Πολιτική

Το τοπίο στην κεντροαριστερά μετά τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ

Το τοπίο στην κεντροαριστερά μετά τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: [364805] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις του Σαββατοκύριακου, όλα τα ενδεχόμενα φαίνονται ανοιχτά.

Από σήμερα, κάθε κεντροαριστερό κόμμα ή πολιτική κίνηση θα βρεθεί αντιμέτωπο με τον εαυτό του και θα αξιολογηθεί από την κοινωνία. Ο καθένας θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, όπου θα ακολουθήσουν, πιθανώς, νέες διασπάσεις και σχηματισμοί και έως ότου αναδειχθεί ο πιο κατάλληλος σχηματισμός για να αντιπαρατεθεί στη Νέα Δημοκρατία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εθνικές βουλευτικές εκλογές του 2027.

Οι παραιτήσεις μελών και στελεχών της αντιπολίτευσης, οι εσωτερικές διαμάχες στην Κεντρική Επιτροπή και η έντονη ανταλλαγή κατηγοριών από συντρόφους μέχρι και προχθές δυσκόλεψαν τις προσπάθειες για την αναδιοργάνωση αυτού του χώρου. Ο πιο “τραυματισμένος” είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, για τον οποίο έχουν μείνει μόνο το όνομα ΣΥΡΙΖΑ και οι κρατικές επιχορηγήσεις. Πώς μπορεί να λέγεται “αριστερό” κόμμα, αν δεν έχει αριστερούς αντιπάλους, όπως ο Παναγιώτης Σκουρλέτης και ο Νίκος Βούτσης, που έχουν αποχωρήσει από το κόμμα; Ο Στέφανος είναι προς το παρόν απροετοίμαστος και ο Πολάκης είναι ο “αόρατος καθοδηγητής”. Το κόμμα του έχει πέσει στο 17% και ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να έχει παραιτηθεί προκειμένου να απελευθερώσει την εξουσία και να κάνει χώρο για την ανάδειξη ενός νέου κόμματος.

Ωστόσο, ο Κασσελάκης πήρε τον Τσίπρα ως αφετηρία του στην πολιτική. Μέχρι προχθές, ένιωθε την ανάγκη να αναφέρεται στον προκάτοχό του στις ομιλίες του για το δημοψήφισμα, σχεδόν με δέος. Ο Τσίπρας έδωσε στον Κασσελάκη οποιαδήποτε “προίκα” μέχρι τις κομματικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η απειρία και η έλλειψη πολιτικού λόγου του νέου ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ είναι δυσανάλογη με το επικοινωνιακό του ταλέντο. Χωρίς γραπτό κείμενο και TikTok, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να σταθεί απέναντι σε δημοσιογράφους και πολιτικούς αντιπάλους. Πώς μπορεί να υποστηρίξει τις νέες πολιτικές ιδέες που φέρεται να έφερε από τις ΗΠΑ ως ηγέτης της Αριστεράς, όταν η Αριστερά αντιτίθεται σε αυτές; Και πώς θα αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για “τραμπισμό”;

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της εβδομάδας πριν από την Κεντρική Επιτροπή έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ να διολισθαίνει προς το 14%. Η λογική λέει ότι μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» και τα τελευταία δραματικά επεισόδια με το δημοψήφισμα θα βρεθεί στην τρίτη θέση πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Είναι βέβαιο ότι το πρώτο γκάλοπ που θα πραγματοποιηθεί από αύριο θα καταγράψει την αλλαγή στη σειρά.

Το πού θα σταματήσει είναι δύσκολο να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή, αλλά το ίδιο ισχύει και για το αν θα αρχίσει να ανεβαίνει κάποια στιγμή. Η εκλογή Κασσελάκη ήταν η τρίτη ευκαιρία του Νίκου Ανδρουλάκη να αναδειχθεί σε ηγέτη της Κεντροαριστεράς και να αμφισβητήσει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (την πρώτη φορά εξελέγη ως νέος άνθρωπος με αστείρευτη ενέργεια, τη δεύτερη φορά ήταν υπόθεση υποκλοπών). Το αν ο κ. Μητσοτάκης θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί με επιτυχία αυτή την πολιτική κατάσταση εξαρτάται από τον ίδιο και θα φανεί το αργότερο στις ευρωεκλογές- αν το ΠΑΣΟΚ το πετύχει, μαζί με τη Νέα Δημοκρατία, θα αποκαταστήσει για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια ένα διπολικό σύστημα εναλλακτικής διακυβέρνησης της χώρας. Αν αποτύχει, η κεντροαριστερά θα πρέπει να βρει νέα μορφή και νέο ηγέτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments