Διεθνή

Η δύσκολη ατζέντα της συνάντησης Ερντογάν – Σολτς

Η δύσκολη ατζέντα της συνάντησης Ερντογάν – Σολτς

Πηγή Φωτογραφίας: Duvarenglish.com

Στο Βερολίνο σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να φτάσει σήμερα στο Βερολίνο με ένα δύσκολο δρομολόγιο εν μέσω των αντιθετικών γερμανικών και τουρκικών θέσεων σχετικά με τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ο πρόεδρος Ερντογάν θα συναντηθεί με Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος τον προσκάλεσε στο Βερολίνο μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας τον περασμένο Μάιο, και πρόκειται να διαμείνει, υπό την προστασία μιας ισχυρής παρουσίας ασφαλείας με αστυνομικό αποκλεισμό, στο ξενοδοχείο Adlon, Ο Τούρκος πρόεδρος είναι, επίσης, προγραμματισμένο να έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Γερμανό ομόλογό του Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Η Τουρκία θεωρείται δύσκολος αλλά απαραίτητος εταίρος για τη Γερμανία, η οποία έχει πάνω από τρία εκατομμύρια Τούρκους πολίτες. Είναι σύμμαχος του Βερολίνου στο ΝΑΤΟ και ο ρόλος της θεωρείται κρίσιμος για τον έλεγχο της ροής προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, αν και οι εντάσεις έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια για μια σειρά από ζητήματα.

Η επίσκεψη του Ερντογάν στο Βερολίνο επισκιάζεται από την ολοένα και αυξανόμενη διαφωνία μεταξύ των δύο χωρών για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς μετά την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου. Η Γερμανία είναι σύμμαχος του Ισραήλ και, ενώ αντιτίθεται στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, έχει ζητήσει βοήθεια και “ανθρωπιστικές παύσεις” για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας και προσπαθεί να διανοίξει γραμμές επικοινωνίας με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής για να αποτρέψει τον κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης.

Ο Ερντογάν από την άλλη εξαπολύει μύδρους κατά του Ισραήλ, το οποίο αποκάλεσε την Τετάρτη «τρομοκρατικό κράτος», που σκοπεύει να καταστρέψει τον παλαιστινιακό θύλακa μαζί με όλους τους κατοίκους του, ενώ χαρακτήρισε «μαχητές αντίστασης», που προσπαθούν να προστατέψουν τα εδάφη τους και το λαό τους, τους ενόπλους της Χαμάς – την οποία ΕΕ, ΗΠΑ και Ισραήλ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Εκτός από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, στην προγραμματισμένη συνάντηση των δυόμισι ωρών, Σολτς και Ερντογάν θα συζητήσουν επίσης το μεταναστευτικό ζήτημα και το αίτημα της Άγκυρας προς το Βερολίνο να άρει τον αποκλεισμό της Τουρκίας στην αγορά του μαχητικού αεροσκάφους Eurofighter Typhoon, το οποίο παράγει η Γερμανία σε κοινοπραξία με άλλες τρεις χώρες.

Ωστόσο, ο Όλαφ Σολτς δεν αναμένεται να συμφωνήσει σε αυτό το αίτημα. Αξιωματούχοι επικαλούνται διπλωματικές εντάσεις μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας σχετικά με την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, τις επιχειρήσεις εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής στη Συρία (σύμμαχος των ΗΠΑ στη μάχη κατά του ISIS) και την καθυστερημένη επικύρωση από την Άγκυρα της ένταξης της Σουηδίας στη συμμαχία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments