E.E.: Περιγράφει έναν οδικό χάρτη για τη λήξη του πολέμου στη Γάζα
Πηγή Φωτογραφίας: France24.com
Καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις προχωρούν στην καρδιά της Λωρίδας της Γάζας, περίπου δύο εβδομάδες μετά την έναρξη μιας χερσαίας επιχείρησης στη λωρίδα που έχει ήδη αφήσει περισσότερους από 10.000 νεκρούς, η συντριπτική πλειοψηφία άμαχοι, ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών προσπάθησαν να σκεφθούν μια πιθανή διέξοδο από την κρίση.
«Πρέπει να επικεντρωθούμε σε μια μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη λύση, σε ένα σενάριο μετά τη σύγκρουση που εγγυάται διαρκή σταθερότητα επιτρέποντας την οικοδόμηση ειρήνης μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών και σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο Josep Borrell στον Τύπο. επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, μετά τις συζητήσεις.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς δήλωσε ότι 11.240 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες εβδομάδες. Στις 7 Οκτωβρίου, η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς άφησε πίσω της 1.200 νεκρούς από την ισραηλινή πλευρά, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Ο κ. Borrell παρουσίασε μια «συσκευή» , τα πρώτα στοιχεία της οποίας εξετάστηκαν τη Δευτέρα από τους υπουργούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βρεθεί μια λύση για την «επόμενη μέρα» για τη Λωρίδα της Γάζας.
«Πρέπει να εργαστούμε αμέσως πάνω σε αυτό, σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αραβικές χώρες », είπε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να κυβερνήσουν τη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο, αλλά παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα πώς θα λειτουργούσε αυτό στην πράξη.
Σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ, το προσχέδιο του οδικού χάρτη που συζητείται από την ΕΕ θα περιλαμβάνει «τρία ναι και τρία όχι» για τη Λωρίδα της Γάζας μετά τη σύγκρουση.
Οι αρνητικές συνθήκες θα περιλαμβάνουν: όχι αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων στη Γάζα (ενώ περισσότεροι από ενάμισι εκατομμύριο κάτοικοι της Γάζας είναι “εσωτερικά εκτοπισμένοι”, σύμφωνα με τον ΟΗΕ). καμία μείωση στο έδαφος της Γάζας σε σύγκριση με το έδαφος του 2023· καμία ισραηλινή κατοχή ή η Χαμάς παραμένει στην εξουσία. Επιπλέον, το ζήτημα της Γάζας δεν πρέπει να διαχωριστεί από το Παλαιστινιακό στο σύνολό του, τονίζει το έγγραφο.
Οι θετικές προϋποθέσεις, από την πλευρά τους, θα συνίστανται στην εξεύρεση παραγόντων που αναγνωρίζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ως ικανοί να συμβάλουν στη δημιουργία διαρκών και νόμιμων θεσμών. Πρέπει να ενθαρρυνθεί η εμπλοκή των αραβικών χωρών στην αναζήτηση λύσεων, καθώς και η συμμετοχή της ΕΕ στον καθορισμό μιας λύσης δύο κρατών.
«Ήμασταν πάρα πολύ απόντες, αναθέσαμε αυτή τη λύση στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η ΕΕ πρέπει τώρα να εμπλακεί περισσότερο, γιατί αν δεν βρούμε λύση θα βιώσουμε έναν αέναο κύκλο βίας από γενιά σε γενιά και από κηδεία στην κηδεία », είπε ο κ. Μπορέλ.
Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να καταστρέψει την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Την Κυριακή (12 Νοεμβρίου), ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε νέες αμφιβολίες για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, λέγοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή –η οποία κυβερνά τη Δυτική Όχθη– δεν είναι κατάλληλη να αναλάβει τον θύλακα.
Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα απέρριψε περαιτέρω οποιαδήποτε σχέδια του Ισραήλ να καταλάβει τμήματα της Γάζας ή να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας εντός του θύλακα, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα (13 Νοεμβρίου).
Ο βασιλιάς φέρεται να δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «καμία στρατιωτική λύση ή λύση ασφαλείας» στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.
Πρόσθεσε ότι ο κατεστραμμένος από τον πόλεμο θύλακας της Γάζας δεν πρέπει να διαχωριστεί από άλλα παλαιστινιακά εδάφη, κυρίως τη Δυτική Όχθη. Στην τρέχουσα διαμόρφωσή του, το ισραηλινό έδαφος εμποδίζει την ένωση των δύο εδαφών.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο Μπορέλ υπαινίχθηκε τις σκέψεις των κρατών μελών σχετικά με το ποιος θα κυβερνούσε τη Λωρίδα της Γάζας μετά τη σύγκρουση, υποδεικνύοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα μπορούσε να είναι μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής λύσης με ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.
«Πιστεύουμε ότι πρέπει να πούμε «ναι» σε μια Παλαιστινιακή Αρχή, μια ενιαία Παλαιστινιακή Αρχή, δηλαδή μια Παλαιστινιακή Αρχή της οποίας η νομιμότητα πρέπει να οριστεί και να αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας [Ηνωμένων Εθνών]», είπε ο κ. Μπορέλ .
«Είναι κατανοητό ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν θέλει να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας με ένα ισραηλινό τανκ », πρόσθεσε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας