Οικονομία

Κεφαλογιάννη: Μεγάλη ευκαιρία για την αναβάθμιση υποδομών τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης

Κεφαλογιάννη: Μεγάλη ευκαιρία για την αναβάθμιση υποδομών τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης

Πηγή Φωτογραφίας: Συνέντευξη τύπου της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υλοποιεί το Υπουργείο με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας), Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τόνισε πως είναι μια μεγάλη πρόκληση αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία, συμπληρώνοντας ότι στόχος είναι ένας ποιοτικός, ανταγωνιστικός και βιώσιμος τουρισμός, με ανάπτυξη που αφορά όλη τη χώρα και τα οφέλη της οποίας θα κατανέμονται στην κοινωνία και τους πολίτες ισόρροπα δίκαια και ανταποδοτικά.

Με τα χρονοδιαγράμματα να είναι ασφυκτικά, καθώς έως το τέλος του 2025, δηλαδή μόλις σε 25 μήνες από σήμερα θα πρέπει όχι μόνο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί αλλά να έχουν παραδοθεί και τα έργα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τις ταχύτητες που απαιτούνται, χθες, η υπουργός τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη παρουσίασε το σχέδιο για την αξιοποίηση στον τουρισμό κονδυλίων ύψους 387 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Η κα Κεφαλογιάννη ήταν ξεκάθαρη, τονίζοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι κάτι έκτακτο, λαμβάνει χώρα μόνο μια φορά, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες, ενώ κάλεσε όλους τους φορείς αλλά και τους επαγγελματίες του τουρισμού να συνεργαστούν και να «τρέξουν» για τη σωστή και έγκαιρη απορρόφηση των κονδυλίων.

Μάλιστα όπως τόνισε, όλα τα έργα λειτουργούν με τη λογική της προτεραιότητας (firs come, first serve) και συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να σπεύσουν να αξιοποιήσουν τους πόρους.

«Πρόκειται για έργα που στοχεύουν στην προώθηση της βιωσιμότητας των προορισμών μας, στην διαφοροποίηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, στην αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και τέλος στην ενίσχυση της προώθησης και προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με νέα προσέγγιση και αξιοποίηση νέων εργαλείων», είπε η υπουργός.

Τόνισε πως είναι μια μεγάλη πρόκληση αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία, συμπληρώνοντας ότι στόχος είναι ένας ποιοτικός, ανταγωνιστικός και βιώσιμος τουρισμός, με ανάπτυξη που αφορά όλη τη χώρα και τα οφέλη της οποίας θα κατανέμονται στην κοινωνία και τους πολίτες ισόρροπα δίκαια και ανταποδοτικά.

Τα έργα Τα έργα θα αναπτυχθούν σε τέσσερις άξονες:

– Πρώτον: Δράση με τον γενικό τίτλο «Τουριστική Ανάπτυξη», συνολικού προϋπολογισμού περί τα 321 εκατ. ευρώ

– Δεύτερον: Δράση που αφορά στην «Τουριστική Εκπαίδευση», συνολικού προϋπολογισμού περί τα 45 εκατ. ευρώ

– Εν συνεχεία με τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων», προϋπολογισμού περίπου 10 εκατ. ευρώ. Επιπλέον έχει δημοσιευτεί Διακήρυξη με σκοπό τη σύναψη Συμφωνίας – Πλαισίου που αφορά στη δημιουργία Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών.

-Και, τέλος, Δράση για τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού», προϋπολογισμού επίσης περί τα 10 εκατ. ευρώ.

Τουριστική ανάπτυξη Όπως τονίστηκε, ήδη το υπουργείο έχει προχωρήσει στη δημοσίευση τεσσάρων Προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από δυνητικούς δικαιούχους για το σκέλος της τουριστικής ανάπτυξης. Οι προσκλήσεις αφορούν στην υποβολή αιτήσεων για ενισχύσεις στο πλαίσιο υλοποίησης έργων ανάπτυξης Ορεινού Τουρισμού, προσβασιμότητας σε παραλίες, και αναβάθμισης τουριστικών λιμένων. Όπως επισήμανε η υπουργός, οι προσκλήσεις αυτές, μαζί με τα υποέργα που εμπερικλείουν, κινητοποιούν ήδη πόρους ύψους 222 εκατ. ευρώ περίπου.

Όσον αφορά τη διακήρυξη Συμφωνίας – Πλαισίου που αφορά στη δημιουργία Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών περιλαμβάνει τα εξής υποέργα:

– Πρώτον, το έργο που αφορά στη «Διαχείριση Προορισμών», με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 16 εκατ. ευρώ. Με το έργο αυτό είπε η Υπουργός, στοχεύουμε στην πιο αποδοτική και αποτελεσματική διαχείριση των επιμέρους προορισμών της χώρας. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για τη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ των διάφορων αρχών και συναρμόδιων φορέων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, πρόσθεσε.

Η Συμφωνία – Πλαίσιο, προϋπολογισμού 11,1 εκατ. ευρώ έχει αντικείμενο την παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για την προετοιμασία σύστασης Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών ανά την επικράτεια, και την τεχνική υποστήριξη για τη σύσταση και ενεργοποίηση των Οργανισμών αυτών και την υλοποίηση των Σχεδίων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Προορισμών.

Ακόμη, το πλαίσιο του έργου προβλέπεται η σύναψη δύο ακόμα συμβάσεων. Η πρώτη Σύμβαση αφορά στη δημιουργία πλατφόρμας Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης. Με τη λειτουργία της πλατφόρμας αυτής θα διασφαλιστεί η έγκαιρη συγκέντρωση και ομοιογενής επεξεργασία στατιστικών δεδομένων, για τον τουρισμό. Και συνεπώς θα ενισχυθεί σημαντικά η πληροφόρηση με στόχο την εκπόνηση νέων πολιτικών και δράσεων. Η δεύτερη σύμβαση θα αφορά στην προώθηση και προβολή των προορισμών στους οποίους συστήνονται οι Οργανισμοί αυτοί.

Ορεινός τουρισμός – χιονοδρομικά κέντρα – 53,7 εκατ. Το επόμενο υποέργο της Δράσης, με προϋπολογισμό 53,7 εκατ. ευρώ στοχεύει στην ανάπτυξη του Ορεινού Τουρισμού, καθώς όπως τονίστηκε αποτελεί βασική επιδίωξη του Υπουργείου να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο ο τεράστιος φυσικός πλούτος και η ομορφιά των ορεινών περιοχών της χώρας μας, συμβάλλοντας και στην προσπάθεια για επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας πέραν των μηνών αιχμής.

Το έργο περιλαμβάνει την αναβάθμιση χιονοδρομικών κέντρων και ορειβατικών καταφυγίων, ενώ το ανώτατο όριο ανά επενδυτικό σχέδιο είναι τα 10 εκατ. ευρώ. Στις 25 Οκτωβρίου δημοσιεύτηκαν οι σχετικές προσκλήσεις, με λήξη προθεσμίας υποβολής επενδυτικών σχεδίων την 31η Μαρτίου 2024. Προβλέπεται ακόμα στο πλαίσιο του έργου αυτού και Σύμβαση με αντικείμενο την ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας για τον ορεινό τουρισμό.

Για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ορειβατικών καταφυγίων, προβλέπεται δαπάνη 1,24 εκατ. ευρώ, με ανώτατο όριο ανά επενδυτικό σχέδιο τα 250 χιλ. ευρώ.

Τουρισμός υγείας – 28 εκατ. ευρώ Περαιτέρω, ένα ακόμα έργο με προϋπολογισμό 28 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την προώθηση του τουρισμού υγείας και ευεξίας με την αξιοποίηση ιαματικών πηγών.

Το έργο περιλαμβάνει δράσεις ενίσχυσης και αναβάθμισης υφιστάμενων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού, αλλά και δημιουργία νέων, παρά τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Αφορά μάλιστα λιγότερο προβεβλημένες περιοχές της χώρας, ενώ μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες διαφόρων ηλικιακών ομάδων, με έμφαση στις μεγαλύτερες ηλικίες, τάση που παγκόσμια γνωρίζει πολύ μεγάλη ανάπτυξη. Το σχέδιο της σχετική πρόσκλησης δυνητικών δικαιούχων βρίσκεται σε στάδιο τελικής επεξεργασίας.

Αγροτουρισμός – γαστρονομία Με το τέταρτο Υποέργο της Δράσης, το Υπουργείο στοχεύει στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας των αγροτουριστικών και γαστρονομικών προορισμών και δραστηριοτήτων. Δράση που θα «απλώσει» το τουριστικό προϊόν σε περισσότερες περιοχές, θα συμβάλει στη διαφοροποίηση της τουριστικής μας προσφοράς, αλλά και στη διασύνδεση των προορισμών. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται η ανάπτυξη ενός Δικτύου Αγροδιατροφής, Γαστρονομίας και Τουρισμού.

Πόροι 159 εκατ. ευρώ για μαρίνες – καταφύγια – αγκυροβόλια Το πέμπτο υποέργο της Δράσης είναι και το μεγαλύτερο του υπουργείου Τουρισμού που χρηματοδοτείται από πόρους του ΤΑΑ, καθώς είναι συνολικού προϋπολογισμού 159 εκατ. ευρώ. Το έργο στοχεύει στην αναβάθμιση των υποδομών των τουριστικών λιμένων ανά την επικράτεια. «Θεωρούμε ότι το έργο αυτό θα αλλάξει πραγματικά του όρους ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα μας», επισήμανε χθες η κα Κεφαλογιάννη.

Δυνητικοί δικαιούχοι εδώ είναι τουριστικοί λιμένες σκαφών, αναψυχής (μαρίνες), καταφύγια και αγκυροβόλια. Το ανώτατο όριο ανά επενδυτικό σχέδιο για τις μαρίνες είναι τα 10 εκατ. ευρώ, για τα καταφύγια τα 6 εκατ. ευρώ και για τα αγκυροβόλια τα 3 εκατ. ευρώ. Και για το έργο αυτό, και ειδικότερα για το σκέλος που αφορά έργα αναβάθμισης λιμένων, δημοσιεύτηκε η σχετική πρόσκληση στις 25 Οκτωβρίου, ενώ η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης είναι η 27η Δεκεμβρίου 2023.

Βελτίωση πρόσβασης στις παραλίες Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 17,1 εκατ. ευρώ, που εκτός των άλλων στοχεύει να βοηθήσει συμπολίτες μας με κινητικά ή άλλα προβλήματα ώστε να έχουν πρόσβαση στις παραλίες. Δυνητικοί δικαιούχοι είναι οι δήμοι, ΕΤΑΔ αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ η πρόσκληση δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο. Το ανώτατο όριο ανά παραλία ανέρχεται στις 70 χιλ. ευρώ και περιλαμβάνει κατασκευή μή μόνιμων ραμπών πρόσβασης στην παραλία, λυόμενα αποδυτήρια, φορητούς χώρους υγιεινής, χώρους σκίασης, πακέτα τηλεμετρίας και συσκευών συναγερμού κ.α. Όπως τονίστηκε, έως τέσσερις παραλίες ανά δήμο είναι το μέγιστο επενδυτικό σχέδιο που μπορεί να γίνει, ενώ η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι έως τις 25 Ιανουαρίου 2024.

Καταδυτικά πάρκα Σε εξέλιξη βρίσκεται επιπλέον έργο που περιλαμβάνει την χρηματοδότηση εκπόνησης μελετών για νέα καταδυτικά πάρκα καθώς και αναβάθμιση υφιστάμενων θαλάσσιων πάρκων. Όπως τονίστηκε, είναι ένα έργο που επίσης θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στη χώρα μας.

Τουριστική Εκπαίδευση Η επόμενη Δράση αφορά στην επανειδίκευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων στον τομέα του τουρισμού και έχει συνολικό προϋπολογισμό περί τα 45 εκατ. ευρώ. Σκοπός των προγραμμάτων κατάρτισης της Δράσης είναι η αναβάθμιση δεξιοτήτων και η επανειδίκευση των απασχολούμενων στον τομέα του τουρισμού. Τα προγράμματα επανειδίκευσης θα καλύπτουν διάφορες ειδικότητες και αντιμετωπίζουν υφιστάμενες και μελλοντικές ανάγκες του κλάδου. Περιλαμβάνεται η παροχή ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης από παρόχους κατάρτισης, καθώς και η καταβολή επιδόματος σε τουλάχιστον 18.000 καταρτιζόμενους για συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments