Διεθνή

Κοινοτική αισιοδοξία για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Κοινοτική αισιοδοξία για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Πηγή Φωτογραφίας: Eubriefs.com

Η Ένωση εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για τις επιδόσεις του προϋπολογισμού της.

Σύμφωνα με την επισκόπηση που μόλις δημοσιεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), η Επιτροπή είναι μάλλον πιο αισιόδοξη για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της ΕΕ από ό,τι το ίδιο το ΕΕΣ: ο θεματοφύλακας των οικονομικών της ΕΕ δεν έχει μοιραστεί τα συμπεράσματά του για συγκεκριμένους τομείς των δαπανών της ΕΕ, όπως η συνοχή (ο σημαντικότερος τομέας των δαπανών της ΕΕ) και το ταμείο ανασυγκρότησης COVID-19 (το μεγαλύτερο ταμείο της ΕΕ), όπου οι ελεγκτές διαπιστώνουν μεγαλύτερο αριθμό σφαλμάτων.

Η δέσμη οικονομικών εκθέσεων της Επιτροπής περιλαμβάνει την ετήσια έκθεση διαχείρισης και απόδοσης (ΕΕΔΕ), μέσω της οποίας, μεταξύ άλλων, το Σώμα των Επιτρόπων αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη διαχείριση του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυτή η έκθεση επιδόσεων υψηλού επιπέδου περιγράφει τη διαχείριση και την εκτέλεση δημοσιονομικών προγραμμάτων και πολιτικών της ΕΕ που έχουν ιδιαίτερη σημασία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί τα δύο θεσμικά όργανα υπεύθυνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της ΕΕ στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης ετήσιας χορήγησης απαλλαγής.

Το ΕΕΣ σημείωσε ότι σε περισσότερες από το ένα τρίτο των θεματικών εκθέσεων παρακολούθησης των επιδόσεων που δημοσίευσε το 2022, κάλεσε την Επιτροπή να βελτιώσει πτυχές της συλλογής, παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων σχετικά με τα δεδομένα επιδόσεων- οι δαπάνες από τον προϋπολογισμό της ΕΕ το 2022 (196 δισ. ευρώ).

Πιο συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2023, το ΕΕΣ ανέφερε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό σφάλματος πληρωμών (4,2% έναντι 1,9%) σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή του όσον αφορά Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις παρατηρούνται στις δαπάνες συνοχής συνολικού ύψους 79 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 40% του προϋπολογισμού της ΕΕ: το ΕΕΣ ανέφερε ποσοστό σφάλματος 6,4%, ενώ η μέγιστη εκτίμηση της Επιτροπής ήταν μόλις 2,6%. Επιπλέον, όσον αφορά τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), το ταμείο της ΕΕ για την ανάκαμψη από την πανδημία ύψους 723 δισ. ευρώ, το ΕΕΣ διαπίστωσε ορισμένα προβλήματα όσον αφορά τα συγκεκριμένα ορόσημα και τους στόχους που χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση, αλλά η Επιτροπή διαπίστωσε ότι, όσον αφορά τις πληρωμές του 2022, όλα είχαν επιτευχθεί πλήρως αναφέρθηκε ότι επιτεύχθηκαν. Επιπλέον, το ΕΕΣ κατέληξε πέρυσι στο συμπέρασμα ότι η Επιτροπή είχε υπερεκτιμήσει τη συμβολή της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) στη δράση για την κλιματική αλλαγή κατά 9 δισ. ευρώ. Το σημείο αυτό παραμένει σημαντικό για τον παρόντα ΕΠΕ, καθώς η νέα μεθοδολογία παρακολούθησης της ΚΓΠ θα εφαρμοστεί το 2023.

Το ΕΕΣ δεν εντόπισε άλλες ασυνέπειες στην ανάλυσή του σχετικά με τους κύριους οικονομικούς ισχυρισμούς που περιέχονται στην έκθεση της Επιτροπής. Ωστόσο, ενώ η έκθεση αναφέρεται στην απότομη άνοδο των επιτοκίων και του πληθωρισμού και στην επακόλουθη πίεση στον προϋπολογισμό της ΕΕ (παράγοντας που επισημαίνεται επίσης από το ΕΕΣ στην ετήσια έκθεσή του για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2022), δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στις εκκρεμείς αναλήψεις υποχρεώσεων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, οι εκκρεμότητες αυτές ανέρχονται στο πρωτοφανές ποσό των 453 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο θεματοφύλακας του προϋπολογισμού της ΕΕ αναγνωρίζει ότι η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη τις εκκρεμείς αναλήψεις υποχρεώσεων στις μακροπρόθεσμες προβλέψεις της.

Χρειάζεται σκληρή δουλειά και όραμα για να εκμεταλλευτούν τα κράτη μέλη της ΕΕ την ευκαιρία για πρόσθετη χρηματοδότηση. Οι ευκαιρίες θα παρουσιάζονται πάντα, αλλά χρειάζονται μηχανισμό και εξειδικευμένο προσωπικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments