Πολιτική

Πώς ερμηνεύει η Κυβέρνηση τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Πώς ερμηνεύει η Κυβέρνηση τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Aa.com.tr

Η αποκωδικοποίηση των καταλυτικών εξελίξεων.

Στην Ελλάδα, η κοινοβουλευτική δημοκρατία “έμαθε” να λειτουργεί σε δύο πόδια. Σήμερα, είναι σαφές ότι το ένα από αυτά τα πόδια έχει σπάσει, και το μικρό κομμάτι που έχει προκύψει απέχει πολύ από το να στηρίξει την κυβέρνηση, να προτείνει εναλλακτικές λύσεις ή ακόμη και να την “αντιπολιτευθεί” περαιτέρω. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο αν αυτή η κυβέρνηση οφείλεται σε μια ανανεωμένη λαϊκή βούληση, με υψηλό επίπεδο υποστήριξης και τέσσερα χρόνια πολιτικού χρόνου μπροστά της.

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τοποθετούνται δημοσίως γι’ αυτές. Ήταν η στάση, που τήρησαν από την πρώτη ημέρα της εσωκομματικής κρίσης στην αξιωματική αντιπολίτευση και εξακολουθούν να τηρούν έως σήμερα.

Πέρα από τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί πολιτικό ατόπημα, οιαδήποτε εμπλοκή δεν έχει τίποτα να προσφέρει στο κυβερνών κόμμα. Παρ’ όλα αυτά, οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται διαρκώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς, αφενός, σημαντικές πτυχές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ “αποδομούνται” μέσα από δημόσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ νυν και πρώην στελεχών της αντιπολίτευσης – κλασικό παράδειγμα το περιβόητο θέμα του “μαξιλαριού”.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως οι εν λόγω διεργασίες έρχονται να δημιουργήσουν ένα ακόμη πιο βαθύ ρήγμα στο πολιτικό σκηνικό, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, μιλώντας ακόμη και για έλλειψη σοβαρότητας, που καθιστά ανενεργή οποιαδήποτε προσπάθεια συνεννόησης.

Εκ πρώτης όψεως, το σκηνικό αυτό είναι ιδανικό για κάθε κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ενέχει επίσης σοβαρούς κινδύνους. Κίνδυνος νούμερο ένα, ο εφησυχασμός. Στους τομείς που καλύπτονται από την οικονομική πολιτική και το λεγόμενο μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, οι άνθρωποι ήδη λένε ότι το έργο της κυβέρνησης θα μπορούσε να γίνει με ταχύτερους ρυθμούς, παρά το γεγονός ότι πολλά μέτρα, κανονισμοί και νομοθετήματα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Από την άλλη πλευρά, η συνεχιζόμενη αναταραχή θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ένα νέο τοπίο. Η Κυβέρνηση διεξάγει έρευνες για τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί σε δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης. Χαρακτηριστικά, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ αρχίζουν σταδιακά και πιο έντονα να αναδεικνύονται.

Ταυτόχρονα, το πιθανότερο είναι να προκύψει ένα νέο κόμμα στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενο από όσους αποσχίστηκαν το τελευταίο διάστημα από την Κουμουνδούρου. Η δυναμική αυτού του κατακερματισμένου αντιπολιτευτικού χώρου θα καταγραφεί το επόμενο διάστημα, κυρίως στις κάλπες των ευρωεκλογών. Πολλά κυβερνητικά στελέχη βλέπουν ήδη μια αλλαγή στην κατάταξη των κομμάτων σε εκείνες τις εκλογές, με το ΠΑΣΟΚ να είναι πιθανό να έρθει στη δεύτερη θέση.

Αν και είναι πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς με ασφάλεια την πολιτική κατάσταση που θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες, είναι σημαντικό για την κυβέρνηση να μην χάσει τον χρόνο, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments