Νέες μεταβλητές στις σχέσεις Τουρκίας – Δύσης
Πηγή Φωτογραφίας: Hurriyetdailynews.com
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του Ισραήλ, το οποίο, κατά την εκτίμησή του, διαπράττει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποκάλεσε το Ισραήλ “κράτος – τρομοκράτη” μπροστά σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP.
Η επίθεσή του στράφηκε κυρίως κατά του Τελ Αβίβ και των συμμάχων του στη Δύση. Αύριο, Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο.
Σε αυτή του την κοινοβουλευτική ομιλία, που από πολλούς στη Δύση χαρακτηρίστηκε ως παραλήρημα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε να παραπέμψει τους πολιτικούς και τους στρατιωτικούς ηγέτες του Ισραήλ σε δίκη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ενώ, επανέλαβε ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά πολιτικό κόμμα που κέρδισε τις εκλογές. Συμπλήρωσε δε ότι «τα μέλη της Χαμάς είναι αντιστασιακοί που προσπαθούν να προστατεύσουν τη ζωή, το μέλλον τους και την πατρίδα τους».
Επισημαίνεται, το σημείο αυτό, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ορισμένα αραβικά κράτη θεωρούν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Αντιθέτως, η Άγκυρα φιλοξενεί ορισμένα από τα μέλη της.
Όσον αφορά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις αυτές είναι “οι πιο επικίνδυνες επιχειρήσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας” και διεξάγονται με την πλήρη υποστήριξη της Δύσης”.
Παράλληλα, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Νετανιάχου, τον κάλεσε να αποκαλύψει αν το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικές βόμβες, προσθέτοντας ότι “ο θάνατός του είναι κοντά”. Συγκεκριμένα, είπε: “Λέω από εδώ στον πρωθυπουργό Νετανιάχου! Έχεις ατομικές βόμβες ή όχι; Αν έχεις, δώσε τις στη δημοσιότητα. Ο θάνατός σου είναι κοντά! Δεν έχει σημασία πόσες ατομικές βόμβες έχεις”.
Η απάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού καθυστέρησε αρκετές ώρες, αλλά ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε με ψύχραιμο ύφος: “Υπάρχουν δυνάμεις που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Μία από αυτές είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Αποκαλεί το Ισραήλ τρομοκρατικό κράτος, αλλά στην πραγματικότητα υποστηρίζει το τρομοκρατικό κράτος της Χαμάς. Ο ίδιος βομβάρδισε τουρκικά χωριά. Δεν θα δεχθούμε κανένα κήρυγμα από αυτόν”.
Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν δήλωσε: “Όσοι φιλοξενούν αρχιτρομοκράτες και ενθαρρύνουν τρομοκρατικές οργανώσεις να μην παραδίδουν μαθήματα ηθικής στο κράτος του Ισραήλ”. Τόνισε επίσης ότι “ο Τούρκος πρόεδρος διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και βρίσκεται για άλλη μια φορά στη λάθος πλευρά της ιστορίας, παράλληλα με το να επαινεί τις σφαγές στο Ιράν, το Λίβανο, τη Συρία και την Υεμένη”. Ο Κοέν πρόσθεσε: “Το Ισραήλ είναι ένα κράτος που διέπεται από το κράτος δικαίου. Λειτουργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και συνεχίζει τον πόλεμό του κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς”, τονίζοντας ότι είναι “χειρότερη από το ISIS”.
Την ίδια ώρα, οι αντιδράσεις στη Γερμανία πυκνώνουν ενόψει της αυριανής επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στο Βερολίνο. Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, ο Γιόζεφ Σούστερ, πρόεδρος του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου της χώρας, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στον Τούρκο πρόεδρο να γίνει εταίρος στη γερμανική πολιτική, διότι όχι μόνο αρνείται το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, αλλά και το πολεμά ενεργά. Επιπλέον, ο Σούστερ ζήτησε από τον Γερμανό καγκελάριο να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία της επίσκεψής του για να καταστήσει σαφές στον πρόεδρο Ερντογάν ότι η σχετικοποίηση της τρομοκρατίας της Χαμάς δεν θα γίνει ανεκτή σε καμία περίπτωση.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος έριξε βέλη και κατά του Γάλλου προέδρου Μακρόν, τον οποίο κατηγόρησε για απιστία, καλώντας τον να μιμηθεί την Τουρκία, η οποία είναι αταλάντευτη στα λόγια και τις πράξεις της. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση από το Παρίσι, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν αποφάσισε να μιλήσει τηλεφωνικά με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι. Μάλιστα, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι τόνισε τον “κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία σε αυτό το πλαίσιο” και ζήτησε “ταχεία άμβλυνση της σύγκρουσης, η οποία δεν πρέπει να επεκταθεί σε άλλα μέρη της περιοχής”.
Η νέα αντιδυτική ρητορική του Ερντογάν είναι εμφανής εδώ και αρκετό καιρό, θέτοντας μια νέα μεταβλητή στην εξίσωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Δύσης. Η αυριανή άφιξη του Ερντογάν στο Βερολίνο αποτελεί κλειδί για το Βερολίνο, για παράδειγμα για το μεταναστευτικό ζήτημα, και για τη Δύση για τον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας