Το μεταναστευτικό υπό το πρίσμα της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η οικονομία θα είναι τα τρία βασικά θέματα συζήτησης κατά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο σήμερα στις 11 το πρωί, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.
Η Αθήνα και το Βερολίνο έχουν δώσει μεγάλη σημασία στο μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο έχει γίνει ακόμη πιο επίκαιρο και περίπλοκο υπό το βάρος των γεγονότων και των συνεπειών που προκλήθηκαν από την αναζωπύρωση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Ως εκ τούτου, η συνεργασία της Άγκυρας θεωρείται σημαντικό κομμάτι του παζλ της λύσης, με στόχο την αναζωογόνηση της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 για τη μετανάστευση.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναλύσει τις πολιτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια για τη διαχείριση της μετανάστευσης και τη μείωση της εισροής μεταναστών, ενώ παράλληλα θα εντοπίσει την ανάγκη για νόμιμες μεταναστευτικές οδούς και συνεργασίες με χώρες ικανές να συνεργαστούν, προκειμένου να δημιουργηθούν αποτελεσματικότερες πολιτικές επιστροφής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη της πολιτικής. Η Αθήνα αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μια αυξανόμενη κατανόηση σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική χωρίς έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επικεντρωθεί στην οικονομική στήριξη των χωρών μας στο μεταναστευτικό μέσω της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.
«Είμαι πολύ σαφής και ευθύς στο σημείο αυτό. Δεν μπορούμε απλά να συμφωνήσουμε σε 50 δισεκατομμύρια για την Ουκρανία. Πρέπει επίσης να προσθέσουμε στο τραπέζι περισσότερα χρήματα για τη μετανάστευση, περισσότερα χρήματα για τη συνεργασία με χώρες που είναι εταίροι» τόνισε ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός στον επικεφαλής του κεντροδεξιού, χριστιανοδημοκρατικού CDU.
“πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία όταν πρόκειται για τη μετανάστευση. Αυτό συνεπάγεται επίσης κάποια συνέχιση των πληρωμών προς την Τουρκία, επειδή διαχειρίζεται μεγάλο αριθμό μεταναστών. Συνολικά, είμαι ελαφρώς πιο αισιόδοξος απ’ ό,τι ήμουν πριν από δύο χρόνια, ότι τουλάχιστον έχουμε κατανοήσει καλύτερα στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πόσο περίπλοκη είναι η κατάσταση και πόσο σημαντικό είναι να διασφαλίσουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά τις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης”, ανέφερε ακόμη.
Η συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Όλαφ Σολτς θα πραγματοποιηθεί με φόντο τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και υπό το φως της προσέγγισης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τη σύνοδο κορυφής Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου να αποτελεί το πρώτο ορόσημο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις Εστίαση. Η συζήτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προετοιμάζεται για την πολυαναμενόμενη επίσκεψή του στο Βερολίνο, δύο ημέρες μετά την αναχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη γερμανική πρωτεύουσα την Παρασκευή.
Εκτός όλων των παραπάνω στην ατζέντα των ηγετών Ελλάδας- Γερμανίας έχει καταγραφεί επίσης η κλιματική αλλαγή, με τον πρωθυπουργό να διεκδικεί αύξηση των πόρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, οι προοπτικές ενεργειακής διασύνδεσης Ελλάδας-Γερμανίας, η διεύρυνση της ΕΕ που προωθεί εντατικά εδώ και χρόνια η Γερμανία και οι ευρύτερες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις με κυριότερες τη σύραξη στη Μέση Ανατολή αλλά και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.