Ισραηλινός στρατός με τανκς και κομάντο ερευνούν νοσοκομεία
Πηγή Φωτογραφίας: Image Source : AP Israeli war tanks heading towards Gaza Strip to carry out an offensive.
Μέλη των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ ερευνούν κάθε κτίριο και κάθε όροφο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, στο συγκρότημα όπου παραμένουν ακόμη εκατοντάδες ασθενείς και νοσηλευτικό προσωπικό, ανέφερε ένας στρατιωτικός αξιωματούχος.
«Η επιχείρηση αυτή σχεδιάστηκε επειδή πιστεύουμε ότι υπάρχει μια καλά κρυμμένη τρομοκρατική υποδομή στο συγκρότημα», είπε ο αξιωματούχος αυτός, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όπλα και εξοπλισμός της Χαμάς βρέθηκαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. «Η Χαμάς εργαζόταν συστηματικά για να κρύψει τις υποδομές και τις αποδείξεις» στα νοσοκομεία της Γάζας, πρόσθεσε.
Η Χαμάς διαψεύδει ότι χρησιμοποιεί ως βάσεις της τις ιατρικές εγκαταστάσεις.
Η Μόσχα ανησυχεί για τις επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ
Η Ρωσία ανησυχεί για τις επιδρομές του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στις οποίες “δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί”, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Οι επιδρομές του Ισραήλ κατά ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη εντείνονται εν μέσω του πολέμου που μαίνεται μεταξύ του εβραϊκού κράτους και της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ στην Λωρίδα της Γάζας.
Παλαιστίνιοι γιατροί και τοπικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 8 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη την Τρίτη.
Ο Μπορέλ λέει στο Ισραήλ πως “μία φρίκη δεν δικαιολογεί μιαν άλλη” Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να μην αναλώνεται από οργή στην απάντησή του στην επίθεση της Χαμάς τον περασμένο μήνα, λέγοντας πως “μια φρίκη δεν δικαιολογεί μιαν άλλη”.
Ο Μπορέλ έκανε τα σχόλια αυτά σε επίσκεψη στο Ισραήλ, μιλώντας δίπλα στον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Έλι Κοέν μετά την επίσκεψή τους στο Κιμπούτς Μπε’ερί, ένα από τα σημεία στα οποία επικεντρώθηκε η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
“Αντιλαμβάνομαι την οργή σας αλλά επιτρέψτε μου να σας ζητήσω να μην αναλώνεστε από οργή. Πιστεύω πως αυτό είναι κάτι που μπορούν να σας πουν οι καλύτεροι φίλοι του Ισραήλ”, είπε.
Μιλώντας σε ένα κτίριο περιφερειακού συμβουλίου σε κοντινή απόσταση από το κιμπούτς, ο Μπορέλ τόνισε πως η αλληλεγγύη της ΕΕ με το Ισραήλ και η υποστήριξή της στο δικαίωμα της χώρας στην αυτοάμυνα συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.
“Όμως είναι ένα πράγμα να υπερασπιζόμαστε το Ισραήλ και είναι άλλο να φροντίζουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη”, πρόσθεσε.
“Και αυτός είναι ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με την υποστήριξη του Ισραήλ για το δικαίωμα αυτοάμυνας, ζητεί επίσης ανθρωπιστική αρωγή για τρόφιμα, νερό, καύσιμα, προστασία (των ανθρώπων στη Γάζα)”, είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος έκανε επίσης έκκληση για “άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση” των ομήρων.
Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι πήρε τον “επιχειρησιακό έλεγχο” του λιμανιού της Γάζας Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα ότι πήρε τον «επιχειρησιακό έλεγχο» του λιμανιού της Γάζας, μιας υποδομής-κλειδί στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, την 41η ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.
Μια κοινή επιχείρηση τεθωρακισμένων και χερσαίων δυνάμεων επέτρεψε «αυτές τις τελευταίες ημέρες» να «αναληφθεί ο επιχειρησιακός έλεγχος του λιμανιού της Γάζας, που ελεγχόταν από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωση.
Ο ισραηλινός στρατός πρόσθεσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση το χρησιμοποιούσε «ως κέντρο εκπαίδευσης για τις θαλάσσιες δυνάμεις καταδρομέων με στόχο να σχεδιαστούν και να εκτελεστούν θαλάσσιες ναυτικές επιθέσεις».
Ο πόλεμος πυροδοτήθηκε από την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.
Στην ισραηλινή πλευρά, περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν, κυρίως άμαχοι που σφαγιάστηκαν εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με τις αρχές.
Σε αντίποινα, το Ισραήλ σφυροκοπά αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας, που τελεί υπό πλήρη πολιορκία. Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει τον θάνατο 11.500 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 4.710 παιδιών, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς.
Αφού δήλωσε ότι περικύκλωσε το βόρειο τμήμα του θύλακα, ο στρατός υποστηρίζει ότι διεξάγει μάχες στην καρδιά της πόλης της Γάζας και έχει ανακοινώσει αυτές τις τελευταίες ημέρες ότι πήρε τον έλεγχο πολλών κυβερνητικών κτιρίων της ισλαμιστικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων του κοινοβουλίου και της στρατονομίας.
Η ισλαμιστική οργάνωση υποβάθμισε την ανακοίνωση αυτή κάνοντας λόγο για «κενά» κτίρια.
Τα ισραηλινά στρατεύματα επεμβαίνουν επίσης στα νοσοκομεία της Γάζας, τα οποία το Ισραήλ υποστηρίζει ότι χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς ως κρυψώνες για όπλα και ως κέντρα διοίκησης.
Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει έτσι σήμερα την έφοδό του στο βασικό νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας, το αλ Σίφα, όπου βρίσκονται χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι, κάτι που προκαλεί έντονες ανησυχίες και επικρίσεις σε διεθνές επίπεδο.
Έφθασαν στην Τουρκία 27 καρκινοπαθείς από τη Λωρίδα της Γάζας Σχεδόν τριάντα ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και κατέστη εφικτό να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω Αιγύπτου έφθασαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στην Τουρκία για νοσηλεία, μετέδωσε το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Τα δυο αεροσκάφη τα οποία μετέφεραν τους καρκινοπαθείς προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Άγκυρας λίγο μετά τις 00:30 (τοπική ώρα· στις 23:30 χθες ώρα Ελλάδας).
Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κότζα, «σαράντα άνθρωποι, είκοσι επτά ασθενείς και δεκατρείς συνοδοί», μεταφέρθηκαν στην τουρκική πρωτεύουσα.
Πρόκειται για καρκινοπαθείς που πέρασαν στην Αίγυπτο μέσω του συνοριακού φυλακίου στη Ράφα, διευκρίνισε.
Ο κ. Κότζα βρισκόταν χθες στην Αίγυπτο για συνομιλίες σχετικά με την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Οι ασθενείς αναμενόταν να μεταφερθούν στην Τουρκία χάρη σε «συντονισμένες ενέργειες της Τουρκίας, της Αιγύπτου και του Ισραήλ», εξήγησε.
Η Ράφα, που ελέγχουν οι αιγυπτιακές αρχές, είναι πλέον πρακτικά η μόνη πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας, που υφίσταται εδώ και σαράντα ημέρες απόλυτη πολιορκία και ασταμάτητους σφοδρούς βομβαρδισμούς από τον ισραηλινό στρατό. Πάνω από 11.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί το διάστημα αυτό στον παλαιστινιακό θύλακο, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της κυβέρνησης της Χαμάς.
Έναυσμα του πολέμου ήταν η άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια με κάπου 1.200 νεκρούς, κυρίως άμαχους, η πλέον πολύνεκρη από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948. Μαχητές της Χαμάς πήραν εξάλλου περίπου 240 ομήρους.
Η Άγκυρα, η οποία έχει στείλει δεκάδες αεροσκάφη και 66 τόνους βοήθεια, αναμένει εξάλλου πράσινο φως της Αιγύπτου για να θέσει λειτουργία νοσοκομεία εκστρατείας στη Ράφα.
«Ελπίζω πως στο εγγύς μέλλον –καταβάλλουμε προσπάθειες για τον σκοπό αυτό– θα μπορέσουμε να θέσουμε σε λειτουργία νοσοκομείο στη Γάζα, σε ζώνη κοντά στην πύλη της Ράφας», είπε ο τούρκος υπουργός.
Η Τουρκία, η οποία παραδοσιακά υποστηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση, καταδικάζει σε υψηλούς τόνους τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε χθες Τετάρτη το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας