Πολιτική

Κυβέρνηση: Προς σύνδεση της αγοράς εργασίας με τους πρόσφυγες

Κυβέρνηση: Προς σύνδεση της αγοράς εργασίας με τους πρόσφυγες

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ,ΕΥΤΕΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η κυβέρνηση επιδιώκει μετανάστευση «με όρους και σύμφωνα με τις ανάγκες, τις προτεραιότητες, τις επιλογές της ελληνικής κοινωνίας».

Η κυβέρνηση διερευνά πρωτοβουλίες για τη δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών “νόμιμης μετανάστευσης” με τρόπο που να αντιμετωπίζει επίσης τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε κλάδους, όπως ο γεωργικός τομέας και ο κατασκευαστικός κλάδος.

Όσο η πίεση για λύσεις στην έλλειψη κυρίως εποχικού ανθρώπινου δυναμικού εντείνεται προς τους συναρμόδιους υπουργούς από συνεταιρισμούς, ακόμα και από γαλάζιους βουλευτές (πρωτίστως σε αγροτικούς νομούς), το Μαξίμου επεξεργάζεται κινήσεις σε νομοθετικό και οργανωτικό επίπεδο μπροστά στην απαιτητική ισορροπία, που, όπως θεωρεί, προκύπτει από τις δύο κατευθύνσεις του σχεδίου για το Μεταναστευτικό: αποτροπή παράνομων διελεύσεων και διαχείριση των νόμιμων ροών.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να δέχεται μετανάστες “σύμφωνα με τις ανάγκες, τις προτεραιότητες και τις επιλογές της ελληνικής κοινωνίας”, όπως δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Καιρίδης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, και ως βαλβίδα αποσυμπίεσης των αντιδράσεων, το Μέγαρο Μαξίμου “πάγωνε” πριν από δύο μήνες αποφασιστικά τη δημόσια συζήτηση για τη “μαζική ελληνοποίηση” των μεταναστών, αφού ο κ. Καιρίδης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρης Αυγενάκης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση εξετάζει και τους μετανάστες, οι οποίοι εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα και οι οποίοι υπολογίζονται σε 300.000 συνολικά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπάρχουν ακόμη “φωνές” εντός της κυβέρνησης, που τάσσονται υπέρ ενός σχεδίου “χαρτογράφησης” των μεταναστών που ζουν στη χώρα και “εγκατάστασης” πολλών εξ αυτών υπό όρους με πιο εκτεταμένες ρυθμίσεις για να καταστεί ευκολότερη και νόμιμη η εργασία των μεταναστών.

Είναι ανάγκη να βελτιωθούν τα θέματα μετά την πρόσκληση (μια διαδικασία που έχει επισημανθεί για γραφειοκρατικές καθυστερήσεις) προκειμένου να επιταχυνθεί το συνολικό πλαίσιο για τους εργάτες γης.

Αναμένεται πρόοδος έως τις αρχές του 2024, ιδίως όσον αφορά την επέκταση των διακρατικών συμφωνιών με την Ινδία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες, τη Γεωργία και τη Μολδαβία.

Ωστόσο, πηγές εκτιμούν ότι απαιτούνται νέα εργαλεία για την επιτάχυνση της διαδικασίας, όπως ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τη διαχείριση των αιτήσεων.

Σημειώνεται ότι από την περασμένη άνοιξη, ο μέγιστος αριθμός αδειών διαμονής για υπηκόους τρίτων χωρών για εργασία την περίοδο 2023-2024 έχει οριστεί σε 167.925 και το Υπουργείο Εργασίας μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο κάλυψης νέων αιτήσεων, εάν υπάρχει ανάγκη για εποχιακή εργασία στην πρωτογενή βιομηχανία ή στον τουρισμό. Από αυτές, 20.000 αφορούν διμερείς συμφωνίες μεταξύ Αιγύπτου και Μπαγκλαντές και συνολικά 91.630 αφορούν εποχιακή εργασία (3-9 μήνες) στον πρωτογενή τομέα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments