Πολιτική

Τα επόμενα βήματα της Ομπρέλας στη μετα – ΣΥΡΙΖΑ συνθήκη

Τα επόμενα βήματα της Ομπρέλας στη μετα – ΣΥΡΙΖΑ συνθήκη

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤIKΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Προοπτικές και σχεδιασμοί της αριστερής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Μία ημέρα μετά την αποχώρηση της αριστερής τάσης από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, 46 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (συμπεριλαμβανομένων εννέα μελών της Πολιτικής Γραμματείας) αποχώρησαν από την Κουμουνδούρου, συνοδευόμενα από σημαντικό αριθμό μελών.

Η πλειοψηφία των μελών της Ομπρέλας είχε επιλέξει να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη μεγάλη διάσπαση το 2015, όταν αποχώρησε το Αριστερό Ρεύμα, αλλά “άντεξαν” μόλις 48 ημέρες στη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα.

Με άλλες λέξεις, τόσες μέρες πέρασαν από τότε που ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αποχώρηση από την κοινοβουλευτική ομάδα της Πέτης Πέρκα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, οι οποίοι αποχώρησαν χθες από τον ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώθηκε με επιστολή του Σωκράτη Φάμελου προς τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γνωστοποίησε τι θα ανέγραφε η δική του επιστολή παραίτησης από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν πρόλαβε να παραδώσει στον πρόεδρο της Βουλής.

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω για την απόφασή μου να αποχωρήσω από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όπως διαβάζουμε στο Bhagavad-Gita είναι καλύτερο να υπηρετεί κάνεις το δικό του καθήκον, έστω κι ατελώς, παρά το καθήκον κάποιου άλλου, έστω και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να υπηρετήσω την υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς εκτός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», θα ανέγραφε χαρακτηριστικά.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στο πώς τα μέλη της Ομπρέλας θα κάνουν την επόμενη κίνησή τους στην πολιτική σκακιέρα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πολιτικές συζητήσεις, τα μέλη της Ομπρέλας δεν επιδιώκουν να ιδρύσουν άμεσα κόμμα για να κατέβουν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, όπως έκανε για παράδειγμα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με την Λ.Α.Ε..

Οι ευρωεκλογές του 2023 είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο. Πιστεύουν ότι το πιο σημαντικό σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο είναι να συζητήσουν πολιτικές τακτικές και στρατηγικές και, φυσικά, το ρόλο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς στην κοινωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο, κρίνεται σκόπιμο να δημιουργηθεί μια οργάνωση που δεν θα έχει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που απαιτεί ένα πολιτικό κόμμα. Θέλουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους μέσω εκδηλώσεων και κύκλων συζήτησης. Όπως λένε, φέρεται να υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και όσοι αποχώρησαν από το κόμμα το 2015, που θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτή την ανανέωση και τη ζύμωση της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Τα μέλη της  Ομπρέλας θέλουν να συνομιλήσουν με ανθρώπους από συνδικάτα, κινήματα και ίσως έναν συνδυασμό αριστερών κομμάτων που αναζητούν πολιτική συνέχεια.

Ταυτόχρονα, δεν απορρίπτουν όσους παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Προοδευτική Συμμαχία, καθώς και στελέχη και μέλη που βρίσκονται κοντά στην κ. Αχτσιόγλου, τον κ. Χαρίτση και τον κ. Ηλιόπουλο, για παράδειγμα, με τους οποίους μπορούν να συνομιλήσουν. Ούτε θέλουν οι κινήσεις και οι διατυπώσεις τους να περιστρέφονται γύρω από έναν “αντι-Κασσελάκη” πολιτικό λόγο.

Πολλά στελέχη και μέλη θεωρούν ότι μια τέτοια τακτική θα αποτελέσει ταφόπλακα για το εγχείρημά τους, φέρνοντας ως παράδειγμα τις περιπτώσεις της ΛΑΕ και του Μέρα25. Εν ολίγοις, θέλουν να παράγεται πολιτική και όχι να βρίσκεται στην πλευρά των “αντι”, είτε πρόκειται για τον Στέφανο Κασσελάκη είτε για κάποιο άλλο πολιτικό πρόσωπο.

Παράλληλα, ζυμώσεις γίνονται και στο Μέρα25, όπου πολλά μέλη του κόμματος αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Ήδη στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα έχουν γίνει πολιτικές συζητήσεις και με αυτά τα δεδομένα θα υπάρξει πολιτικό ενδιαφέρον για το αν θα υπάρξει σύγκλιση των δύο κομμάτων.

Τέλος, σημαντικό φαίνεται να είναι το υστερόγραφο της δήλωσης αποχώρησης που εξέδωσε χθες το στέλεχος της Ομπρέλας. Σε όσους εδώ και καιρό ήθελαν και ζητούσαν τον αφανισμό της Αριστεράς: “Δεν μπορείς να απαλλαγείς από την Αριστερά τόσο εύκολα”, δήλωσαν, δίνοντας τον τόνο για την πολιτική τους συνέχεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments