Διεθνή

Κύπρος: Έρευνα για εμπλοκή Αναστασιάδη σε υπόθεση με Ρώσους ολιγάρχες

Κύπρος: Έρευνα για εμπλοκή Αναστασιάδη σε υπόθεση με Ρώσους ολιγάρχες

Πηγή Φωτογραφίας: Sputnikglobe.com

Το δημοσίευμα υπογράφεται από το δίκτυο δημοσιογράφων έρευνας της ICIJ.

Το δίκτυο δημοσιογράφων έρευνας της ICIJ δημοσιεύει στοιχεία από έγγραφα και μαρτυρίες σχετικά με το ρόλο της Κύπρου στην παροχή βοήθειας στους Ρώσους ολιγάρχες να κρύψουν περιουσιακά στοιχεία, αποφεύγοντας τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά την περίοδο της Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Στην ουσία, μέσω αδιαφανών χρηματοοικονομικών συναλλαγών, έχει επιβεβαιωθεί ότι μερικές φορές γράφτηκε για τη χρήση της Κύπρου από τη Ρωσία. Στο επίκεντρο της έρευνας του δικτύου βρίσκεται η ελεγκτική εταιρεία PWC (υποκατάστημα Κύπρου).

Όπως αναφέρεται στον φάκελο «Cyprus Confidential», του ICIJερευνήθηκαν τα αρχεία έξι κυπριακών εταιρειών παροχής εταιρικών υπηρεσιών και μιας εταιρείας στη Λετονία, η οποία διαθέτει κυπριακά έγγραφα εταιρικού μητρώου μέσω ενός site που ονομάζεται i-Cyprus. Η ICIJ διαπιστώνει ότι κυπριακές εταιρείες παρείχαν υπηρεσίες σε εταιρείες που ανήκαν ή ελέγχονταν από 96 Ρώσους εναντίον των οποίων είχαν επιβληθεί κυρώσεις. Σε 25 από αυτούς, οι κυρώσεις είχαν επιβληθεί πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022, λόγω της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας το 2014.

Η μελέτη αποκαλύπτει τις βαθιές ρίζες της ρωσικής επιρροής στην οικονομία και την πολιτική της Κύπρου και πώς η ΕΕ δεν μπορούσε να ελέγξει αποτελεσματικά την Κύπρο. Η έρευνα διαπίστωσε ότι όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022, η ελεγκτική εταιρεία PwC στην Κύπρο ήταν σε θέση να βοηθήσει Ρώσους ολιγάρχες να προστατεύουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να προστατεύσουν τα συμφέροντα του Βλαντιμίρ Πούτιν. Βοήθησε στην υπονόμευση των δυτικών κυρώσεων που αποσκοπούσαν στη διακοπή της χρηματοδότησης για τον πόλεμο. Καθώς οι δυτικές χώρες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο οικονομικές κυρώσεις για να σταματήσουν τη ροή χρημάτων που χρησιμοποιούν τα αντιδημοκρατικά καθεστώτα, η Κύπρος έχει μετατραπεί σε ένα πεδίο οικονομικού πολέμου με μανδύα και στιλέτο.

Η έρευνα του ICIJ κάνει εκτενείς αναφορές στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος, όπως αναφέρεται στην έρευνα, είναι δικηγόρος του οποίου το γραφείο προσέλκυσε ρωσική πελατεία πολύ πριν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2013. Μια προηγούμενη έρευνα από την OCCRP (2019) αναφέρει ότι οι συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη είχαν υπηρετήσει ως αξιωματούχοι για εταιρείες-κέλυφος που σχετίζονται με μια τεράστια ύποπτη επιχείρηση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων συναλλαγών που σχετίζονται με τους συμμάχους του Πούτιν. Όταν έγινε πρόεδρος, ο Νίκος Αναστασιάδης μετέφερε τις μετοχές του στις κόρες του, ταξίδεψε στη Μόσχα, συναντήθηκε με τον Πούτιν και υπέγραψε συμφωνία που θα προωθούσε στενότερες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας.

Πάντως, το Κυπριακό Υπουργείο Οικονομικών είναι ενήμερο για τις μεταβιβάσεις των μετοχών και διεξάγεται ποινική έρευνα, δήλωσε στο ICIJ αξιωματούχος του υπουργείου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments