Η επέκταση της συνεργασίας της Ελλάδας με τη Γερμανία στο μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς επίσης και σε οικονομικά θέματα τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση των δύο ηγετών, όπως επιβεβαιώθηκε από την κοινή συνέντευξη Τύπου. Παράλληλα, οι κκ. Μητσοτάκης και Σολτς συζήτησαν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει την προσπάθεια να παραμείνουν ως έχουν και να βελτιωθούν περαιτέρω.
«Το ότι διαφωνούμε με τον κ. Ερντογάν δεν σημαίνει πως δεν θα τον προσκαλέσουμε στην Αθήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Όλαφ Σολτς, σχολιάζοντας παράλληλα ότι «με την Τουρκία έχουμε κάνει βήματα προόδου αλλά υπάρχει περιθώριο βελτίωσης».
Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, κάτι που επιβεβαίωσε και ο καγκελάριος. «Η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο διαθέτει μία από τις πιο σταθερές οικονομίες στην Ευρωζώνη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται και εμείς θα επιδιώξουμε τη στενότερη συνεργασία με τη Γερμανία» ήταν μια χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού που επιβεβαιώνει τη σημαντική βελτίωση των ελληνο-γερμανικών σχέσεων σε κάθε επίπεδο.
Σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή συνεργασία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως κόμβος μεταφοράς «πράσινης» ενέργειας προς τη νότια Γερμανία, καθώς και ως ενεργειακή γέφυρα της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου με την Ευρώπη.
Αναφορικά με το Μεταναστευτικό, ζήτημα ευρωπαϊκό που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το θέμα των δευτερογενών ροών προς της Γερμανία. Έγινε ανταλλαγή ιδεών για πολιτικές ένταξης που θα μπορούσαν να είναι αμοιβαία επωφελείς για την Ελλάδα και τη Γερμανία. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε επαφή για το ζήτημα.
Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, η λύση των δύο κρατών είναι σημαντική
Ο καγκελάριος Σολτς επανέλαβε τη θέση της Γερμανίας ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα -και την υποχρέωση- να υπερασπιστεί τον εαυτό του, στο πλαίσιο πάντα του Διεθνούς Δικαίου», και τάχθηκε υπέρ των «ανθρωπιστικών παύσεων» των εχθροπραξιών, οι οποίες θα επιτρέψουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Υπενθύμισε τις θηριωδίες της Χαμάς, ζήτησε άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων και τόνισε ότι παραμένει υπέρ της λύσης των δύο κρατών στην περιοχή.
Σε σχέση με τα άλλα θέματα, για την Ουκρανία ο Σολτς είπε ότι συμφώνησαν με τον κ. Μητσοτάκη για τη συνέχιση της στήριξης της άμυνας της χώρας, ενώ επισήμανε ότι η Γερμανία στηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες ολοκληρώνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Τέλος, στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν ακόμη τα θέματα ενέργειας και προστασίας του κλίματος.