Οικονομία

Θεαματικό ντεμπούτο για το placement της Εθνικής Τράπεζας

Υπερκάλυψη κατά 6,2 φορές και προσφορές άνω των €100 εκατ. η καθεμία για την επίσημη πρώτη επίσημη.

Θεαματικό αποδείχθηκε στην πράξη το ντεμπούτο για το placement της Εθνικής Τράπεζας, με τη ζήτηση την πρώτη ημέρα διάθεσης του 20%+2% των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να ξεπερνά τα 6,2 δισ. ευρώ, γεγονός που αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης», όχι μόνο προς την τράπεζα, αλλά και εν γένει την ελληνική οικονομία.

Λίγες ώρες μετά την επένδυση της UniCredit στην Alpha Bank, τον πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό τραπεζικό όμιλο σε 17 χρόνια σε ελληνική τράπεζα, μια επενδυτική φρενίτιδα για τις μετοχές της ΕΤΕ έρχεται στο αποκορύφωμά της για να δει τι εξετάζουν οι οίκοι αξιολόγησης. Η Ελλάδα, ύστερα από μια δεκαετή οικονομική κρίση, μπορεί να περιμένει περαιτέρω ανάπτυξη σε σχέση με το υφεσιακό παγκόσμιο περιβάλλον.

Η υπερκάλυψη κατά 6,2 φορές ήταν εντυπωσιακή, με κάθε προσφορά να ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια.

Σε αντίθεση με ό, τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα, στον εγχώριο τραπεζικό τομέα, φαίνεται να έχει επανέλθει στο ραντάρ των επενδυτών πιο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Στο βιβλίο προσφορών της ΕΤΕ, υποστηρίζεται ότι όλα τα μεγάλα ξένα κεφάλαια, οι θεσμικοί επενδυτές και πολλά ισχυρά Ελληνικά family offices στο εξωτερικό δίνουν το παρών. Το προηγούμενο διάστημα, τόσο η κυβέρνηση όσο και η διοίκηση του ΤΧΣ και της ΕΤΕ, συναντώνται τακτικά με εγχώριους και ξένους εκπροσώπους, παρουσιάζοντας αναλυτικά τις οικονομικές επιδόσεις και κυρίως τις προοπτικές της τράπεζας, καθώς επίσης και της εθνικής οικονομίας συνολικά. 

Αναφορικά με το ύψος του τελικού τιμήματος ανά μετοχή, αυτό αναμένεται να κλείσει στο ανώτατο όριο των 5,44 ευρώ (σ.σ. με βάση το ενημερωτικό δελτίο η τιμή προσφοράς δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από πέντε ευρώ ούτε υψηλότερη από 5,44 ευρώ), στα επίπεδα, δηλαδή, που διαπραγματεύτηκε η ΕΤΕ την Παρασκευή 10/11, ήτοι την τελευταία συνεδρίαση πριν τις επίσημες ανακοινώσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της συνδυαστικής προσφοράς, το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μειωθεί από το σημερινό 40,39% στο 18,39% ή 168.231.441 μετοχές και ο νόμος δεν επιτρέπει τη διάθεσή τους πριν από τη λήξη των 6 μηνών. Ο περιορισμός αυτός ισχύει μόνο για συναλλαγές που αφορούν την ίδια τράπεζα, ώστε το ταμείο να μπορεί να διαθέτει καλά τις μετοχές που κατέχει στην Τράπεζα Πειραιώς. Φυσικά, η αποεπένδυση αναμένεται την επόμενη χρονιά, το 2024, ίσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ολόκληρου του έτους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο