρά Αχτσιόγλου θα ασκήσει δριμεία κριτική για τα “κακώς κείμενα” στο κόμμα στο μέλλον.

O Στέφανος Κασσελάκης μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση επανήλθε σήμερα με δηλώσεις του, κάνοντας λόγο για μία καινούργια ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ. 

«Σήμερα είναι μια καινούργια μέρα για την παράταξή μας που ενωμένη και με φρέσκες ιδέες και φρέσκο λόγο και με βαθιά κοινωνικό, ανθρωπιστικό και οικολογικό πρόσημο θα πάμε μπροστά και θα ανοίξουμε το κόμμα στην κοινωνία», επεσήμανε ο Στέφανος Κασσελάκης, με παρέμβασή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Κασσελάκης θέλησε προφανώς να αποτρέψει την ανεξαρτητοποίησή τους και έδωσε εντολή για την αποβολή των βουλευτών Πέτη Πέλκα και Ευκλείδη Τσακαλώτου από την ΚΟ.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο “αγκάθι” για τον νέο πρόεδρο δεν έχει έρθει ακόμα. Ο κ. Κασελάκης θα έχει να αντιμετωπίσει μια πολεμική ατμόσφαιρα από τους πρώην συντρόφους του στο κόμμα, ενώ θα βρεθεί αντιμέτωπος και με έντονες επικρίσεις από “αντιπάλους” εντός του κόμματος.

Ο νέος πολιτικός οργανισμός που μπορεί να δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα από τα αποχωρούντα μέλη του κόμματος είναι ένα από τα θέματα που θα προβληματίσουν τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σε ποιο βαθμό μπορεί να “ψαλιδιστεί” το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ από αυτή την εξέλιξη, ή αν θα ακολουθήσουν και άλλα μέλη τον δρόμο της “ομπρέλας”. Για τον Στέφανο Κασσελάκη, ένα από τα μεγάλα στοιχήματα είναι αν μπορεί να συνυπάρξει η τάση που θα παραμείνει στο κόμμα μέχρι τις ευρωεκλογές. Κι αυτό γιατί πολλοί φοβούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πληγεί περισσότερο από όλη αυτή τη διαδικασία, όπως και το ποσοστό του κόμματος.

Ωστόσο, όπως δείχνουν οι καταιγιστικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι αποχωρήσεις δεν περιορίστηκαν στα 45 μέλη του κόμματος “ομπρέλα”. Ο Γιώργος Κυρίτσης και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης ανακοίνωσαν με επιστολή τους την παραίτησή τους από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι θα παραμείνουν στο κόμμα ως απλά κομματικά μέλη. Στην κοινή επιστολή τους καταδικάζουν τον “διχαστικό λόγο” του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή και υποστηρίζουν ότι με ευθύνη του έχει οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ “στην πολιτική παρακμή και διάλυση”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο