Διεθνή

ΗΠΑ: Αναθεωρούν την πολιτική τους στον πόλεμο της Γάζας

ΗΠΑ: Αναθεωρούν την πολιτική τους στον πόλεμο της Γάζας

Πηγή Φωτογραφίας: Economictimes.com

Η Ουάσιγκτον επανεξετάζει τη στάση της.

Καθώς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και οι ξένοι αναλυτές προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν την επομένη του πολέμου και η διεθνής πίεση και οι εκκλήσεις για παύση των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας αυξάνονται, ορισμένοι επιλέγουν να παρακολουθούν τη διπλωματική σκακιέρα, ιδίως τη στάση του στενότερου συμμάχου του Ισραήλ, των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδίκασε αμέσως και απερίφραστα την επίθεση της Χαμάς, χαρακτηρίζοντάς την “τη χειρότερη ημέρα για τον εβραϊκό λαό μετά το Ολοκαύτωμα”, υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και ενίσχυσε τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή για να σταματήσουν τυχόν επιθετικές κινήσεις του Ιράν και των “δορυφόρων” του.

Το μοντέλο όμως συμπεριφοράς των Ηνωμένων Πολιτειών από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα φαίνεται να αλλάζει πίσω από τις κλειστές πόρτες με αναλυτές να σημειώνουν ότι ασκούνται πιέσεις από την Ουάσιγκτον για αλλαγή… τακτικής.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, τόνισε ότι “ήμασταν πάντα σαφείς με τους ισραηλινούς εταίρους μας σχετικά με τη σημασία της ελαχιστοποίησης των απωλειών μεταξύ των αμάχων. Ήμασταν επίσης σαφείς για το γεγονός ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τα νοσοκομεία”.

Παράλληλα, η Ουάσιγκτον δεν είναι ικανοποιημένη με τα μελλοντικά σχέδια του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Μιλώντας στους Financial Times, ο Ισραηλινός πρόεδρος τόνισε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να αφήσει κενό στη Γάζα, προσθέτοντας ότι πρέπει να διατηρήσει ισχυρή παρουσία στη Γάζα στο εγγύς μέλλον για να αποτρέψει την αναζωπύρωση της Χαμάς. Αυτό ακολουθεί τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Ωστόσο, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε πριν από λίγες ώρες ότι η ισραηλινή κατοχή της Λωρίδας της Γάζας ήταν ένα μεγάλο λάθος.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επανειλημμένα δηλώσει ότι αντιτίθενται στον αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα. Έχουν επίσης δηλώσει ότι αντιτίθενται σε οποιαδήποτε εδαφική μείωση, υποστηρίζουν την ενιαία διακυβέρνηση της Γάζας και της Δυτικής Όχθης υπό την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής, περιλαμβάνοντας έτσι μια λύση δύο κρατών, και ότι η Γάζα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως “πλατφόρμα” για τρομοκρατικές ή βίαιες επιθέσεις.

Οι διπλωματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Τζο Μπάιντεν είναι σημαντικές. Οι Άραβες ηγέτες ζητούν άμεση βοήθεια στους αμάχους στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα και άμεση κατάπαυση του πυρός. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης ψηφίσματος που ζητά την παύση των ανθρωπιστικών συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας και οι ΗΠΑ δεν άσκησαν βέτο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει το Ισραήλ να κερδίσει τη Χαμάς. Ωστόσο, θέλει επίσης να εμποδίσει τους εχθρούς του Ισραήλ να εμπλακούν στον πόλεμο. Όσο μεγαλύτερη είναι η καταστροφή που προκαλούν οι ισραηλινές επιχειρήσεις, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η αποστολή της Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, το 68% της αμερικανικής κοινής γνώμης επιθυμεί κατάπαυση του πυρός, και καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, αυξάνεται και η σχετική ένταση μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα. Οι πολιτικές μεθοδεύσεις της Ουάσινγκτον είναι επομένως αναπόφευκτες και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος θα συνδεθεί με την έκβαση του πολέμου, καθώς οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments