Κόσμος

Η ανομολόγητη ευθυγράμμιση Ερντογάν με το Ιράν

Εναγκαλισμός του Τούρκου προέδρου με το θεοκρατικό καθεστώς.

“Υπερασπιζόμαστε το χέρι της Χαμάς στην αντίσταση εναντίον του Ισραήλ”, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι σε κοινή συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. “Θέλουν να χαρακτηρίσουμε τη Χαμάς τρομοκράτη. Όχι, δεν είναι τρομοκράτης. Αγωνίζονται για την πατρίδα τους και τα δικαιώματά τους”, δήλωσε ήσυχα από το ίδιο βήμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στις 28 Νοεμβρίου θα τα ξαναπούν πλάι-πλάι από την Άγκυρα.

Στις εφιαλτικές  εβδομάδες που ακολούθησαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, Ερντογάν και Ραΐσι είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν δύο φορές στο πλαίσιο διεθνούς συνόδου κορυφής.

Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για την ακεραιότητά τους στις ενέργειες της Χαμάς, αλλά το πολιτικό μήνυμα της επίσκεψης του Εμπραχίμ Ραΐσι στην Τουρκία είναι σαφώς πιο ισχυρό, και αυτό είναι το μήνυμα που ο Ερντογάν επέλεξε να στείλει αυτή τη στιγμή.

Το πιο ξεκάθαρο αποτέλεσμα της τουρκικής διπλωματίας και της δήλωσης της Χαμάς για “απελευθερωτικό αγώνα” από τις 10/7 ήταν η συμφιλίωση με την Τεχεράνη εναντίον της Δύσης – αν και ο Ερντογάν δεν έχει φτάσει στο σημείο της πλήρους ρήξης ούτε με το Ισραήλ ούτε με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η δήλωση ότι αγνοεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου συνοδεύτηκε από μια δήλωση ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με το Ισραήλ διατηρούνται μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών και του Ιμπραήμ Καλίν, αλλά εν μέσω της επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα, είπε στο τουρκικό κοινοβούλιο ότι είχε στείλει τη σουηδική πρεσβεία στο Ισραήλ.

Αναφέρθηκε επίσης στην έγκριση του πρωτοκόλλου για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Στη συνάντηση της 28ης Νοεμβρίου μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Εμπραχίμ Ραΐσι, οι διμερείς σχέσεις, ειδικά η Συρία, αναμένεται να βρίσκονται στο τραπέζι για να διατηρήσουν συγκρουσιακές θέσεις και συμφέροντα σχετικά με το καθεστώς Άσαντ, αλλά και να αντιταχθούν στην παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το μείγμα συνεργασίας και ανταγωνισμού έχει ιστορικά χαρακτηρίσει τις σχέσεις μεταξύ του σιιτικού Ιράν και της σουνιτικής Μουσουλμανικής Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία. Και οι δύο συμφωνούν ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά είναι μια ειδική σχέση, ακόμη και στο παλαιστινιακό ζήτημα, ο Ερντογάν προτιμά τη λύση των δύο κρατών, ενώ ο στόχος για το θεοκρατικό καθεστώς είναι η εξαφάνιση του κράτους του Ισραήλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο