Γεωπολιτικά

Πόλεμος στο Ισραήλ: Γιατί το νοσοκομείο Αλ Σίφα δεν έπρεπε να καταστραφεί

Πόλεμος στο Ισραήλ: Γιατί το νοσοκομείο Αλ Σίφα δεν έπρεπε να καταστραφεί

Πηγή Φωτογραφίας: A mother holds her injured child after an Israeli attack, at Al-Shifa Hospital in Gaza City, Gaza, on October 18, 2023. ALI JADALLAH / ANADOLU

Από τις σκληρές μάχες στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, το άδειασμα των ΗΠΑ και η διεθνής κατακραυγή

Σε πεδίο αντιμαχόμενων πλευρών ανάμεσα σε Χαμάς και Ισραήλ έχει μετατραπεί το κεντρικό νοσοκομείο της Γάζας Αλ Σίφα όπου εκατοντάδες ασθενείς βρήκαν καταφύγιο και περίθαλψη ωστόσο βιώνουν ένα πρωτοφανές σκηνικό βίας που κλιμακώνεται τις τελευταίες ημέρες.

Σε μία εξέλιξη της τελευταίας στιγμής και ύστερα από διεθνείς εκκλήσεις για την προστασία των αμάχων, έγινε γνωστό ότι ο ισραηλινός στρατός αποσύρεται από το νοσοκομείο, σύμφωνα με δημοσιογράφο που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο. Την ίδια ώρα, Sky News και Al Jazeera επιχειρούν να καταδείξουν τι συμβαίνει στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.Η σημασία του νοσοκομείου al-Shifa είναι πέραν της ιατρικής. Το ιστορικό ιατρικό συγκρότημα, του οποίου το όνομα μεταφράζεται ως “Σπίτι της Θεραπείας”, έχει περιγραφεί ως η καρδιά της Γάζας. Βρίσκεται εκεί από την εποχή της βρετανικής κυριαρχίας στην Παλαιστίνη και έγινε νοσοκομείο το 1946, αφού αρχικά στέγαζε στρατώνες του βρετανικού στρατού. Έχει επιβιώσει από αρκετούς πολέμους και πολλά χρόνια ισραηλινής κατοχής.

Από τότε που άρχισαν οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το νοσοκομείο al-Shifa στο βόρειο τμήμα του πολιορκημένου θύλακα βρίσκεται σε περίοπτη θέση στις ειδήσεις.

Το al-Shifa θεωρείται νευραλγικό κέντρο για τα διοικητικά όργανα της κυβέρνησης της Γάζας, της Χαμάς. Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας έχουν δώσει συνεντεύξεις Τύπου ανάμεσα στα πτώματα εκεί, και το υπουργείο ΜΜΕ της κυβέρνησης έχει λειτουργήσει από το νοσοκομείο.

Το Αλ-Σίφα διατηρούσε τη σύνδεσή της με το διαδίκτυο σε περιόδους που η υπόλοιπη Γάζα ήταν αποκομμένη από το Ισραήλ, οπότε ήταν επίσης ένα hot spot για τους δημοσιογράφους, ορισμένοι από τους οποίους είναι παγιδευμένοι εκεί τώρα. Ο διευθυντής του νοσοκομείου και οι γιατροί και το προσωπικό του παρέχουν συνεχείς ενημερώσεις όποτε είναι δυνατόν, απορρίπτοντας συχνά τους ισραηλινούς ισχυρισμούς – όπως αυτόν της Τετάρτης ότι επέτρεψε την είσοδο βοήθειας στο νοσοκομείο.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες βρίσκεται στο επίκεντρο του πολέμου, καθώς ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έχει αυξηθεί, με περισσότερους από 11.500 Παλαιστίνιους, σχεδόν οι μισοί από αυτούς παιδιά, να έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Στο νοσοκομείο εκτυλίσσονται σκληρές σκηνές, καθώς όπως μεταδίδει το Al Jazeera ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν επί μέρες όποιον προσπαθεί να μετακινηθεί από το ένα ιατρικό κτίριο στο άλλο, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο Sky News, υπήρχαν περίπου 40-50.000 Ισραηλινοί στρατιώτες στη βόρεια Γάζα, με τα μέλη του IDF να έχουν πάει στην κορυφή του νοσοκομείου και να κατεβαίνουν προς τα κάτω.

Για ορισμένους Παλαιστίνιους όπως γράφει το Al Jazeera, το νοσοκομείο έχει γίνει σύμβολο δύναμης και αντίστασης σε μια στρατιωτικά ισχυρότερη δύναμη που δείχνει ελάχιστη αυτοσυγκράτηση. Οι εικόνες των σκοτωμένων μωρών και των ακρωτηριασμένων παιδιών που έχουν μεταδοθεί από το εσωτερικό του νοσοκομείου στον κόσμο έχουν εμπνεύσει πολλά εκατομμύρια ανθρώπους να βγουν στους δρόμους για να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους.

Έτσι, Ισραήλ και Χαμάς παρουσιάζουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα πάνω σε ένα κατεστραμμένο τοπίο. Ο ισραηλινός στρατός (IDF) διατείνεται ότι το νοσοκομείο αποτελεί ορμητήριο της Χαμάς καθώς στις εγκαταστάσεις του εντοπίστηκε αποθήκη πυρομαχικών της ισλαμιστικής οργάνωσης με γιλέκα με εκρηκτικά, χειροβομβίδες, επιθετικά τυφέκια ΑΚ-47, RPG (σ.σ. ρουκετοβόλα) και άλλος οπλισμός.Το Ισραήλ θέλει να διαλύσει τον κόμβο που έχει γίνει το al-Shifa και να καταλάβει αυτό που έχει πει ότι θεωρεί ως το προπύργιο των στρατιωτικών και διοικητικών δυνατοτήτων της Χαμάς. Το τι θα συμβεί στο νοσοκομείο θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο στο μέλλον των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων και τη δυνατότητα να επιτραπεί η απεγνωσμένα αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια και τα καύσιμα στη Γάζα.

Δείτε βίντεο, εικόνες μέσα από το νοσοκομείο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments