Στη δίνη σκανδάλου ο ΠΟΥ: Έδινε 250 δολάρια σε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από μέλη του στο Κονγκό
Πηγή Φωτογραφίας: EPA, Οι γυναίκες δήλωσαν στο AP ότι τα χρήματα που έλαβαν ήταν ελάχιστα, αλλά αυτό που ήθελαν ακόμη περισσότερο, είναι δικαιοσύνη, έτσι ώστε «οι δράστες να λογοδοτήσουν» και «να μην μπορούν να βλάψουν κανέναν άλλον».
Πάνω από 100 γυναίκες κακοποιήθηκαν από μέλη της αποστολής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στο Κονγκό, κατά τη διάρκεια μιας θανατηφόρας επιδημίας Έμπολα, μεταδίδει το Associated Press. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του AP, ο ΠΟΥ, «για να βοηθήσει τα θύματα, κατέβαλε 250 δολάρια ανά θύμα, σε τουλάχιστον 104 γυναίκες στο Κονγκό που λένε ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά ή έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης από αξιωματούχους» που εργάζονταν για την καταπολέμηση του Έμπολα.
Οι γυναίκες δήλωσαν στο AP ότι τα χρήματα που έλαβαν ήταν ελάχιστα, αλλά αυτό που ήθελαν ακόμη περισσότερο, είναι δικαιοσύνη, έτσι ώστε «οι δράστες να λογοδοτήσουν» και «να μην μπορούν να βλάψουν κανέναν άλλον».
Το ποσό ανά θύμα, αναφέρει το AP, είναι μικρότερο από τα έξοδα μίας μόνο ημέρας για ορισμένους αξιωματούχους του ΟΗΕ που εργάζονται στην πρωτεύουσα του Κονγκό, ενώ φαίνεται να καλύπτει τα τυπικά έξοδα διαβίωσης για λιγότερο από τέσσερις μήνες σε μια χώρα όπου, όπως σημειώνεται στα έγγραφα του ΠΟΥ, πολλοί άνθρωποι επιβιώνουν με λιγότερα από 2,15 δολάρια την ημέρα.
Η Δρ. Gaya Gamhewage, απεσταλμένη του Οργανισμού στο Κονγκό με σκοπό να ερευνήσει το θέμα, αναφέρει στην έκθεσή της ότι ένα από τα θύματα που συνάντησε γέννησε ένα μωρό με “δυσμορφία που απαιτούσε ειδική ιατρική περίθαλψη”, πράγμα που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερο κόστος για τη νεαρή μητέρα σε μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του AP, οι πληρωμές φαίνεται να προσπαθούν να παρακάμψουν τη διακηρυγμένη πολιτική του ΟΗΕ ότι δεν καταβάλλει αποζημιώσεις, συμπεριλαμβάνοντας τα χρήματα σε αυτό που αποκαλεί «πλήρες πακέτο» υποστήριξης. Οι γυναίκες, για να λάβουν τα λεφτά, έπρεπε να ολοκληρώσουν μαθήματα κατάρτισης που θα τις βοηθούσαν να ξεκινήσουν «δραστηριότητες που δημιουργούν εισόδημα» («income-generating activities»).
Ωστόσο, είναι πολλές οι γυναίκες που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά και δεν έχουν λάβει ακόμη τίποτα. Το AP γράφει ότι ο ΠΟΥ ανέφερε σε εμπιστευτικό έγγραφο τον περασμένο μήνα ότι περίπου το ένα τρίτο των γνωστών θυμάτων ήταν «αδύνατο να εντοπιστούν», ενώ δήλωσε ότι σχεδόν δώδεκα γυναίκες αρνήθηκαν την προσφορά του.
“Προφανώς, δεν έχουμε κάνει αρκετά”, δήλωσε η Gamhewage. Πρόσθεσε ότι ο ΠΟΥ θα απευθυνθεί άμεσα στα θύματα για να τους προσφέρει περαιτέρω υποστήριξη. Ο ΠΟΥ έχει επίσης βοηθήσει στην κάλυψη των ιατρικών εξόδων για 17 παιδιά που γεννήθηκαν ως αποτέλεσμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης, είπε.
Η Paula Donovan, συνδιευθύντρια της εκστρατείας Code Blue για την εξάλειψη αυτού που αποκαλεί ατιμωρησία για σεξουαλικά παραπτώματα στον ΟΗΕ, χαρακτήρισε τις πληρωμές του ΠΟΥ στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ως «διεστραμμένες». Η απαίτηση από τις γυναίκες να παρακολουθήσουν εκπαίδευση πριν λάβουν τα μετρητά έθεσε δυσάρεστες συνθήκες για τα θύματα αδικημάτων που αναζητούν βοήθεια, πρόσθεσε η Donovan.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη World Health Organization (@who)
Ενώ τα θύματα δηλώνουν ότι, για τις γυναίκες που έλαβαν τα χρήματα, δεν αρκούσαν, το AP παραθέτει στοιχεία για τις πληρωμές του προσωπικού του Οργανισμού. Για έναν υπάλληλο του ΠΟΥ που επισκέπτεται και εργάζεται στο Κονγκό, το σύνηθες ημερήσιο επίδομα κυμαίνεται από περίπου 144 έως 480 δολάρια. Η Gamhewage έλαβε 231 δολάρια ημερησίως κατά τη διάρκεια του τριήμερου ταξιδιού της στην πρωτεύουσα του Κονγκό Κινσάσα, σύμφωνα με εσωτερική αίτηση ταξιδιού.
Ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ εξακολουθεί να «δυσκολεύεται» να λογοδοτήσει για τους δράστες σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης στο Κονγκό. Μια επιτροπή που ανέθεσε ο ΠΟΥ διαπίστωσε τουλάχιστον 83 δράστες κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης του Έμπολα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 21 υπαλλήλων του ΠΟΥ, γράφει το AP, προσθέτοντας ότι το νεότερο γνωστό θύμα ήταν 13 ετών.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη World Health Organization (@who)
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας